Societate

articolul anterior articolul urmator

Valeriu Gheorghiţă: Omicron are capacitatea de a reinfecta persoanele trecute prin boală sau de a-i infecta pe cei vaccinaţi

16
30 Nov 2021 08:07:39
Autor: Călin Gavrilaş
Valeriu Gheorghiţă
Valeriu Gheorghiţă

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a vorbit despre noua variantă de Sars-Cov-2, denumită Omicron.

Valeriu Gheorghiţă spune despre omicron că este una dintre cele mai interesante variante de Sars-Cov-2, în sensul în care există acumulate peste 30 de mutaţii la nivelul proteinei spike, lucru nemaiîntâlnit până la acest moment.
 
„Din acest punct de vedere sunt indicii importante că această variantă virală ar reprezenta într-adevăr o variantă de escape, de scăpare de sub acţiunea neutralizantă a anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă dacă luăm în calcul eficienţa vaccinurilor şi protecţia pe care o avem în momentul de faţă după vaccinare şi după trecerea prin boală”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, citat de Digi24.
 
Medicul a arătat că, în momentul în care în Africa de Sud s-a observat o creştere importantă a numărului de cazuri, această zonă tocmai ieşea din valul 4 generat de varianta Delta. „Peste 60% din populaţie are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci pare că este o variantă cu contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele care au fost vaccinate”.
 
Valeriu Gheorghiţă spune că, din datele preliminare, reiese că Omicron are capacitatea de a reinfecta persoanele trecute prin boală sau de a infecta persoanele vaccinate cu schemă completă. 
 
„Este foarte important să ţinem cont de un aspect: persoanele care au un istoric de trecere prin boală sau au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate în faţa formelor severe, cel puţin acestea par a fi supoziţiile noastre. Este puţin probabil ca la aceste persoane această variantă să genereze forme grave de boală. Estimăm că se va menţine protecţia faţă de formele severe, chiar dacă nu vom avea o protecţie suficient de ridicată faţă de infecţie”.
 
Citeşte şi: 
 
Valabilitatea certificatului verde scade. Experţii cer vaccinarea cu a treia doză pentru prelungirea documentului
 
Primăria Oradea vrea camere de supraveghere în centrele de vaccinare. Reacţia lui Valeriu Gheorghiţă

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Saul Bruckner
30.11.2021, 08:42:17

Aha, si uite asa Ghita va propune maine doza 4 americana... Dooh... Nici n-a trecut bine 2021, si deja 4 doze... Mai bine le baga naibii in mancare, in apa, e mai simplu...

-2 (16 voturi)
Ţepeş
30.11.2021, 08:54:37

" ... cel puţin acestea par a fi supoziţiile noastre." Cum adică? Ne amenințați cu "supoziții care par" a fi a voastre?

-19 (27 voturi)
geek-a-contra
30.11.2021, 08:59:50

tomnu' gavrilas, care o fi deferenta intre: "Omicron ARE CAPACITATEA de a reinfecta persoanele trecute prin boală sau de a-i infecta pe cei vaccinaţi" Citeste mai mult: adev.ro/r3de9f in sensul de siguranta faptului si „Peste 60% din populaţie are anticorpi ca urmare a trecerii prin boală, deci PARE CA este o variantă cu contagiozitate crescută care scapă de sub protecţia anticorpilor şi reuşeşte să dea infecţii atât la persoanele care au trecut prin boală, cât şi la persoanele care au fost vaccinate”. Citeste mai mult: adev.ro/r3de9f in sensul de poate si parca si ne vom lamuri ulterior...? o fi diferenta intre ziarismul de calitate si cel de stire soc?

+8 (10 voturi)
cloudvick
30.11.2021, 09:43:15

ar trebui cercetat pentru raspandire de informatii false si instigare la panica

-37 (51 voturi)
Atent Verificatorul
30.11.2021, 09:57:06

nu era el prea grozav vaccinul nici pentru Delta, acum vine Omicronul care trece ca prin branza . Optimus Prime sau Megatron cand vine? De Paste? Sa inteleg ca murim toti de la covid ?

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările