Vicepremierii şi miniştrii Guvernului Cîţu se vaccinează azi - Ministrul de interne Lucian Bode şi vicepremierul Kelemen Hunor, primii vaccinaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepremierii Dan Barna şi Kelemen Hunor, dar şi miniştrii Guvernului Cîţu se vaccinează, miercuri, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar „Dr. Carol Davila” din Bucureşti. Printre primii vaccinaţi s-au aflat ministrul de interne Lucian Bode şi vicepremierul Kelemen Hunor. Membrii Cabinetului se prezintă la centrul de vaccinare în grupuri de câte patru.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman, a afirmat că acest vaccin este rezultatul unei efort susţinut al comunităţii de cercetare şi arată foarte bine cum cercetarea fundamentală şi cea aplicativă pot da rezultate.

„Este un argument solid pentru a privi cu mult mai multă atenţie comunitatea de cercetare din România, proiectele pe care le iniţiază sau cele care sunt în etape mature şi pentru a oferi toate mijloacele prin care o putem susţine pentru că fără cercetare nu putem imagina inovaţia şi nu putem imagina rezultate pentru societate. Încurajez românii să se vaccineze, e un efort mic, dar care ne poate aduce mult mai aproape de momentul în care să ne putem îmbrăţişa părinţii, de momentul în care copiii noştri pot merge la şcoală şi de momentul în care economia va reporni", a declarat el.

„Cu cât ne vom vaccina mai mult, cu atât va fi aproape ziua când vom reveni cu toţii la normalitate. Ca ministru al Culturii, pot să vă spun că este foarte multă lume care aşteaptă revenirea actorilor pe scene cu public în sală, revenirea artiştilor din opere sau din teatrele de balet pe scenă cu public în sală pentru că vibe-ul care există între artişti şi spectatori în spectacolele live nu poate fi înlocuit cu nimic. Este foarte uşor de făcut acest vaccin, o doză are 0,3 mm, până să îmi dau seama ce se întâmplă deja se terminase. Nu e nici dureros, cu toţii până acum ne simţim foarte bine şi îndemn pe toată lumea să se vaccineze", a susţinut şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că vaccinarea este "un act de responsabilitate faţă de noi înşine, faţă de toţi cei cu care interacţionăm direct sau indirect".

„Orice profesor vaccinat va însemna o diminuare a riscului de transmiotere a acestui virus în şcoli, va însemna o creştere a stării de siguranţă sanitară pentru elevi şi profesori în toate şcolile din România", a adăugat Cîmpeanu, care a mers la vaccinare cu o cămaşă specială, având o porţiune din mânecă detaşabilă.

UPDATE - Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat că vaccinurile sunt cea mai mare invenţie din istoria umanităţii.

„Este foarte greu să ne imaginăm cum arăta ştiinţa înainte de vaccinuri atunci când unul din trei copii mureau în pruncie, atunci când toată lumea trăia permanent cu frica unor boli. Din nou ştiinţa şi modernitatea vin cu soluţii pentru a scăpa de această criză", a spus el.

Ghinea a adăugat că „disputa aceea cine plăteşte pentru centre de vaccinare este închisă".

„În ce priveşte partea de fonduri europene, în prima şedinţă de Guvern s-a spus că trebuie să găsim soluţii pentru a finanţa atât personalul implicat în campania de vaccinare, cât şi centrele suplimentare de vaccinare din fonduri europene. Am muncit foarte mult la asta, două săptămâni şi pot să vă confirm că avem soluţii de finanţare, vom realoca din bani europeni. Îi mulţumesc lui Raed Arafat pentru deschidere, pentru evaluarea pe care am făcut-o împreună legat de stadiul cheltuielilor proiectelor demarate anul trecut şi vom realoca în jur de 300 de milioane de euro pentru plata personalului implicat în campania de vaccinare şi pentru centrele suplimentare. Disputa aceea cine plăteşte pentru centre de vaccinare este închisă, se vor plăti din fonduri europene, suntem în dialog cu Ministerul Sănătăţii pentru a elabora nişte standarde de cost pentru aceste centre suplimentare. Este o discuţie deschisă pentru că nu avem precedent, sunt situaţii foarte diferite cu aceste centre, unele ţin de primării, altele ţin de direcţii judeţene, altele de alte instituţii, vom găsi soluţii pentru a ajunge banii cât mai rapid în unităţile implicate", a explicat Cristian Ghinea.

„M-am vaccinat astăzi pentru că cred în această şansă a noastră a tuturor, vaccinarea este o şansă de a ne reîntoarce la viaţa normală pe care am avut-o înainte de starea de pandemie. Cred că merită două înţepături viaţa noastră a tututor, siguranţa de a trăi şi de a ne reîntoarce la libertatea de mişcare pe care am avut-o înainte de starea de pandemie. Mesajul meu este acela că vaccinul acordă siguranţă tuturor şi recomand tuturor să se înscrie pentru a putea să se vaccineze", a afirmat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a susţinut că procesul de vaccinare se va îmbunătăţi.

„Tocmai m-am vaccinat. Cred că a fost cel mai puţin dureros vaccin pe care l-am făcut vreodată. (…) Sunt unul dintre cei care s-au vaccinat aşa cum sper să se vaccineze fiecare român. Cred că recunoştinţa noastră trebuie să meargă sau dacă nu recunoştinţă neapărat măcar o conştientizare a faptului că avem acces la acest vaccin datorită ştiinţei şi datorită comunităţii europene care nu numai că a încurajat crearea vaccinului din timp, ci a negociat pentru noi toţi, pentru toate ţările din Uniunea Europeană. România are acces la vaccin între primele ţări din lume, procesul de vaccinare merge şi se va îmbunătăţi în fiecare zi aşa încât fiecare român care îşi doreşte să facă acest vaccin, să aibă acces la el", a declarat Voiculescu.

„M-am vaccinat a patra oară în viaţa mea cred. Cu toate astea vreau să transmit un mesaj de încurajare pentru toată lumea. Cu toate aceste vaccinuri am reuşit să devin campion olimpic, mondial, tată a a trei copii şi chiar ministru al Sportului. Nu vă fie frică, este ceva foarte normal. S-a ivit o problemă în viaţa noastră, cred că într-un an se rezolvă, desigur în viaţa noastră se ivesc foarte multe probleme şi aceste lucruri trebuiesc rezolvate. Dacă rezolvarea este acest vaccin, atunci să fie, trecem peste şi continuăm vieţile cum ne dorim să trăim", a spus ministrul Sportului, Eduard Novak.

Potrivit acestuia, sportivii de lot naţional şi calificaţi la Jocurile Olimpice vor intra în valul doi, "ceea ce înseamnă un câştig extraordinar". "Sportivii noştri pot să se pregătească, să concureze în condiţii normale ceea ce ne dorim ca să obţinem rezultate cât mai bune la Jocurile Ollimpice de la Tokyo", a afirmat Novak.

„Vicepremierii şi miniştrii Guvernului vor fi vaccinaţi miercuri, 20 ianuarie 2021, la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar «Dr. Carol Davila»”, au anunţat reprezentanţii Executivului. 

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus că nu a avut nicio reţinere să se vaccineze, mai ales după un an în care a fost îngrijorată pentru sănătatea familiei şi a celor din jur.

„Cu aproximativ 11 luni în urmă ne gândeam cu toţii când va veni momentul unei soluţii gratuite şi simple pentru a reveni la normal cu vieţile noastre. Soluţia este vaccinarea şi astăzi trăim acest moment al vaccinării. În România campania de vaccinare se derulează foarte bine, suntem pe locul şase la nivel european din perspectiva persoanelor vaccinate şi care s-au înscrie la vaccinare şi lucrul acesta ar trebui să dea curaj tuturor pentru că avem acum acces la vaccin gratuit şi simplu, un vaccin care nu doare şi care poate să permită tuturor să respecte atât sănătatea personală, cât şi sănătatea celor din jur, să contribuie la reluarea vieţilor noastre de odinioară, să repornim economia şi să ne reluăm mobilitatea", a afirmat Turcan.

UPDATE - Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a afirmat că el consideră că vaccinarea este singura soluţie realistă pentru a ne proteja, "sigur alături de toate restricţiile privind circulaţia şi diseminarea virusului".

"Îndemn toţi cetăţenii atunci când sunt programaţi să vină să îşi facă această vaccinare cu speranţa că foarte curând o să scăpăm şi de consecinţele nefaste ale acestei pandemii, atât consecinţe sanitare, cât şi economice", a spus Oros.

Întrebat care este mesajul de pe tricoul său, Adrian Oros a răspuns: "Este mesajul de pe site-ul Ministerului Sănătăţii". El a purtat un tricou pe care scrie #ROVACCINARE, aceste cuvinte fiind scrise cu albastru, galben şi roşu.

La rândul său, s-a vaccinat ministrul Economiei, Virgil Popescu, care a fost diagnosticat cu COVID-19 la începutul lunii noiembrie.

„Am fost la Spitalul Militar pentru vaccinare. În urmă cu an am spus că nu vom scăpa de această pandemie şi nu vom intra în normalitate până când nu vom avea un tratament sau un vaccin. Iată că a venit tratamentul, vaccinul, putem să intrăm în normalitate, dar pentru asta trebuie să fim conştienţi că trebuie să facem acest vaccin şi îndemn pe toţi românii să facă acest vaccin, este un vaccin sigur, eu l-am făcut şi cred în el. Luni voi fi prezent la Cernavodă pentru a încuraja oamenii de la Cernavodă, care să nu uităm au fost în linia întâi pe perioada stării de urgenţă, s-au autoizolat în Centrala Nucleară tocmai pentru a asigura energie ţării, voi fi alături de ei în această perioadă de vaccinare. Îi îndemn pe toţi din Sistemul Energetic Naţional să îşi facă acest vaccin, pe toţi românii pentru că da, vrem să intrăm în normalitate cât mai repede", a declarat Popescu.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a afirmat că ştie din experienţa personală ce înseamnă o formă relativ severă a COVID-19.

„M-am vaccinat pentru că cred că este singura soluţie prin care putem învinge această boală, această pandemie. M-am vaccinat pentru că vaccinul este sigur şi eficient. Mă număr printre cei care au trecut prin această boală, după două săptămâni de spitalizare şi o săptămână de tratament acasă ştiu ce înseamnă exact să faci o formă relativ severă a acestei boli. Lucrul s-a întâmplat acum şase luni. Şi m-am vaccinat pentru că ştiu că pe termen lung este singura soluţie prin care sistemul imunitar poate fi pregătit pentru o eventuală revenire a acestei boli. Programul este făcut de Guvern în aşa fel încât cei care sunt cei mai vulnerabili să fie primii care vor fi vaccinaţi. Le recomand tuturor ca respectând acest program să se înscrie pentru vaccinare pentru a asigura împreună cu toţi o protejare a cetăţenilor şi a întregii comunităţi împotriva acestei boli", a spus Tanczos Barna.

„De aproape un an ne luptăm cu acest virus, cu Sars-Cov-2, un virus care ne-a afectat sistemul de sănătate, avem presiune pe spitale, ne-a afectat economia, în domeniul pe care îl gestionez ne-a afectat foarte grav pentru că fără călătorii, fără transporturi sunt afectate companiile care au pierderi de venituri, ne-a afectat pe plan personal, pe apropiaţi, prieteni, rude şi calea cea mai sigură să ieşim din societate mai puternici să ne refacem economia, să ne refacem viaţa normală pe care o aveam înainte este vaccinarea. Îndemn pe toţi românii să se vaccineze, să ieşim împreună, ca societate, mai puternici din această provocare. Eu am făcut-o la rând, acum când am trecut în faza a doua, este un proces foarte simplu, dar care ne va asigura acea întoarcere la normalitate", a afirmat şi ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

UPDATE - Primii care s-au vaccinat miercuri dimineaţă au fost ministrul de Interne Lucian Bode, vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul de Finanţe, Alexandru Nazare, vicepremierul Dan Barna. Ulterior, s-au vaccinat ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, ministrul Justiţiei, Stelian Ion.

„Le recomand tuturor celor care ne urmăresc să se înscrie, să meargă să se vaccineze, e singura cale prin care putem sperăm anul acesta să ieşim din logica pandemiei şi să intrăm într-o logică de ţară normală, care se dezvoltă. Vaccinul e sigur, vaccinul e necesar, tuturor vă recomand, mergeţi să vă vaccinaţi", a declarat, ulterior, vicepremierul Dan Barna.

La rândul său, vicepremierul Kelemen Hunor a afirmat că s-a prezentat la vaccinare când i-a venit rândul.

„Sunt convins că prin vaccinare putem depăşi această etapă a pandemiei şi încet, încet putem reveni la viaţa noastră normală. De aceea, le recomand şi eu tuturor să se înscrie şi să meargă la vaccinare, nu există niciun pericol, este un vaccin modern, este un vaccin de tip nou şi cu toţii vom fi în siguranţă, ne vom proteja reciproc dacă ne vom vaccina", a susţinut Kelemen.

„M-am vaccinat, având un sentiment de încredere în ştiinţă, încredere că suntem pe drumul cel bun. Încredere în ştiinţă pentru că eu consider că este singura modalitate de a scăpa de această pandemie, încredere că suntem pe drumul cel bun pentru a ne recâştiga dreptul la o viaţă normală, la viaţa pe care o aveam înainte de pandemie. Decizia de vaccinare aparţine fiecărui cetăţean, însă de numărul celor care se vor vaccina depinde foarte mult dacă revenirea la normalitate va fi una rapidă, în curând sau mai lentă. Îi îndemn pe toţi românii să se vaccineze, indiferent că nu au contactat această boală sau au trecut prin boală, aşa cum am trecut şi eu", a spus ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a îndemnat şi el oamenii să se vaccineze.

„Am făcut vaccinul, a fost uşor, a fost simplu, nu doare, vaccinarea e o premisă esenţială pentru revenirea la normalitate şi pentru reluarea activităţii economice şi în primul rând pentru relansare economică. Aşadar vă recomand, vă îndemn veniţi cu încredere, vaccinaţi-vă", a afirmat Nazare.

"M-am vaccinat. M-am vaccinat pentru că sunt convins că doar în acest fel putem să punem capăt acestei pandemii care ne-a dat peste cap tot ritmul vieţii începând cu anul 2019, începutul anului 2020. M-am vaccinat pentru că sunt convins că doar în acest fel putem să punem capăt acestei pandemii şi de asemenea, sunt convins că acest vaccin este unul sigur, care mă poate ajuta atât pe mine şi prin gestul meu sunt convins că pot ajuta pe toţi ceilalţi de lângă mine. Sunt convins că în acest fel putem să ne protejăm familia, prietenii şi pe toţi cei cu care interacţionăm. Cred că este un demers de etică pentru a respecta efortul care s-a făcut de către toate instituţiile statului implicate în lupta cu această pandemie", a susţinut, la rândul său, ministrul Apărării, Nicoale Ciucă.


Acţiunea va începe de la ora 10.00. 

Sosirea membrilor Guvernului la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar ”Dr. Carol Davila” se va face în grupe de câte patru persoane, la un interval de aproximativ 20 de minute.

În România se derulează cea de-a doua etapă a Strategiei naţionale de vaccinare împotriva coronavirus, fiind vizate persanele de peste 65 de ani, bolnavii cronici, dar şi angajaţii din anumite sectoare considerate esenţiale. 

Până acum s-au vaccinat public preşedintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîţu, dar şi preşedintele Senatului, Anca Dragu, şi şeful Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban. 

De la debutul campaniei naţionale de vaccinare, în 27 decembrie, au fost administrate 267.424 doze de vaccin,  264.802 persoane fiind vaccinate cu 1 doză şi 2.622 persoane vaccinate cu 2 doze.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite