Societate

articolul anterior articolul urmator

Vămile filozofiei: un dialog socratic

15
16 Jan 2021 08:53:25
Mihail Neamtu

Era iarna anului 2014 şi participam la un colocviu organizat de Universitatea Francisco Marroquin din Guatemala. Un loc minunat, rupt din rai. Am trăit atunci o întâmplare neverosimilă. Aterizasem în SUA cu un zbor British Airways în Miami.

După vreo 15 ore de zbor, am trăit una dintre cele mai frumoase experienţe. Iată dialogul meu purtat cu un simplu vameş american: „Hello Sir, what brings you here?” — zice tânărul poliţist, chipeş şi bine făcut. „Sunt în tranzit, spun eu, spre Guatemala.” „Aha... Ce profesie aveţi?”, întreabă cordial Santino, dacă i-am reţinut bine numele omului în uniformă.  „Dascăl de filozofie”, zic eu sec, puţin temător. 

„Ştiu că nu ştiu nimic”, replică scurt vameşul. „Socrate”, adaug timid. 

„Da, Socrate, însă citat de Platon. I-am citit Republica” - spune Santino. „Dar nu-mi place idealismul şi utopia, adaugă el, pentru că idealiştii produc dezastre în istorie. Comunismul a început de la fabianism, nu? De aia îi iubesc pe Niccolò Machiavelli şi pe Edmund Burke. Erau atenţi la natura umană, nu o idealizau.”

Îl privesc uimit pe tânărul yancheu. Îmi creşte inima de fericire. Un vameş care nu-mi cere şpagă, ci-mi dă referinţe bibliografice.

Coada din spatele meu era lungă şi unii turişti se uitau perplecşi la

discuţia noastră purtată la intrarea pe teritoriul Statelor Unite. Superbul check-out ideologic continuă încă vreo trei minute.

Santino îmi spune că trebuie să fim trataţi egali prin lege, deşi nu ne-am născut egali de la natură. Îmi reaminteşte că fiecare organ al corpului omenesc are o funcţie, şi că — paulin vorbind — inima nu se poate revolta împotriva capului, nici mâna împotriva picioarelor. E loc de diferenţă şi cooperare.

„A propos de Burke, zic eu: «pentru ca răul să triumfe în vremuri de criză, e suficient ca oamenii buni să stea deoparte şi să nu facă nimic».”

Santino înfloreşte şi el la faţă. „Cool, man! Congratulations. Taică-meu a fost un mare anti-comunist, scârbit de ororile din Cuba. Am vizitat şi eu Estul Europei şi-am văzut cât e de greu să scapi de sechelele trecutului.”

Cu o nemărginită încântare, mi-am dat toate degetele la amprentat, am zâmbit călduros şi i-am promis lui Santino că vom duce mai departe lupta tatălui său.

Filozofia, mi-am spus. Prin studiul marilor clasici, mintea se deprinde cu întrebările despre sensul existenţei. De unde venim şi încotro mergem? Ce e iubirea, prietenia, curajul sau fericirea?

Treptat, sufletul renunţă la banalitatea conversaţiilor obşteşti. Te lipseşti de bârfa maliţioasă, poanta vulgară şi tot ceea ce înseamnă „small talk” la un grătar cu amicii. Renunţi să bârfeşti oamenii şi stai de vorbă despre marile idei. Trăită ca stare de mirare, filozofia propune experienţa libertăţii.

Opusul inteligenţei e „graba de-a trage concluzii”, cum îi spunea un francez deştept al veacului XIX. O minte ascuţită e permanent şlefuită de conversaţia cu giganţii tradiţiei. Nu-i puţin lucru să rumegi reflecţiile lui Socrate despre ignoranţa sau moarte, cugetările lui Seneca despre prietenie şi gândurile lui Augustin despre timp şi eternitate.

Darul înţelegerii e, clipă de clipă, un miracol. Prin inteligenţă, omul se desprinde cu un elan antigravitaţional. Dascăli sau vameşi, academicieni ai Atenei sau tâmplari din Capernaum, ne întrebăm de ce a conspirat universul pentru ca noi, grăunţe de praf cosmic, să apărem în lume, nevolnici şi totuşi conştienţi, neîmpliniţi dar chemaţi la desăvârşire.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Ce ar spune Isus
16.01.2021, 11:47:44

Un dialog purtat acum 7 ani, in stresul coborarii de pe avion dupa ce ai zburat 12 ore (nu e 15 din UK), si amintit cu lux de amanunte, inclusiv scaparile freudiene gen 'ce chipes era'. Ma Mike Ross ma... Cu tot efortul, nu pot crede. Not cool, Mihai.

+12 (14 voturi)
Sorin Ionascu
16.01.2021, 12:24:32

Lasa-l, ca el e "scriitor", are dreptul sa fabuleze. Genul whishful thinking. Posibil ca, dupa atatea ore de zbor, sa fie atat de statut ca nivelul de atractivitate al celuilalt fusese brusc augmentat. Si, ca sa fie tacamul complet, ii mai pune in gura si niste chestiuni asa de profunde, cat ar fi vrut el sa fie de patruns.

0 (2 voturi)
Sorin Ionascu
16.01.2021, 12:26:13

p.s. "Aterizasem în SUA cu un zbor British Airways în Miami." Domnule scriitor, pana una alta ar fi bine sa te mai conversezi cu limba romana, poate ajungi, la un moment dat, sa reusesti sa realizezi niste exprimari corecte si nefortate. Asa, "te rade si curcile" (SIC!!!).

0 (2 voturi)
Garbov
16.01.2021, 13:16:54

Santino Corleone "De aia îi iubesc pe Niccolò Machiavelli" Bravo mai Corleone mic ! Ai invatat mishto slogane de agatat ! Asta cu Machiavelii e cireasa ! E aproape ca caragialescu : Iubesc tradarea machiavelica dar ii urasc pe comunisti ! Da uite ca victima a cazut in extaz ! Cred ca puteai sa-i ceri sa-ti faca pantofii fara nicio problema . Ca sa nu mai zic ca daca ii ziceai ceva din Marchizu de Sade era al tau pe viata .

Dumi B
16.01.2021, 14:22:38

In USA, un "simplu vameş american" este si ".... poliţist....", apud "Mihail Neamțu este scriitor și antreprenor român, doctor al Universității din Londra". Serios ? Doctor in ce domeniu ? Filozofie ? In UK e la fel? In Romania stiu ca exista vames(apartine de ANAF) si politist de frontiera (apartine de MAI). Fost candidat PMP la alegeri. Va dati seama cine ne-ar fi putut conduce sau lua hotarari pentru noi.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările