Valeriu Gheorghiţă: Nu avem toate datele disponibile să putem spune că într-adevăr se justifică administrarea dozei patru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

La momentul actual, nu există încă date disponibile care să justifice cea de-a patra doză de vaccin, iar vaccinurile actuale oferă o protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu varianta Omicron, a declarat preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, joi, la o conferinţă de presă.

În condiţiile în care companiile Pfizer şi Moderna au anunţat deja că produc un nou vaccin destinat variantei Omicron, preşedintele CNCAV a fost întrebat dacă crede, în continuare, că momentan nu avem nevoie să facem şi doza patru de vaccin anti-COVID.

"În momentul de faţă este foarte important care vor fi rezultatele acestor studii, dacă vom avea  rezultate care confirmă o protecţie sporită faţă de infecţie, adică să nu ne mai infectăm deloc cu varianta omicron atunci poate, din punct de vedere teoretic s-ar justifica. Însă dacă vorbim de un vaccin care oferă acelaşi nivel de protecţie pentru forme severe, pentru spitalizare şi deces, din puntul nostru de vedere nu cred că vom avea beneficii.

Şi atunci, la acest moment, nu avem toate datele disponibile să putem spune că într-adevăr se justifică administrarea unei dozei patru. Ce ştim în schimb este că vaccinurile actuale, chiar după prima schemă, oferă o protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu Omicron, iar doza de booster asigură o protecţie de lungă durată, pentru că ştim că imunitatea pentru Omicron se pierde mai repede decât noi ştiam pentru varianta Delta", a afirmat Gheorghiţă.

Iar cu privire la situaţiile în care oamenii se infectează şi de două-trei ori chiar dacă au două doze de vaccin, preşedintele a fost întrebat la cât timp cei care au fost bolnavi pot fi expuşi din nou la îmbolnăvire.

"Expunerea la infecţie o avem cu toţii, în fiecare zi, având în vedere transmisibilitatea extrem de crescută pentru Omicron şi interacţiunea pe care o avem cu celelalte persoane. Din punct de vedere al protecţiei faţă de infecţie este clat că schemele de vaccinare actuale nu ne oferă o protecţie suficientă faţă de infecţia asimptomatică, iar din acest punct de vedere subliniez importanţa purtării măştii, distanţării şi măsurilor de igienă. Mai mult decât atât, dacă ne uităm la rezultatul final al infectării, el va fi diferit la o persoană vaccinată faţă de una nevaccinată, mai ales dacă vorbim de o persoană care are şi factori de risc. Deci din acest punct de vedere vaccinurile nu aduc un răspuns imun la niveul barierei de intrare a virusului, la nivelul porţilor de intrare, adică la nivel de mucoase, însp ne oferă o protecţie pe interior ca să înţelegem, fiindcă anticorpii şi răspunsul imun de tip celular practic ne protejează  faţă de formele grave. Ca atare, dacă facem infecţii asimptomatice, implicaţiile legate de complicaţii sunt practic minime", a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite