Variola maimuţei se extinde. Autorităţile sanitare din întreaga lume au anunţat că au în vedere planuri menite să limiteze răspândirea virusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Alte trei ţări au anunţat primele cazuri de variola maimuţei. Este vorba de Emiratele Arabe Unite, primul stat din Golf care raportează infectări, şi de două state europene, Cehia şi Slovenia. Până la acest moment sunt 237 de cazuri confirmate şi suspecte.

În Emiratele Arabe Unite, autorităţile sanitare au anunţat că o persoană care a vizitat recent Africa de Vest a fost diagnosticată pozitiv cu virusul, iar acum primeşte tratament. În plus, autorităţile au susţinut că sunt „pe deplin pregătite” să gestioneze un focar, deoarece au existat protocoale de supraveghere timpurie în vederea detectării bolii.

Până acum, 21 de state din Europa, America şi Australia au raportat cazuri de variola maimuţei. Momentan sunt 237 de cazuri confirmate şi suspecte, iar specialiştii estimează că numărul va creşte.

Riscul mare de contaminare este în cazul persoanelor cu mai mulţi parteneri sexuali, a anunţat Centrul European de Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) în prima sa evaluare a riscurilor după apariţia neobişnuită a zeci de cazuri în Europa şi în America de Nord.

Ce măsuri iau ţările afectate

Autorităţile sanitare din întreaga lume au anunţat că au în vedere planuri menite să limiteze răspândirea virusului. De pildă, Germania a anunţat că a comandat în jur de 40.000 de doze de vaccin Imnavex – folosit pentru tratarea variolei – şi va fi administrat persoanelor în cazul în care focarul se va extinde.

Cei care au fost vaccinaţi împotriva variolei în trecut, ca parte a eforturilor globale de eradicare a bolii, ar trebui să aibă imunitate, au subliniat autorităţile sanitare germane, însă au adăugat că tratamentul mai vechi are mai multe efecte secundare, astfel încât nu-l recomandă în combaterea variolei maimuţei în prezent.

O altă ţară afectată este Franţa, care are confirmate trei cazuri. Autorităţile franceze au anunţat o campanie de vaccinare a adulţilor care au fost expuşi recent la virus. De asemenea, acestea recomandă ca vaccinul să fie administrat în termen de patru zile de la expunere, dar şi până la 14 zile de la expunere, dacă este o situaţie urgentă.

Reamintim că în România nu au fost detectate cazuri de variola maimuţei şi nici nu există suspiciuni. Totuşi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat duminică că vor fi cumpărate 1.000 de doze de vaccin împotriva variolei pentru a avea un stoc de siguranţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite