Valul patru infectează masiv copiii. Am dat siguranţa lor pe relaxarea adulţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locurile la ATI pentru pacienţii cu COVID-19 se epuizează rapid
Locurile la ATI pentru pacienţii cu COVID-19 se epuizează rapid

Valul 4 de COVID-19, adus de tulpina Delta, infectează masiv copiii. Dacă ne-am fi vaccinat în număr suficient, i-am fi putut proteja pe cei mici, însă adulţii au preferat altă variantă, ba mai mult, s-au relaxat deplin, observă cercetătorul Octavian Jurma.

Şcolile s-au redeschis pentru al doilea an în pandemie, iar impactul infecţiilor cu noua tulpină Delta se va vedea în această săptămână, au atras atenţia specialiştii. Pe lângă faptul că cei mici sunt mai vulnerabili în faţa noii variante de virus, adulţii din jurul lor au refuzat vaccinarea care le-ar fi oferit acestora o protecţie mai mare. „Am acceptat cu prea mare uşurinţă moartea părinţilor şi bunicilor ca preţ pentru relaxarea noastră. Astfel încât, pe măsură ce pandemia, ca un prădător iscusit, termină de devorat pe cei mai vulnerabili de la capătul vieţii, începe să se îndrepte spre cei mai vulnerabili de la începutul vieţii. Din nefericire, din combinaţia prezenţei obligatorii a copiilor în clase şi absenţa obligaţiei adulţilor de a le garanta siguranţa maximă posibilă, face ca infectarea copiilor să devină aproape o obligaţie în valul 4 - Delta. Între siguranţa copiilor şi relaxarea adulţilor, am fost din nou de partea adulţilor iresponsabili. Consecinţele se văd deja“, notează cercetătorul Octavian Jurma, pe pagina sa de socializare.

Mai vulnerabili decât media europeană

Începând cu luna septembrie, raportul zilnic al Grupului de Comunicare Strategică conţine şi numărul de minori internaţi în spitale şi la ATI, mai spune specialistul, o decizie foarte bună. „În România, o ţară în care prevenţia este complet ignorată şi obezitatea este epidemică, în care şcolile şi oraşele nu au terenuri de sport libere pentru copii, minorii sunt mai vulnerabili la COVID-19 decât media europeană“, adaugă dr. Jurma.

Din păcate, menţionează acesta, evoluţia internărilor în rândul minorilor are o creştere accelerată: „Astfel, am încheiat această săptămână cu 201 copii internaţi în spitale şi o creştere medie cu 60% faţă de săptămâna trecută. Să ai copilul internat în spital din cauza COVID-19 este o încercare grea pentru orice familie. Să ai însă copilul internat la Terapie Intensivă, să te rogi în fiecare seară să fie în viaţă când te trezeşti este o tragedie pe care nimeni nu doreşte nici măcar să şi-o imagineze“. 

Este însă un preţ pe care tot mai multe familii din România îl plătesc pentru marea noastră relaxare, din care nu suntem în stare să ieşim nici măcar acum, în ceasul al 13-lea, mai spune cercetătorul. „Am încheiat această săptămână cu 18 copii internaţi la ATI şi o creştere medie cu 81% faţă de săptămâna trecută. Până la finalul lunii, dacă trendul nu scade, vom avea între 400 şi 500 de copii internaţi în spitale, din care 40-50 la ATI. În 4 săptămâni, aceste numere se pot dubla din nou. Din fericire, COVID-19 rămâne o boală mult mai uşoară pentru tineri decât pentru vârstnici. Minorii reprezintă 0,2% din totalul celor internaţi. Din nefericire, odată internaţi, prognosticul este doar de două ori mai bun decât al adulţilor. Astfel, 7% dintre copiii internaţi sunt la ATI, în vreme ce 12% dintre adulţii internaţi sunt la ATI“, argumentează Jurma.

Numărul paturilor la pediatrie este de 100. „Dar, am primit asigurări la debutul valului 4 că minorii se pot interna şi în secţiile de ATI pentru adulţi. Problema aici este însă că paturile de adulţi în ATI se epuizează mai repede decât cele pentru copii şi e puţin probabil că atunci când va fi nevoie de ele se vor găsi cu uşurinţă“, mai notează cercetătorul.

Impactul deschiderii şcolilor abia urmează

Toate acestea, în condiţiile în care efectul redeschiderii şcolilor pentru cursuri faţă în faţă abia urmează să se vadă. „ARM7 (Alerta relativă mobilă la 7 zile) este un indicator foarte sensibil, care ne spune care este trendul în interiorul incidenţei şi este principalul predictor pe termen scurt al acesteia.

Sâmbătă, ARM7 naţional a depăşit pentru prima dată de când a început pandemia valoarea de 100%, iar duminică a atins un nou record absolut de 107%. O valoare de 100% a acestui indicator înseamnă că numărul de cazuri din ultimele 7 zile este dublu faţă de numărul de cazuri din cele 7 zile precedente. Cu alte cuvinte, acum, numărul de cazuri noi se dublează săptămânal (Td = 7)! Aceasta este însă media naţională. În unele judeţe, rata de creştere este chiar mai mare de 150%. O viteză de creştere atât de mare face inutile măsurile progresive pe care încercăm să le luăm acum“, apreciază Jurma.

Cercetătorul conchide că este foarte târziu acum pentru măsurile locale: „Doar  măsuri drastice naţionale mai pot salva ceva“. 

20 de copii la ATI 

Datele oficiale arătau luni, 20 septembrie, identificarea a 3.342 de noi cazuri de COVID-19, în ultimele 24 de ore. 78 de persoane au decedat, iar 900 se aflau internate la ATI. În spital, erau 230 de copii cu COVID-19, din care 20, la ATI. Două judeţe – Ilfov şi Satu Mare – au depăşit rata de infecţie de 3 la mia de locuitori.  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite