Valeriu Gheorghiţă: Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem decizia de a administra doza trei de vaccin anti-COVID

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ce priveşte vaccinarea cu doza a treia este foarte probabil ca să fie luat în considerare şi istoricul de trecere prin boală al persoanelor vaccinate complet Foto: Arhivă
În ce priveşte vaccinarea cu doza a treia este foarte probabil ca să fie luat în considerare şi istoricul de trecere prin boală al persoanelor vaccinate complet Foto: Arhivă

Personalul medical şi persoanele vulnerabile respectiv persoanele peste 65 de ani şi persoanele aflate în evidenţă cu boli cronice ar putea fi vaccinate cu a treia doză împotriva COVID. O decizie ar urma să fie luată în septembrie, în condiţiile evoluţiei cazurilor cu varianta Delta, a afirmat, marţi, Valeriu Gheorghiţă preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (CNCAV).

„Există discuţii în momentul de faţă legat de administrarea rapelului, sau cum este cunoscut, ca cea de-a treia doză, la persoanele care fie au un risc crescut de expunere, şi aici vorbim de exemplu de categoria personalului medical şi persoanului  social şi persoanele care se află în evidenţă cu boli cronice, respectiv persoanele cu vârsta peste 65 de ani”, a declarat Valeriu Gheorghiţă. 

Totodată, potivit lui, din luna septembrie, ar putea fi luată o astfel de decizie.

„Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie, de a administra doza trei sau rapelul. Practic, ar veni la 8 luni de la debutul campaniei de vaccinare. În primul rând pentru personalul medical, care se află la risc crescut de expunere,şi continuând cu pacienţii vulnerabili, cei peste 65 de ani şi cei aflaţi în evidenţă cu boli cronice” a precizat Gheorghiţă.

Potrivit lui, este foarte probabil ca să fie luat în considerare şi istoricul de trecere prin boală al persoanelor vaccinate complet, pentru care boala a activat răspunsul imun.

„Este foarte probabil să luăm în considerare istoricul de trecere prin boală, practic o persoană care are istoricul de trecere prin boală şi a fost vaccinată cu două doze nu mai are neapărat indicaţie de a face rapelul cu cea de-a treia doză de vaccin, având în vedere că trecerea prin boală este un element important de activare a răspunsului imun”, a mai spus el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite