Societate

articolul anterior articolul urmator

Vasile Bănescu, Purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, despre legalizarea prostituţiei: „O maladie nu se vindecă declarând-o sau numind-o «stare de sănătate»“

17
23 Aug 2019 13:06:32
Cătălin Sturza

Textul de mai jos reprezintă reacţia personală a dlui Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, la propunerile recente din spaţiul public care privesc legalizarea prostituţiei în România. Public acest scurt eseu la rugămintea dlui Vasile Bănescu; voi reveni, zilele viitoare, şi cu o reacţie în nume propriu.

Antidotul la fenomenul crunt al traficului de persoane (un rău pur, perpetuat în contextul erodării autorităţii în spaţiul public, al subminării ideologice a valorilor morale şi al refluxului severităţii necesar punitive faţă de criminalitate în numele mincinos al toleranţei) nu poate fi legalizarea unui alt rău deloc mai mic (prostituţia).

A fi legal nu mai coincide de mult timp în mod subînţeles cu a fi moral. E cel puţin nerealist să crezi că împingerea formală în „legalitate” a unor rele sociale le transformă pe acestea în contrariul lor.

Pledarea pentru legalizarea prostituţiei (conţinutul termenului nu poate fi nicicând îmblânzit) coincide cu exprimarea unui crez personal contrar Crezului creştin universal şi celei mai înalte viziuni antropologice asupra femeii.

Ameliorarea şi vindecarea oricărei suferinţe/ maladii morale a organismului social nu se poate realiza prin recunoaşterea unui nefiresc statut de legalitate a acesteia, ci prin consolidarea sistemului de Educaţie fondat pe rigoare, efort intelectual şi disciplină formatoare, prin adecvarea realistă a acestuia la valorile concrete ale autenticului creştinism dătător de viaţă comunitară şi de ordine morală. În absenţa acesteia orice societate intră într-o derivă  periculoasă şi într-o stare de confuzie spirituală adânc destrămătoare.

Răul din registrul personal sau social poate fi convertit în bine doar pe calea nobilă a educaţiei persoanei umane, prin luptă cu sinele egoist ispitit constant de pervertire, nu pe scurtatura dezonorantă a numirii răului „bine”, iluzionându-ne că acesta din urmă se naşte şi creşte în altă parte decât în inima noastră.

Cui foloseşte aceasta ipotetică legalizare? Că în nici un caz victimelor şi părţilor slabe din acest fenomen, anume femeile; ci negustorilor de carne vie şi clienţilor acestora.

Vasile Bănescu, Purtător de cuvânt al Patriarhiei Române

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

leuldinpanjshir99
23.08.2019, 13:14:04

Daca va luati dupa Dolanescul personal al lui Trafalete, nu veti legaliza vreodata curvasareala. Cu toate consecintele de rigoare: lipsa unui control cat de cat al BTS-urilor, lipsa unor venituri la bugetul de stat, diminuarea intr-o oarecare masura a proxenetismului si a traficului de persoane ...

+2 (2 voturi)
Radu Mircea
23.08.2019, 16:16:24

# Catalin Sturza Doamneee !!! Ce ma bucur ca ati aparut ca o raza de soare in intunericul nostru pacatos dupa DOUA SAPTAMINI !!! Sa mor in puscarie daca nu mi-am facut griji in privinta sanatatii dvs. Nu era cazul . Mai rau nu se poate !!! Despre partea prostitutiei insa dom' Sturza sa ne ierti , dar parca si Maria Magdalena cu asta isi cistiga piinea (buna) pina sa-l intilneasca pe Cristos . Ba as supralicita sa spun ca este cea mai veche meserie din lume . Lume facuta prin Mare Mila lui Dumnezeu . Pai daca a ingaduit-o Dumnezeu , cine sunteti voi pitifelnicilor ipocriti sa va bateti joc de vointa Domnului ??? Dau o veste mare si BUNAAAA ,,,, intregului neam popesc si calugaresc , EXISTA SI PROSTITUTIE MASCULINA , spre marea bucurie a unor inalti ierarhi spurcati la cele treburi pidosnice . Astfel veti scapa de crailicul din seminarii , manastiri , sfint sinod si chiar si Preafericitul isi poate gasi perechea potrivita cu epoletii Lui . Trecind in registru serios va intreb cum trateaza BOR scutirea masinilor popesti de vinieta necesara centrului capitalei ??? Este neindoielnic legal , dar o fi moral ??? Cum poate sa doarma Preafericitul a carui holding nu plateste impozitele rinduite fiecarui mirean in virtutea cirdasiei cu tagma politica ??? Este legal , dar o fi moral ??? '' viziuni antropologice asupra femeii ,'' Cum puteti pomeni numai de o STIINTA care este in totala si permanenta contradictie cu Cartea Cartilor ceaslovul pe care se straduieste de 2.000 de ani sa ni-l bage pe git popimea ??? NU ESTE UN RAU sa recunosti o stare de fapt , o cutuma de la facerea lumii . Cum se numeste fapta Mariei care vine cu un copil nenascut in casatoria cu losif ??? Cred ca preacurvie .... Cum se numeste losif care accepta acest lucru ??? Cred ca proxenent . Nu este '' o ipotetica legalizare '' ci recunoasterea unei stari de fapt . Prostitutia exista de la facerea lumii (as supralicita sa va spun ca exista si in rindul animalelor , dar asta depaseste puterea de intelegere a popicilor) si va exista cit va dura lumea . Cind va fi legalizata vor disparea '' negustorii de carne vie si clientii acestora '' . lmi permit sa-l corectez pe dl. Banescu in sensul ca eu cind merg la femei nu ma duc la '' negustor'' , ca nu sunt calugar sau seminarist , ci la salariata '' negustorului '' . Platesc legal , Cezarul isi ia partea lui cum a postulat Cristos si toata lumea e multumita . Cu cele mai fratesti dorinte de bine , ........................................................Radu Mircea

+4 (4 voturi)
cosmic
23.08.2019, 17:32:39

ca vrea sa nu popa, prostitutia oricum exista. intrebarea este: o facem legala sau o lasam pe mana mafiotilor?

+5 (5 voturi)
eu doar constat
23.08.2019, 17:09:07

E un mod ipocrit, fariseic as spune, pentru a ma mentine in limbaj bisericesc, de a ascunde gunoiul sub pres. Prostitutia exista si se dezvolta, ca o industrie a placerilor, oricat ne-am ascunde sub sutana. Ca nu e morala, e discutabil. Dar neavand-o sub control legal nu poate duce decat la traficul abominabil de fete, cum se pare ca este in cazul ”Caracal” si multe altele. Daca va deveni legala se exclude si prezumtia de imoralitate, asa cum este si in cazul altor legi. In Biblie, citata deseori de BOR, Maria Magdalena e prostituata si n-o mai interzicea nimeni, ba se spune ca era chiar foarte apropiata de Isus. Dupa unele evanghelii, desigur nerecunoscute de Vatican sau de BOR, se spune ca de fapt a fost chiar nevasta lui Isus (care o saruta deseori pe gura). Chiar si bestseller-ul ”Codul lui Da Vinci” se sprijina pe aceasta ipoteza. Si, sa ma scuteasca BOR-ul cu toti prelatii ei, care cica nu s-au dus niciodata la curve, incepand de la seminarul teologic pana la pensie! Unii au ramas fericiti si chiar prea fericiti dupa asta. Probabil n-ar avea nimic impotriva ei, dar sa nu trebuiasca sa plateasca pentru prestatii.

+4 (4 voturi)
un motan intransigent
23.08.2019, 18:54:05

# leuldinpanjshir99, Dl. Vasile Banescu are dreptate in ce zice. Ar trebui, totusi, sa faca o paralela a problemei prostitutiei cu problema igienei citadine. Da-mi voie sa-ti aduc la cunastinta de numele unui imparat roman, Vespasian. Acesta n-a interzis cufureala ci a cladit (nu el, sclavii lui) W.C.uri publice numite de atunci vespasiene si, in felel asta, cetatea a scapat nemazgalita. La fel e si cu prostitutia, bordelul e o institutie care dreneaza cetatea de prea mult hormon masculin. Ce sa zica omul bisericii? Moralmente prostituata e o femeie cazuta, declasata. Treaba ei, totusi, cum isi castiga pita.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (17)