Victimele violenţei domestice pot apela, începând de azi, numărul unic naţional de urgenţă 0800 500 333

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victimele violenţei domestice vor putea apela începând de astăzi numărul unic naţional gratuit 0800 500 333, un serviciu specializat, accesibil printr-un call-centre deschis 24 de ore din 24. Linia telefonică face parte din proiectul „Start – O viaţă de calitate în siguranţă“, lansat acum un an, pe 27 noiembrie, în cadrul Agenţiei Naţionale pentru Egalitate de Şanse, (ANES) din subordinea Ministerului Muncii.

„Am avut şansa să asistăm la un moment istoric pentru drepturile femeilor din România, momentul în care ţara noastră a semnat pentru convenţia de la Istanbul”, a declarat, pentru „Adevărul”, Ioana Cazacu, Secretar de Stat în cadrul Departamentului pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi (DESFB). Convenţia este cel mai cuprinzător tratat internaţional pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi violenţei domestice. Documentul urmăreşte prevenirea agresiunilor, protecţia victimelor şi trimiterea în judecată a agresorilor. 

Preşedinta ANES, Ioana Cazacu, subliniază că „una dintre recomandările convenţiei este acest call-centre pe care îl vom inaugura astăzi şi care oferă şi asistenţă victimelor violenţei domestice. Este un telefon care se adresează tuturor persoanelor care sunt agresate: copii, femei, bărbaţi şi bătrâni.”

Însă linia telefonică nu este doar pentru persoanele care au suferit deja un act de abuz asupra lor, ci şi pentru cele care vor informaţii şi consiliere. „Sunt foarte multe persoane care nu sună doar pentru intervenţie, nu cunosc drepturile lor, serviciile de suport la care pot apela pentru a-şi schimba domiciliul conjugal sau pentru a afla alte aspecte pe care nu le cunosc”, precizează Secretarul de Stat.

Call-centre-ul va fi disponibil 24 de ore din 24 şi este format dintr-o echipă de şase operatori – psihologi şi sociologi – experţi în prevenirea şi combaterea violenţei domestice. „Am vrut prin această abordare integrată să avem un sistem comun în care sunt implicaţi toţi actorii din zona de combatere a violenţei domestice: de la Poliţie, asistenţii sociali, doctorii de la medicină legală, până la structura centrală”, adaugă Ioana Cazacu.

„Violenţa ucide mai multe femei decât cancerul“

Prin acest număr unic naţional de urgenţă pentru victimele violenţei domestice, dar şi pentru victimele traficului de persoane, DESFB urmăreşte să construiască şi o bază de date unice şi o fişă unică a victimei, astfel încât informaţiile să ajute în momentul în care victima ajunge la Poliţie să depună plângere, sau chiar în faţa judecătorului. Practic, cei care vor apela numărul gratuit, vor trebui mai întâi să răspundă unor întrebări legate de identitatea lor, de situaţia în care se află, dacă au fost agresaţi şi minori, dar şi să ofere date despre agresor.

Tot în cadrul proiectului vor fi inaugurate patru locuinţe de urgenţă, care vor putea fi găzduite pentru 48 de ore de către victimele violenţei domestice, împreună cu aparţinătorii acestora. „Aceste componente vor oferi o perspectivă mai clară asupra fenomenului”, a declarat Secretarul de Stat.   

Din punct de vedere legislativ, Ioana Cazacu spune că mai sunt mulţi paşi de urmat, dar odată cu ratificarea Convenţiei de la Istanbul, România va fi obligată să incrimineze violenţa psihologică. Măsurile legislative care ar putea preveni şi combate mai puternic violenţa domestică ţin şi de implementarea unui ordin de protecţie în regim de urgenţă, de monitorizarea acestuia, precum şi de pedepsirea agresorului prin diverse metode: amendă, muncă în folosul comunităţii sau, în funcţie de caz, închisoare.  

„Când am preluat Departamentul pentru egalitate de şanse, am constatat că nu existau date statistice asupra fenomenului violenţei domestice, dar nici asupra percepţiilor. Violenţa ucide mai multe femei decât cancerul. Una din trei femei la nivel mondial, dar şi în România, este supusă unei forme de agresiune fizică. (...) Avem nevoie de o monitorizare a ordinelor de restricţie, pentru că neavând un sistem de monitorizare, una dintre victime a fost ucisă, iar agresorul s-a sinucis câteva ore mai târziu. Şi avem nevoie de ordin de restricţie în regim de urgenţă", a explicat Ioana Cazacu, în conferinţa de presă.

Violenţa domestică a ucis 142 de persoane în 2014

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociel şi Persoanelor Vârstnice, Claudia- Ana Costea, prezentă la lansarea liniei telefonice, a declarat că încurajează cetăţenii să sune şi să semnaleze cazurile de violenţă domestică, indiferent că li se întâmplă lor sau sunt martori.

„Este important să identificăm cazurile care suportă aceste acte de violenţă domestică, indiferent că este vorba de femei, copii sau, de ce nu, de bărbaţi. Iar analiza făcută pe vârste arată că printre victime pot fi tineri, dar şi vârstnici, aceştia din urmă fiind chiar mult mai expuşi şi, de obicei, ajung să fie victimele propriilor rude", a spus Claudia-Ana Costea.

Ea a mai explicat că operatorii care preiau apeluri vor direcţiona victimele către autorităţile compentente şi le vor explica cum se pot apăra de agresori.

„Lansarea acestei linii gratuite mă va sprijini şi pe mine, în calitate de coordonator al Ministerului Muncii, să identific mai bine posibilele măsuri pe care am putea să le luăm pentru a reduce numărul persoanelor care devin victime", a precizat ministrul.

Ministrul a precizat că în anul 2015 numărul abuzurilor este în scădere faţă de anul anterior, fiind înregistrate 9.014 cazuri, faţă de 11.598 în 2014.

„Din păcate, dintre cei care sunt victime ale relelor tratamente, unele persoane ajung chiar la deces. În 2014 au fost înregistrate 142 de decese cauzate de violenţa domestică. Acestea sunt datele înregistrate oficial, dar sunt situaţii necomunicate, pentru că există o teamă de a denunţa aceste acte sau pot fi agresate persoane care au anumite deficienţe fizice sau psihice şi nu pot anunţa", a mai spus Claudia-Ana Costea.

Victimele în situaţii de urgenţă să apeleze la 112

Managerul de proiect, Adrian Chesnoiu, a precizat că dacă o persoană este agresată şi se află într-o situaţie de urgenţă, care îi pune viaţa în pericol, cel mai bine este să apeleze numărul 112 pentru scurtarea timpului de intervenţie.

„Dacă este un pericol subsecvent, poate suna la 0800 500 333, iar operatorii vor discuta cu ea pentru a prelua date în vederea întocmirii fişei unice de caz care se va transforma în dosar de management al cazului. Violenţa domestică nu este un fenomen care se întâmplă o dată, ci e vorba de o stare de vulnerabilitate şi de o perioadă mai lungă", a explicat managerul de proiect, precizând că unul dintre operatori va asigura ulterior monitorizarea cazurilor pentru a vedea ce servicii i-au fost oferite fiecărei victime.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite