VIDEO Abuzurile din centrele pentru persoane cu dizabilităţi psihice nu sunt o noutate, dar autorităţile „închid“ ochii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Abuzurile din centrele pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale şi psihosociale nu sunt o noutate, spun reprezentanţii Centrului pentru Resurse Juridice. „Semnalăm de ani de zile, iar mai jos aveţi doar 3 dintre cele mai grave exemple, care au şi atras atenţia publicului. Ca fapt divers însă, în anii în care se petreceau aceste atrocităţi nu au abundat însă măsurile dedicate eliminării abuzurilor, ci eliminării noastre din centre”, arată CRJ.

Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ) arată că abuzurile din centrele pentru persoanele cu dizabilităţi psihosociale sau intectuale sunt numeroase şi de câte ori organizaţia a făcut publice aceste cazuri, i s-a interzis accesul în centre. 

„2015, lanţuri de fier (Giurgiu)

2017, chingi de tir (Vâlcea)

2019, cuşti din plexiglas si metal (Maramureş). Toate acestea sunt pentru a asigura un climat numai bun pentru recuperarea şi reabilitarea persoanelor cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale în multe locuri din România. Între timp, din grijă pentru minorii şi adulţii cu dizabilităţi, Centrul de Resurse Juridice (CRJ) îi este negat dreptul de a avea acces la oamenii din centre. Consiliul de Monitorizare şi Autoritatea Naţională pentru Drepturile Copilului şi Adopţie, cerând ministrului sănătăţii să ne oprească. Şi evident că doamna Pintea i-a ascultat”, arată reprezentanta CRJ, Georgiana Pascu. 

„În 2015, când atrăgeam atenţia asupra cazului de la Bolintin, ministrul muncii propunea revocarea accesului CRJ în centre (din fericire, cade guvernul la o luna după şi nu mai reuşeşte).

În 2017, când întreaga presă scria despre ce am găsit la Măciuca, un alt ministru al muncii duce la bun sfârşit planul şi CRJ primeşte interdicţie la accesul în centre.

În 2019, iată, din nou aceeaşi situaţie - abuzurile continuă, la fel de dure şi inumane, iar CRJ i se revocă iar autorizaţia de acces în centre, de data aceasta de către ministrul sănătăţii”, au transmis reprezentanţii CRJ. 

     

Am putea spune că Guvernul României, prin diversele sale autorităţi responsabile cu situaţia acestor oameni, a fost foarte consecvent în toţi aceşti ani... în a ne menţine pe noi departe de ei şi de abuzurile la care sunt supuşi cu o şi mai îndârjită consecvenţă”, mai arată CRJ. 

CRJ precizează că reaminteşte celor responsabili că au obligaţia legală să le permită accesul acestora în centre, pentru monitorizare şi că eforturile lor trebuie să se concentreze spre problemele pe care le organizaţia le semnalează, nu pe retragerea dreptului lor de a monitoriza.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite