Valabilitatea cardului de sănătate va fi de şapte ani şi niciunul nu va mai expira până în 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cum un număr foarte mare de carduri de sănătate ar urma să expire în perioada următoare, autorităţile au decis să prelungească perioada de valabilitate a acestora de la cinci la şapte ani, potrivit unui proiect de act normativ pus recent în dezbatere. Începând cu anul 2015, românii asiguraţi au nevoie, pentru a putea beneficia de consultaţii şi tratamente medicale sau de reţete compensate, de un card de sănătate valabil.

Cardurile de sănătate vor avea valabilitate şapte ani, în loc de cinci ani, potrivit Proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii şi pentru prorogarea unor termene. Acesta va trebui adoptat de Executiv pentru a se aplica efectiv.

"Termenul de valabilitate a cardului naţional este de 7 ani de la data emiterii. Termenul de valabilitate a cardurilor naţionale emise până la data de 31 iulie 2018 este de 7 ani de la data emiterii", scrie în proiect, unde se precizează şi că pentru acele carduri emise înainte de 31 decembrie 2012 se va considera că cei şapte ani de valabilitate se calculează de la 1 ianuarie 2013, arată avocatnet.ro.

Practic, asta înseamnă că niciun card de sănătate nu va expira mai devreme de 1 ianuarie 2020.

Peste 14 milioane de carduri de sănătate ar urma să expire în perioada următoare, potrivit estimărilor de la Ministerul Sănătăţii, dacă nu se va face prelungirea valabilităţii acestora. Iar asta ar însemna pentru autorităţi importante de sume de bani de cheltuit pentru emiterea unor noi carduri pentru români. În plus, s-ar fi ajuns în situaţia în care unii asiguraţi să nu primească la timp noul card şi să fie lipsiţi astfel de unele servicii medicale la care ar fi avut dreptul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite