Victor Costache a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Costache este audiat miercuri în comisia de specialitate din Parlament FOTO: gov.ro
Victor Costache este audiat miercuri în comisia de specialitate din Parlament FOTO: gov.ro

Ministrul demis al Sănătăţii a fost audiat miercuri în comisia de specialitate din Parlament, pentru funcţia de ministru al Sănătăţii. Acesta a primit aviz negativ, 20 de voturi fiind împotrivă.

Victor Costache a primit aviz negativ. 20 voturi împotrivă, 6 pentru.

 Audierea a început la ora 10:00. 

Victor Costache are primul cuvânt, urmând ca apoi să primească întrebări de la senatori şi deputaţi. 

Ministrul Sănătăţii a prezentat reformele făcute în mandat. 

„În prima parte ne-am concentrat pe reforma resurselor umane, mai ales în ceea ce priveşte rezidenţiatul.a trebuit să integream 7.000 de medici în sistemul sanitar. Astfel am reuşit să reorganizăm sistemul. 440 de centre noi au fost deschise şi s-a permit descentralizarea sistemului de rezidenţiat, o măsură oportună pentru spitalele judeţene şi militare, care au primit, după mai bine de 12 ani, rezidenţi. Aceştia vor repopula spitalele cu deficit de medici”, a precizat Costache. 

 A doua reformă prezentată de candidat este reorganizarea investiţiilor în infrastructură. S-au pus în practică contractele de finanţare pentru spitatele regionale. Aşteptăm data de finanţare pentru spitalul din Craiova şi Iaşi. Sunt 35 de ofertanţi pentru cel din Iaşi. 

Apoi, organizarea sistemului de transfuzii. „Anul acesta se constituie proiectul de modernizare şi s-a identificat şi o linie bugetară de circa 50 milioane ron pentru modernizarea centrelor nemodernizate de ani buni”, a mai spus Costache. 

Coronavirusul. Acum 3 săptămâni s-a dat o ordonanţă de urgenţă pentru refacerea stocurilor (biocide, costume speciale etc). Avem capacitate de diagnostic la nivel naţional - Constanţa, Cluj, Iaşi şi Timişoara. 

Gripă- „Campania de vaccinare şi vaccinarea au dat rezultate. Avem cel mai mic număr de decese, 39 de decese, faţă de 128 decese din anul interior. Planul de achiziţie pentru vaccinuri pentru anul viitor este în linie dreaptă. Achiziţia va demara în luna martie şi anul viitor nu va exista o criză a vaccinului antigripal”, afirmă ministrul propus.

Medicamente - „Momentan, s-a agreat o formulă de calcul care urmează să fie pusă în practică cât mai curând. A fost depus un amendament în Parlament cu noua formulă de calcul a taxei de clawback”, spune Costache.

„Nu vorbim despre o privatizare a sănătăţii. Este o modernizare a legii 95, care are ca principal beneficiar pacientul român”, mai afirmă acesta. 

Senatorii şi deputaţii au început să adreseze întrebări lui Victor Costache. 

Costache a precizat că va susţine valorile din sistemul medical românesc. Avem un număr record de studenţi români şi străini. 

Centrele private care activează fonduri publice trebuie să se supună aceloraşi criterii precum centrele publice, a mai spus Costache. 

Primul dosar de acreditare al unui centru privind transplantul pulmonar a fost depus de către echipa mea şi fiind vorba de un centru privat, nu a fost luat în considerare. 

8 intervenţii de transplant pulmonar deşi ar trebui realizate 30-40. Transplamentele pulmonare la pacienţii pediatrici nu pot fi făcute în România.

 

Investiţiile în sistemul de sănătate. Care sunt ariile prioritare

Un senator a precizat că ar trebui investit în România, ca pacienţii să nu se mai ducă în alte ţări pentru transplanturi. 

Senatorii au spus că infrastructura ar trebui dezvoltată, fiindcă sunt costuri mari pentru pacienţii care se duc să se trateze în străinătate. „E o construcţie complexă şi o echipă multidisciplinară. Nu se poate face de azi pe mâine. Transplantul pulmonar este dificil de făcut şi trebuie multă grijă”, a răspuns Costache. 

România, pe ultimul loc în UE privind igiena orală, a spus un senator. Finanţarea medicinei dentare a fost pe ultimul loc în ultimii 30 de ani, a zis Costache. Acesta spune că este nevoie de finanţare, întrucât igiena orală deficitară duce la probleme mari de sănătate. Buget de stat golit şi văduvit, dar sperăm ca la rectificarea din vară se vor aloca mai multe fonduri pentru sănătatea dentară. 

Situaţia copiilor care au nevoie de anestezie stomatologică gratuită - tema pusă de un senator 

Costache a precizat că este un sector, în pregătire, dedicat acestei problematici. 

Problema persoanelor sărace, care nu îşi permit investigaţii - Sistemul medical este subfinanţat cronic, a spus Costache. E nevoie de alocarea unui procent mai mare din PIB sau prezentarea unui sistem alternativ, care să ajute scăderea costurilor medicale pentru persoanelor în situaţii de criză. 

Şerban Nicolae: „Nu am văzut abilităţi manageriale. Sistemul public de sănătate nu e o moştenire sau moft, ci o obligaţie constituţională, dreptul la ocrotirea sănătăţii. M-am mirat să văd că aţi decis înlocuirea doctorului Beuran din funcţia de la Spitalul Floreasca, după acuzaţia de malpraxis privind cazul pacientei arse”. 

Costache - „Demiterea din funcţia de şef de secţia domnului Beuran nu îmi aparţine. Acesta a fost demis de către managerul spitalului. Ministrul nu poate demite nici măcar un medic. Eu nu l-am acuzat niciodată pe profesorul Beuran”. 

Şerban Nicoale a spus că Victor Costache nu ar fi cel mai potrivit pentru funcţia de ministru.

Costache i-a răspuns că este aprecierea proprie şi că îi rămâne sarcina de a-l convinge că se înşeală. 

„Am înteles, a fost o fatalitate si total intamplator ca cel pus in locul dlui Beuran este sotul unei consiliere a lui Klaus Iohannis”, a continuat Şerban Nicolae.

„Iar aveti o informatie eronata, nu e sotul consilieruei, vă rog să nu raspanditi informatii false”, a zis Costache.

„Nu răspândesc informatii false şi suntem in Parlament, declaraţiile mele au caracter politic”, a indicat senatorul PSD.

 Senatorul Caracotă: „Care este stadiul pregătirilor la nivel naţional privind ameninţarea coronavirusului?” 

Costache - „Încă de la sfârşitul lunii decembrie am creat un grup de lucru interministerial, care lucrează zilnic şi e gata să acţioneze. Nu avem niciun pacient infectat cu coronavirus. Am avut mai multe persoane în carantină şi am implementat modelele recomandate de UE şi SUA. 

Controlul fumatului nu este perfect, nici măcar în Parlament, a spus Costache. Parlamentul ar trebui să fie un etalon. Preşedintele camerelor a spus că nu îl obligă nimeni să intre într-o cameră. 

Deputaţii pun întrebări. 

Deputata Creţia Roşca: „Avem o situaţie care arde. Ordonanţa 114 prevedea majorarea salariilor personalului medical, nemedici dar din martie 2020, dumneavoastră trebuie să respectaţi legea şi să măriţi salariile cu 25%. Mii de oameni din sistem vor să ştie ce veţi face. Sunteţi un guvern interimar. Nu aveţi dreptul să daţi ordonanţe”, a spus vicepreşedinta camerei deputaţilor. 

Costache: „Finanţarea sistemului sanitar este un hăţiş. Guvernul îşi va menţine angajamentele. Trebuie să avem un pact. Pacienţii nu trebuie să fie victimele jocului politic”, a răspuns. 

Roşca întreabă însă dacă vor creşte salariile. Costache a răspuns că se vor respecta prevederile. 

Debirocratizarea - „Se încearcă debirocratizarea cât mai rapidă a sistemului. S-a semnat un control pentru eficientizarea sistemului informatic. Moomentan, capacitatea de memorie informatică este la 99% şi dă erori”, a precizat Costache. 

Deputatul Emanuel Ungureanu: „Privind mailul trimis de către dvs. către nişte privaţi, acea scrisoare pierdută, care tot a circulat în presă şi care viza OUG pe Sănătate. Ca fost jurnalist de investigaţie, am făcut şi eu una. Am un mail care vă dezincriminează. Acest mail a fost trimis doar către două persoane, care nu au legătură cu sistemul privat”. 

Costache „Confirm. Este vorba de un mail privind corectarea unui ordin de ministru. Doamna consilier şi soţul ei, care au lucrat la ordin, au trimis mailul” 

O lege a maplraxisului

Problema managerilor de spitale - „O moştenim pe doamna Georgeta Bumbac în sistem, ca „o bubă rea”. Nu aţi făcut reforma privind demiterea mai multor persoane care nu au ce căuta în sistem. Apoi, privind managerii corupţi. De nu o schimbaţi pe doamna  manager Nica de la Spitalul Universitar, de ce DSP-ul a amendat pentru lipsa igienei”, a mai spus Ungureanu.  

Deputatul cere o lege a malpraxisului. 

Senatorii au părăsit sala, pentru a merge în plen, dar revin pentru exprimarea votului. 

Costache a precizat că a pornit reorganizarea sistemului de sănătate. A creat o direcţie pentru gruparea planurilor de finanţare. Referitor la managerii de spitale, Costache a spus că a încercat să dea credit persoanelor care lucreaza deja în minister şi că a găsit şi profesionişti în sistem. Acesta spune că întâi ar trebui criticaţi miniştrii şi apoi funcţionarii. „Nu sunt un om care să destrame destine şi carieră pentru nişte dogme”, a spus Costache. 

„România are de trei ori mai multe procese de malpraxis decât în SUA. Se practică mai mult o medicină defensivă, pentru ca medicii să nu fie victimele proceselor penale. Trebuie să lucrăm împreună la o lege a malpraxisului”, a precizat ministrul propus. 

Costache a mai spus că mulţi manageri au fost demişi în scurtul său mandat. Încă sunt controale în curs, însă se dă credit fiecărui manager de spital, a mai spus acesta. Când sunt semnalate probleme în presă, imediat trimitem echipe de control. 

Acordul de împrumut cu Banca Mondială în valoare de 50 de milioane de eurp, preluat odată cu mandatul de ministru. Se renegociază? Cum vor ajunge banii la medicina de familie? 

Costache: „Acel acord era un dezastru şi ar fi fost doar o sifoniare a banilor publici. Se renegociază acest acord. Ieri am avut o întâlnire cu medicii de familie. Cel  mai mare procent din acest bani sunt îndreptaţi pentru dezvoltarea medicinei primare. Mulţi români nu au medic de familie sau nu sunt asiguraţi. Am văzut fluturaşi de salariu de 1.000 lei net la asistente. Nu poţi supravieţui sau întreţine o familie cu acest venit”. 

Coronavirusul - Un deputat cere prevenţie şi educaţie sanitară. Costache spune că s-a realizat o comunicare eficientă privind coronavirusul, pentru a nu se crea panică în rândul populaţiei. Totodată, se are în plan crearea de campanii pentru gripă şi coronavirus. 

Un deputat cere campanii de informare în spaţiul public, nu prin comunicate de presă şi declaraţii la tv.

Fondurile publice dedicate urgente sunt pentru centrele profit şi non-profit. Măsura nu a fost pusă în dezbatere publică, a fost netransparentă. Cine sunt beneficiarii ordonanţei?, a întrebat o deputată 

Trei săptămâni a stat în transparenţă ordonanţă, a precizat Costache. Ordonanţa ajută la creşterea capacităţii de primire a pacienţilor cu urgenţe. 

Carmen Holban - „Care sunt paşii făcuţi de ministerul Sănătăţii privind aplicarea directivei serializării medicamentelor?” 

Costache - „Avem un organism care lucrează în acest sens. Vom implementa toate recomandările emise de către Comitetul Director. E un fenomen care loveşte România şi UE, cel al medicamentelor false” 

Costel Lupaşcu - „Câte operaţii aţi efectuat de când aţi devenit ministru şi cum urmăriţi evoluţia pacientului?” 

Costache - „Activitatea de ministru nu mă încurcă. Eu nu operez în timpul săptămânii. Am operat circa 38 de pacienţi. Este un volum mare şi se datorează faptului că suntem singurul centru de boli cardiovascule din regiune. Ultimul pacient l-am operat duminică trecută, într-un şoc cardiogen”. 

Consilierii de la Sănătate - 8 sunt remuneraţi şi mai mulţi sunt neremuneraţi, pentru că se doreşte abordarea multidisciplinară a  sănătăţii, a precizat Costache. 

Infrastructura din Sănătate este prioritatea zero în momentul de faţă, a spus Costache. suntem primii care realizează un plan de investiţii, pentru că trebuie demarate proiecte mari de investiţii - parcursul pacientului critic, centrul de transfuzii şi modernizarea blocului operatoriu, a spus ministrul propus. 

Bianca Gavriliţă - „Cum veţi evita comasarea sau închiderea unor spitale de stat, pentru că aici se va ajunge?” 

Costache - „Nimeni nu prejudiciază spitalele bune. Am prevăzut un plus în sistemul de investiţii. Bugetul este mai mic, dar partea care va veni din fonduri europene este importantă, pentru cele trei spitale regionale. 

Situaţia cardurilor de sănătate

Când se vor elibera noi carduri de sănătate şi carduri europene, a fost altă întrebare pusă de către deputaţi. „Ne dorim să avem un card european care să integreze cardul de sănătate şi buletinul”, a spus Costache. 

Viorica Cherecheş - Continuarea controlului încrucişat în spitale. Acest tip de control doar „învrăjbeşte” medicii şi asistentele, spune deputata. Aceasta cere o întărire a DSP-urilor.

Costache - „Vom face un audit pe aceste controale pentru a vedea dimensiunea lor financiară”

Deputata Antoneta Ioniţă a precizat problema lipsei centrelor de permanenţp din multe zone din ţară. Brăila nu are niciun centru de permanenţă, a spus Ioniţă.  

Unităţile de primiri urgenţe vor fi modernizate în continuare, a spus Costache. 

Centrul Naţional de Transfuzie a fost neglijat dar acest lucru va fi corectat în acest an. 

Care este data la care medicii cercetători vor putea intra în contract cu casa de asigurări? a întrebat Florin Buicu. 

Costache - „Ţine de managerii de spitale. Dar se va întâmpla la 1 aprilie 2020”. 

Buicu a mai întrebat despre evoluţia centrelor pentru arşi. Costache a precizat că vor exista 15 paturi pentru marii arşi. Acesta a mai spus că sunt încă trei proiecte în acest sens, privind paturile pentru marii arşi. 

Victor Costache a primit aviz negativ. 20 voturi împotrivă, 6 pentru. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite