Valul 4 al pandemiei, greu de evitat. Col.dr. Valeriu Gheorghiţă: „Nu e o speculaţie, ci o realitate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Shutterstock
Imagine: Shutterstock

Varianta indiană a virusului SARS-CoV-2 (Delta) are toate caracteristicile pentru a deveni dominantă şi în România la sfârşitul verii şi de a aduce un nou val epidemic, al patrulea, în condiţiile în care românii – în special cei de la sate – au un interes scăzut în ceea ce priveşte campania de vaccinare.

Şeful Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a explicat, ieri, că perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în toamnă, este „cât se poate de clară”.

„Varianta Delta are toate caracteristicile să devină dominantă şi, din acest punct de vedere, este important să dăm acces la vaccinare tuturor oamenilor care, evident, îşi doresc să se vaccineze. Vom informa pe toate canalale oficiale pe reprezentanţii autorităţilor locale (…) în perspectiva asigurării accesului la vaccinare”, a declarat col.dr. Valeriu Gheorghiţă.

Tulpina din India, de două ori mai contagioasă decât cea din Wuhan 

Întrebat ce ştim despre această variantă şi cum crede că va arăta valul 4 având în vedere că până în toamnă România nu va depăşi numărul de 6 milioane de persoane vaccinate cu schema completă, şeful CNCAV a răspuns:

„Este cât se poate de clar că pandemia nu s-a încheiat. Este cât se poate de evident că la acest moment există 4 variante virale îngrijorătoare: varianta Alfa (britanică), varianta Beta (sud-africană), Gamma (braziliană) şi Delta (indiană). Această (din urmă – n.r.) tulpină are o capacitate de contagiozitate cu circa 50% mai mare decât varianta britanică şi ştim că varianta britanică avea o capacitate de contagiozitate cu 30-50% mai mare decât varianta iniţială din Wuhan. Deci, practic, dacă ne-am uita la rata bazală de reproducere, este de aproape 5, în sensul că un pacient bolnav infectează alte 5 persoane, spre deosebire de varianta iniţială, care avea o rată de reproducere între 2 şi 3. Din păcate, ceea ce se întâmplă în Marea Britanie arată o tendinţă de expansiune în populaţie a acestei variante virale”, a declarat col.dr. Valeriu Gheorghiţă.

Şeful CNCAV: „Nu avem rată suficientă de vaccinare, vine valul 4” 

Medicul militar spune că „partea bună” din punctul de vedere al măsurilor de control epidemiologic este că vaccinurile actuale îşi dovedesc eficienţa faţă de tulpina Delta, cu condiţia ca persoanele să fie vaccinate cu schema completă.

În România, însă, datele comunicate ieri de CNCAV arată că doar 4,2 milioane de persoane au fost imunizate cu ambele doze de vaccin. Astfel, România este pe locul 14 între statele europene în ceea ce priveşte acoperirea vaccinală, iar la nivel global, pe locul 28.

„Din punct de vedere biologic, virusurile cele mai adaptate sunt cele care se vor extinde la nivelul populaţiei, cu condiţia să existe populaţie susceptibilă la boală. Or, în condiţiile în care nu avem o rată de acoperire vaccinală crescută, suficientă – astfel încât să se încetinească răspândirea în rândul persoanelor –, suntem la risc să ne confruntăm cu un val 4 de îmbolnăviri, şi aici nu este o speculaţie, este foarte probabil o realitate cu care ne vom confrunta, însă ceea ce ţine de noi este să diminuăm amplitudinea şi durata acestui val”, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

Tocmai de aceea, spune şeful CNCAV, va avea loc o reorganizare a activităţilor de vaccinare, mai ales în mediul rural. „Am propus (…) să avem un calendar foarte clar şi detaliat al tuturor activităţilor de vaccinare în fiecare localitate în parte. Pe de-o parte, estimăm apariţia acestui val. Pe de altă parte, eu nu vreau să ne trezim în toamnă cu localităţi care să spună că la ei nu a ajuns niciodată un vaccin. Tocmai de aceea, autorităţile locale – în special primarii – vor fi informate oficial, fără să fie obţinut niciun acord de colaborare cu o primărie sau cu un primar legat de organizarea unor activităţi de vaccinare. Este un serviciu de sănătate publică şi este important ca toţi oamenii să aibă acces echitabil la vaccinare”, a spus medicul militar.

Odată cu valul 4 se va întoarce şi carantina 

Altfel, atenţionează şeful CNCAV, s-ar putea „să avem probleme reale”, adică multe dintre comunele cu o rată scăzută de vaccinare să aibă din nou un număr mare de cazuri şi să intre iarăşi în carantină.

„S-ar putea să se ajungă la situaţii în care anumiţi reprezentanţi locali, primarii, să se uite cum vor fi carantinate localităţile lor, pentru că în perioada în care era momentul să se vaccineze nu s-au desfăşurat aceste activităţi. Deci, lucrurile sunt cât se poate de clare şi de serioase. Eu îmi propun ca, până la finalul lunii iulie, fiecare din cele peste 2.800 de comune să fi avut o echipă mobilă de vaccinare. Da, ţine de noi care va fi amplitudinea noului val, câte decese vom avea şi care va fi presiunea la nivelul spitalelor”, a concluzionat col.dr. Valeriu Gheorghiţă. 

OMS: Mutaţiile SARS-CoV-2, mai rapide decât vaccinarea 

Tulpina indiană (reclasificată Delta de OMS) va ajunge să domine noile infectări din România în luna august, în condiţiile în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că răspândirea noilor variante ale SARS-CoV-2 la nivel mondial este mai rapidă decât campaniile de vaccinare.

Oficialii din Marea Britanie – unde varianta Delta a ajuns deja dominantă – au observat că tulpina indiană este de 60 de ori mai contagioasă decât cea britanică, responsabilă pentru valul 3.

„Asta înseamnă că riscurile au crescut pentru persoanele care nu sunt protejate, care reprezintă cea mai mare parte a populaţiei lumii”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

În plus, acesta a adăugat că, deşi numărul de cazuri noi de COVID-19 continuă să scadă la nivel mondial, numărul deceselor nu a scăzut în acelaşi ritm. Mai exact, numărul de cazuri noi a scăzut timp de şapte săptămâni la rând, dar numărul deceselor raportate săptămâna aceasta este încă similar cu cel raportat săptămâna trecută, a spus el.

„În timp ce cazurile săptămânale sunt cele mai scăzute din februarie, decesele nu scad la fel de repede. Declinul global maschează o creştere îngrijorătoare a cazurilor şi deceselor în multe ţări”, a spus Tedros.

Cercetător: Când va deveni dominantă tulpina indiană în România 

Dr. Octavian Jurma, biostatistician, arată că dintre variantele de îngrijorare depistate în România, cele mai plauzibile „candidate” pentru a deveni tulpină dominată în valul 4 sunt variantele Delta (indiană - B1617.2) şi Gamma (braziliană - P1). Cercetătorul spune că acestea se află deja atât în circulaţie comunitară, cât şi în creştere accelerată, în ciuda scăderii abrupte a numărului de infectări cu varianta Alpha (britanică - B117).

„Evident, e greu să faci statistică cu mai puţin de 100 de secvenţieri pe săptămână, dar chiar şi în absenţa unui program naţional de secvenţiere, imaginea pare să fie favorabilă tulpinii Delta (indiană), care este cu 60% mai infecţioasă decât varianta Alpha (britanică) ce este acum dominantă în România. Având în vedere că, în Marea Britanie, varianta Delta este deja dominantă în proporţie de 90% la mai puţin de 3 luni de la detectarea ei în aprilie, este probabil că şi în România varianta indiană (Delta) să devină dominantă până în luna august, cel târziu septembrie, singură sau în tandem cu tulpina braziliană (Gamma). Evoluţia tulpinii Alpha a fost similară, devenind dominantă în 3 luni de la detecţie şi avem puţine motive să ne îndoim că acum situaţia va evolua diferit”, scrie dr. Octavian Jurma.

Date îngrijorătoare de la autorităţile britanice 

Două treimi dintre britanicii care au fost infectaţi cu SARS-Cov-2 varianta indiană şi jumătate dintre cei care au decedat în urma îmbolnăvirii nu se vaccinaseră deloc, indică datele din Regatul Unit citate de BBC.

Ministerul britanic al Sănătăţii arată într-un raport că tulpina indiană continuă să se răspândească rapid în populaţie, iar Biroul Naţional de Statistică din Regatul Unit estimează că varianta Delta este identificată în 1 caz din 560 de secvenţieri genomice. De asemenea, cercetătorii apreciază că varianta Delta – care între timp a devenit dominantă în Marea Britanie – este cu circa 60% mai contagioasă decât varianta britanică, responsabilă pentru valul 3 al pandemiei. Mai îngrijorător este că aceleaşi date arată şi o virulenţă sporită a acestei tulpini: cei infectaţi cu varianta Delta sunt de două ori mai susceptibili să aibă nevoie de internare, faţă de cei care au contractat tulpina Alfa. 

12 pacienţi imunizaţi cu schema completă au murit 

Din 33.000 de cazuri pozitive la tulpina Delta analizate de cercetători începând cu luna februarie, 223 au avut nevoie de internare. Dintre cazurile care au avut nevoie de spitalizare, majoritatea erau persoane nevaccinate sau vaccinate cu o singură doză. Un număr de 42 de pacienţi au murit, dintre care 23 erau nevaccinaţi, 7 erau vaccinaţi cu o singură doză, iar 12 erau vaccinaţi cu schema completă şi s-au infectat la mai mult de 14 zile de la rapel.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite