Societate

articolul anterior articolul urmator

Victoriile Simonei şi vraja rea care ne face să ne simţim neputincioşi de trei decenii

20
15 Jul 2019 14:17:51
Cătălin Sturza

Victoria Simonei Halep nu e doar o victorie sportivă; ea vine parcă să tulbure sau poate chiar să ridice o vrajă rea, de vis urât. Vrajă care ne face să ne simţim neputincioşi, să ne sabotăm şi să ne urâm între noi de cel puţin trei decenii.

În conferinţa de presă de după victoria de la Wimbledon Simona a spus că noi, românii, trebuie să avem încredere în noi – în condiţiile în care ni se spune iar şi iar că noi nu suntem în stare de nimic prin noi înşine, şi că e musai să vină alţii din interior sau din afară ca să ne „salveze”. Din 1990 încoace, am fost invadaţi de un stol de partide de „salvatori”, de „experţi” şi de „oameni noi” care nu mai prididesc să ne „salveze”; ducându-ne din lac în puţ.

Simona Halep ne-a mai spus că avem nevoie de bunătate – în condiţiile în care românii sunt campioni când vine vorba să se denigreze şi saboteze între ei; înăuntru, dar în special afară din ţară. Vorbiţi cu români din diaspora, în special din Italia sau Spania, şi veţi fi surprinşi să descoperiţi cât de precauţi sunt, când vine vorba de interacţiunile cu alţi români.

Simona ne-a mai spus că ar trebui să vedem lucrurile bune din ţară – în condiţiile în care românii când vorbesc despre România se gândesc aproape numai la corupţie, incompetenţa politicienilor, şi la… defetismul românilor. Or, scandalurile de corupţie sunt la ordinea zilei în multe din ţările vestice din Uniunea Europeană, politicienii incompetenţi şi ridicoli sunt peste tot şi la toate nivelurile (Jean-Claude Junker vă spune ceva?; vedeţi aici şi aici doar două exemple); însă nu ştiu alt popor care să trateze aşa de obsesiv aceste lucruri, şi să facă din aceste obsesii motiv de fond pentru a părăsi ţara.

Dar despre talentul românilor şi despre faptul că, atunci când ne pregătim şi muncim, putem să fim cei mai buni în cele mai competitive domenii, de ce nu vorbim? Putem să ridicăm capul, oho, şi încă cum – şi ne-o arată atât de clar (şi) victoria din acest an a Simonei Halep.

Îi aştept, din nou, pe acei jurnalişti care să ne spună că Simona nu e de fapt cu adevărat româncă, şi că victoria de la Wimbledon nu e o victorie pentru România, nu are nimic de-a face cu România. Cam cum au spus şi după victoria de la Roland Garros. Pentru că, nu-i aşa, pentru ca visul urât să persiste, vraja rea nu trebuie să se ridice niciodată. Simona parcă insistă, însă, să ne trezească, să destrame vraja. Să ne bucurăm de aceste victorii – şi să plecăm urechea, să ascultăm cu adevărat ce ne spune campioana româncă din acest an, de la Wimbledon (vedeţi în special declaraţiile după minutul 24).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

antipozi
15.07.2019, 15:34:32

Sturza "Îi aştept, din nou, pe acei jurnalişti care să ne spună că Simona nu e de fapt cu adevărat româncă" Halep nu e romanca. E machedoana. E diferenta mare. Machedonii sunt elita colonistilor Romani din Dacia care s-au retras la sud de Dunare odata cu armata lui Aurelian. Ce a ramas la nord de Dunare aveau origini de sclavi adusi ca colonisti pentru munca.

-2 (4 voturi)
Iulian Arion
15.07.2019, 16:48:17

Eu am auzit-o vorbind romaneste si spunand ca este romanca. Tu ce faci? Iti dai singur plusuri, Adine?!

+3 (3 voturi)
antipozi
15.07.2019, 15:44:42

Sturza "Dar despre talentul românilor" Ce sa zic: Din lac in put. Mai deunazi erau vremurile cand Hagi era regele romanilor. Adica alti sportivi. Nu e vorba de machedoni aici evident. Hagi si Halep au facut performanta pentru ca sunt machedoni si au in gena un nationalism diferit si o constructie crestin ortodoxa. La fel ar fi reusit si Stefan cel Mare care nu era machedon dar avea acelasi caracter. Inteleg ca Patriarhia o s-o decoreze pe Halep. Ce sa zic, pentru ca a castigat un joc olimpic ?! Pai olimpiadele au fost desfiintate de crestini ca destrabalare ! Halep trebuie sa renunte sa primeasca decoratia si sa recunoasca ca nu s-a evidentiat cu nimic in ortodoxim. Sarapova cel putin purta la gat o cruce ortodoxa mare. Si era cea frumoasa.

-2 (4 voturi)
Iulian Arion
15.07.2019, 16:49:30

Adine, Daca nu esti roman, de ce incerci sa arati tuturor ca nu ai nimic de spus?

+1 (1 vot)
antipozi
15.07.2019, 15:53:52

Ce este absolut remarcabil in ce a facut Halep este ca a batut un american. Asta este colosal pentru ca toti romanii sunt invatati ca trebuie sa-i astepte pe americani si sa li se predea.

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (20)