Valeriu Gheorghiţă: De luni a început rapelul cu vaccinul de la AstraZeneca. Peste 95% din cei programaţi la rapel s-au prezentat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul a reafirmat că aceia care au primit prima doză de ser AstraZeneca, dar nu doresc să facă rapelul nu vor putea primi un alt ser FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Medicul a reafirmat că aceia care au primit prima doză de ser AstraZeneca, dar nu doresc să facă rapelul nu vor putea primi un alt ser FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, arată că 95% dintre românii care erau programaţi, luni, în prima zi a rapelului cu serul AstraZeneca, au ales să completeze schema de vaccinare. Gheorghiţă afirmă că aceste date sunt comparabile cu statisticile privind administrarea dozelor de rapel la celelalte vaccinuri anti-COVID.

"A început de ieri (luni - n.r.) rapelul cu vaccinul de la AstraZeneca, pot să vă dau exemplul zilei de ieri: peste 95% din cei programaţi la rapel s-au prezentat, reamintesc faptul că bună parte dintre persoane au avut posibilitatea să facă rapelul chiar înainte de săptămâna 8, din diverse motive, şi în felul acesta procentul este nesemnificativ. Poate sunt persoane care au dezvoltat infecţia cu SARS-CoV-2. Deci nu iese din statistica pe care am regăsit-o la celelalte tipuri de vaccinuri. Noi apreciem, cel puţin în baza datelor înregistrate în ziua precedentă, un număr optim de persoane care s-au programat pentru cea de-a doua doză şi cred că a fost decizia înţeleaptă pe care persoanele respective au luat-o”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.

Medicul a reafirmat că aceia care au primit prima doză de ser AstraZeneca, dar nu doresc să facă rapelul nu vor putea primi un alt ser, întrucât "rapelul cu alt vaccin nu este susţinut, în momentul de faţă, de dovezi ştiinţifice". Gheorghiţă a arătat că OMS a precizat că nu există bază ştiinţifică pentru asocierea de vaccinuri care folosesc tehnologii diferite.

"Legat de momentul în care ar putea să se vaccineze, iarăşi, nu există un moment care să fie stabilit, dar probabil că un interval de 3-6 luni este rezonabil”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a menţionat că rapelul cu acest ser poate fi făcut între 4 şi 12 săptămâni cu serul AstraZeneca, însă pentru celelalte vaccinuri care se folosesc la acest moment se recomandă păstrarea distanţei între doza iniţială şi rapel.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite