Societate

articolul anterior articolul urmator

Victoria Stoiciu, despre cum îmbătrînim: prea mulţi, prea scumpi, prea deranjanţi?

11
10 Oct 2014 07:56:34
Dilema Veche
Pensionarii din două perspective: (sus) bătrâni la pensie cu nivel de trai ridicat prezentaţi de agenţia foto internaţională Shutterstock şi (jos) bătrâni săraci din România în fotografiile arhivei Adevărul
Pensionarii din două perspective: (sus) bătrâni la pensie cu nivel de trai ridicat prezentaţi de agenţia foto internaţională Shutterstock şi (jos) bătrâni săraci din România în fotografiile arhivei Adevărul

De regulă, deşi ne întîlnim cu ei peste tot, bătrînii sînt arar prezenţi pe agenda publică – sîntem prea preocupaţi de prezent şi viitor, de scandaluri politice şi intrigi de alcov, pentru a ne preocupa de cei ce reprezintă trecutul.

Atunci cînd bătrînii sînt evocaţi, cel mai adesea sînt portretizaţi ca nişte milogi cărora noi, mai tinerii, le plătim pensiile şi care constituie masa de manevră pentru abjectele maşinării electorale şi de partid. Sînt prea mulţi, prea scumpi, prea deranjanţi.
 
Dar în pofida încăpăţînării mediatice şi personale de a ignora fenomenul, România îmbătrîneşte. Numărul nou-născuţilor este într-o scădere continuă, în ultimii 25 de ani – la ora actuală se nasc de două ori mai puţini copii decît la finele anilor ’80. Cu toate astea, nu sîntem deloc pregătiţi pentru a gestiona fenomenul îmbătrînirii demografice: în România, vîrstnicii (includ aici toate persoanele trecute de 55 de ani, nu doar pensionarii) ajung să fie un surplus pe care nu îl putem integra nici pe piaţa muncii, nici în societate. În 2012, 27% din persoanele cu vîrsta de peste 55 de ani sufereau de privaţiuni materiale severe. Înainte ca Guvernul Boc să introducă pensia minimă garantată – de 350 de lei, procentul vîrstnicilor suferind de privaţiuni materiale severe era de 35-40%, procent nemaiîntîlnit în nici o altă ţară europeană, în afară de vecina noastră de suferinţă, Bulgaria!
 
Traiectoria vieţii pe care o rezervă România tuturor cetăţenilor săi care trec de 55 de ani este intrarea într-un con de umbră, inactivitate şi, eventual, excluziune socială. Avem una dintre cele mai înalte rate de inactivitate în rîndul populaţiei vîrstnice (55 şi 64 de ani) – 55%, faţă de 44% media europeană şi 34% media naţională (2014). Corespunzător, rata de ocupare este foarte mică – de 41%, faţă de 64% media naţională. Mai rău e că lucrurile nu par să intre pe un făgaş mai bun, din contră: rata ocupării vîrstnicilor e în descreştere (cu 10 puncte procentuale mai mică acum decît în 1997), avem din ce în ce mai puţine persoane de peste 55 de ani care sînt ocupate şi din ce în ce mai multe persoane inactive.
De ce? 

Refuză vîrstnicii să muncească, sau piaţa muncii şi angajatorii sînt cei care îi refuză? E alegere deliberată, sau eşec? Paradoxal, dar sînt ambele! 

E ştiut că există o reticenţă a angajatorilor de a angaja persoane trecute de o anumită vîrstă, mai ales cînd vorbim de cei fără studii superioare şi de joburi unde sînt solicitate abilităţile fizice ale angajatului. Politicile Guvernului s-au dovedit ineficiente: deşi sînt prevăzute prin lege facilităţi şi stimulente pentru cei ce angajează persoane cu vîrsta de peste 45 de ani, rata de ocupare nu a crescut. Cauzele sînt multiple şi merită o discuţie separată. Cert e că există un apetit scăzut al angajatorilor pentru persoane trecute de 55 de ani.
 
Citeşte continuarea pe dilemaveche.ro
 

 
Victoria Stoiciu este director de programe la Friedrich Ebert Stiftung.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Utilizator Adevărul
10.10.2014, 09:24:29

Comentariu considerat abuziv.

dracon
10.10.2014, 10:19:59

Pai este o posibilitate,adunatii si punetii sa sape santuri si impuscatii sau daca este prea scump cartusul, dati-le cate o capsula de cianura la toti cei de peste 55 de ani si Statul Roman a scapat de griji. Eu asi vrea sa-i intreb pe fostul PM Roman Neulander, pe Iliescu: unde sant fondurile ptr pensii ale romanilor? unde sant cotizatiile si valorile sindicalistilor din Romania ,unde sant banii din cotizatiile PCR , unde sant banii de la Bancorex si unde sant banii din privatizarile facute de guvernele Romaniei , caci au privatizat ce au construit in zeci de ani de privatiuni ,acesti batrani ai Romaniei pe care acum ii acuza toti ca acestia numai consuma .

+3 (3 voturi)
Gogu Traian
10.10.2014, 10:29:09

Omul harnic nu se opreste din activitate indiferent de varsta sau de starea de sanatate. Vezi Iliescu la 70 de ani l-am pus presedinta caci pe atunci tara asta nu a avut alternativa. Isarescu trebuia sa fie in pensie dar inca nu avem un inmocuitor bine pregatit. Zegrean saracul este si cu handicap sever si se sacrifica pentru binele nostru. Nu mai vorbesc despre preotii care din tata in fiu isi continua activitatea pana cand ii cheama Domnul de sus.

-2 (2 voturi)
ionisus ionisus
10.10.2014, 11:51:01

Continua minciuna cu cei 5,5 milioane de pensionari, care in realitate sunt cam 1,7 milioane! Dar cand vrei sa-i mentii pe pensionari sub control, sa le dai niste pensii de mizerie, cu care cu greu supravietuiesc si sa-i aduci la vot cu minciuna ca le maresti pensiile cu 3-4%, dar care, in realitate, nu acopera nici inflatia, e si asta o solutie!

+1 (1 vot)
mihai radu
10.10.2014, 12:35:57

Depinde si unde traiesti ca pensionar,eu sunt bucurestean si daca vara cheltuielile alimentare si de intretinere sunt mai mici,acum vine iarna draguta de ea si numai intretinerea se ridica la 400 lei pe luna cu repartitoare la calorifere,cand nu le aveam plateam peste 500 lei.Noroc ca am copii buni care ma ajuta constant altfel rezolvarea era solutia propusa mai sus de @dracon.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările