Vânătoarea vaccinului gripal. Când e cel mai bine să ne imunizăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinarea pacienţilor cu boli cronice va începe în octombrie
Vaccinarea pacienţilor cu boli cronice va începe în octombrie

Cabinetele medicilor de familie urmează să primească primele doze din vaccinul gripal cumpărat de Ministerul Sănătăţii pentru imunizarea din această toamnă. În farmacii, un vaccin costă puţin peste 50 de lei, dar se găseşte cu greu.

Ministerul Sănătăţii anunţa la începutul săptămânii trecute că a demarat distribuirea la nivel naţional a primei tranşe de vaccin gripal. Pentru sezonul 2020-2021 au fost cumpărate trei milioane de doze de ser, cantitate dublă faţă de anul trecut, potrivit declaraţiilor oficiale. „Avem posibilitatea creşterii cantităţii de vaccin până la patru milioane de doze, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de cerere“, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

„Am primit telefon că ni le vor aduce ei“

În cabinetele medicilor de familie din Bucureşti, vaccinul promis de autorităţi nu a ajuns încă. Dr. Rodica Tănăsescu, medic de familie, spune că au fost informaţi telefonic că dozele le vor fi aduse. „Încă nu am primit dozele de vaccin, dar am primit telefon că ni le vor trimite. Deocamdată, vom primi câteva doze pentru copiii mici, cu vârste între 3 şi 5 ani, care trebuie să facă două doze la interval de o lună şi pentru gravide. Ei au prioritate. Abia în octombrie vor veni dozele pentru pacienţii cronici. Anul acesta s-a întâmplat şi un lucru bun şi pe care trebuie să-l recunoaştem: este prima dată în experienţa mea de medic în care ni s-a promis că ne aduc ei vaccinurile, adică nu ne vom mai duce fiecare cu gentuţa. Ni le vor aduce cu ladă frigorifică, aşa cum trebuie să fie aduse“, subliniază dr. Tănăsescu. Acest lucru nu doar că uşurează munca medicilor de familie, dar reduce şi riscurile de expunere, adaugă medicul de familie. 

Pacienţii cu boli cronice, imunizaţi în octombrie

Doze mult mai consistente de vaccin sunt aşteptate în luna octombrie. „Este preferabil ca imunizarea pacienţilor cronici să se facă începând cu 15 octombrie. Pentru că experienţa ne-a arătat că gripa ajunge în România, de obicei, după Anul Nou sau în a doua jumătate a lunii decembrie. Nu numai că este suficient timp să se producă anticorpii, dar eficienţa maximă a vaccinului este acoperită pe 6 luni. Pe noi ne interesează să fim acoperiţi şi în aprilie, pentru că, uneori, sunt cazuri de îmbolnăvire şi atunci. Aşa că, dacă vaccinăm între 15 octombrie şi 15 noiembrie, va fi foarte bine, ca să avem o imunitate bună în toată perioada la risc“, consideră medicul de familie. 

Dr. Tănăsescu mai spune că toţi medicii de familie au cerut mai multe doze de vaccin gripal faţă de anul trecut. „Dar anul trecut nu am primit câte doze am comandat. Să sperăm că anul acesta vor fi mai multe, pentru că întotdeauna este important să fie vaccinat un procent cât mai mare din populaţie. Din două motive: pacienţii la risc să nu dezvolte gripă, care poate da complicaţii majore pentru bolile cronice pe care ei le au, şi, pe de altă parte, o persoană vaccinată întrerupe circulaţia virusului în comunitate, ceea ce înseamnă că evităm o epidemie. Din toate punctele de vedere este important să se vaccineze cât mai mulţi“, adaugă specialistul. 

Anul acesta, vaccinarea antigripală va fi făcută în urma unei programări prealabile la medicul de familie. „Pacienţii vor veni programaţi pentru a nu sta unul într-altul, să vină pentru gripă şi să plece cu COVID. Vaccinarea antigripală nu se va putea face pentru toţi pacienţii cronici. Niciodată nu au existat suficiente doze pentru toţi pacienţii la risc. Recunosc că, acum câţiva ani, ne rugam de pacienţi care se luau după informaţii găsite pe internet şi refuzau vaccinarea. Iar asta a făcut un mare rău pentru situaţia actuală, pentru că numărul de doze comandate este oarecum corelat cu numărul de vaccinări efectuate în anii trecuţi“, atrage atenţia medicul de familie. 

Pacienţii mai expuşi îmbolnăvirilor sunt vârstnicii, copiii, gravidele, personalul medical, cei cu astm, BPOC, cu boli cardiovasculare, cu diabet, obezi şi cu boli autoimune. 

Imagine indisponibilă

În farmacii, peste 50 de lei doza

Dr. Rodica Tănăsescu recomandă ca pacienţii care au posibilităţi şi găsesc în farmacii, să-şi achiziţioneze. „Multe farmacii practică programarea prin e-mail. Pacienţii îl pot cumpăra, costă în jur de 55 de lei, se poate păstra în frigider, în compartimentul pentru mezeluri, nu în congelator, după care poate suna medicul de familie care îl va programa pentru vaccinare tot începând cu data de 10 octombrie, aproximativ“, afirmă medicul. 

Investiţia în cumpărarea serului este în orice caz mult mai mică decât costul unei gripe, ca să nu mai punem la socoteală disconfortul creat de îmbolnăvire. „Măcar în acest an, în care avem şi infecţii cu SARS-CoV-2, să-şi cumpere şi să se vaccineze antigripal, pentru că, altfel, pentru pacienţii care vin cu febră o să stăm şi să dăm în boli – uneori au simptome specifice fiecărei boli în parte, alteori, simptomele se suprapun. Dacă vine un pacient cu febră, ne vom gândi: e viroză, gripă sau coronavirus? Sigur că pentru majoritatea există nişte semne clinice, dar nu sunt de certitudine“, conchide medicul de familie.

  

Doar că în farmaciile din Bucureşti, cel puţin, vaccinul gripal fie nu se mai găseşte pentru că prima tranşă s-a epuizat, fie încă nu a fost primit şi farmaciile nu au informaţii despre când va veni acesta. „Nu mai avem. Am avut la începutul lui septembrie, dar s-a dus. Şi sistemul de precomenzi s-a blocat“, „Nu avem şi nu ştim când vom primi“, au fost răspunsurile date de farmacişti la întrebarea dacă au serul la vânzare.  

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, prima tranşă de vaccinuri e formată din 330.000 de doze, urmând ca restul dozelor de vaccin să fie distribuite la jumătatea lunii octombrie şi în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populaţiei la risc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite