Societate

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Adevărul despre unirea cu Moldova. Ce vor, de fapt, moldovenii

100
19 Jan 2014 18:19:53
Autor: Cristian Delcea, Elena Dumitru, Alex Varninschi
Zeci de mii de oameni din România şi Republica Moldova şi-au manifestat în stradă dorinţa de unire. Câţi vor, însă, ca cele două ţări să rămână despărţite de graniţă? FOTO: Eduard Enea
Zeci de mii de oameni din România şi Republica Moldova şi-au manifestat în stradă dorinţa de unire. Câţi vor, însă, ca cele două ţări să rămână despărţite de graniţă? FOTO: Eduard Enea

„Adevărul“ şi www.adevarul.ro demarează, începând de mâine, un serial multimedia dedicat unei idei tot mai vehiculate în ultimele luni: unirea României cu Republica Moldova.

Tema unirii a fost lansată de preşedintele Traian Băsescu la finalul lunii noiembrie. În Bucureşti au avut loc marşuri în care s-a strigat „Basarabia e România!”. Un sondaj INSCOP a arătat că 62% din români sunt pentru unirea cu Republica Moldova. De la Bucureşti pare că nici nu mai contează ce vor cetăţenii Republicii Moldova. Ei bine, contează.

O echipă „Adevărul” a trecut Prutul pentru a afla care este opţiunea moldovenilor. Pe parcursul acestei săptămâni vom scrie despre ce înseamnă proiectul de redesenare a României Mari din perspectiva celor care în acest moment ne sunt doar vecini.

Sunt zeci de argumente pro şi contra care gravitează în jurul acestui proiect. Unirea nu e o simplă redesenare a hărţii. Implicaţiile sunt mai presus de voinţa populară. Ne-au vorbit despre toate acestea politicieni, antreprenori, activişti, vedete locale, muncitori, adolescenţi şi oameni care au trecut prin războaiele şi revoluţiile Moldovei în ultimele două decenii.

Un film documentar va completa seria de articole despre unire. Veţi putea vedea faţa adevărată a Republicii Moldova, de la scripcarii de pe bulevardul Ştefan cel Mare, din Chişinău, care cântă “Deşteaptă-te române!” pentru doi lei moldoveneşti, la antreprenorii care-şi văd afacerile ameninţate de conflictul geopolitic dintre Rusia şi Uniunea Europeană. Documentarul va fi lansat pe 24 ianuarie, pe www.adevarul.ro.

Vă încurajăm să completaţi acest demers cu impresiile şi comentariile dumneavoastră pe forum www.adevarul.ro.

TEASER Adevărul despre Unire - film documentar

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Radu Baldea
19.01.2014, 18:26:07

Unirea se poate realiza doar dupa un referendum national in ambele state. e un obiectiv...un gand frumos, o speranta pt viitor...n-a zis nimeni ca trebuie sa se realizeze MAINE

+9 (13 voturi)
Herr Hoher
19.01.2014, 18:28:19

Ce vor, de fapt, moldivienii? PASIPOARTE breeee! Pasipoarte!

+2 (24 voturi)
Sebastian D.
19.01.2014, 18:34:55

Nu doar in ambele state, dar la nivel de regiuni: Banat, Transilvania, Tara Romaneasca si cele doua parti ale Moldovei. Fiecare regiune sa decida daca doreste - Romania Mare in sistem centralizat ca acum - O uniune a provincilor romanesti cu o autonomie larga - Independenta Majoritatea sar in sus la auzul celor de mai sus insa din moment ce suntem mandrii ca ne-am strans la Alba Iulia si am decis unirea din vointa poporului, mi se pare normal ca dupa 100 ani sa judecam la rece si sa vedem cum continuam. Intre timp s-a schimbat si situatia in Europa, nu mai exista amenintarea imperilor vecine. Asa cum poti fi englez si in acelasi timp britanic, poti fi si moldovean, ardelean sau banatean si in acelasi timp roman.

+1 (9 voturi)
Herr Hoher
19.01.2014, 18:39:40

Mey Szeby, mey, ati muri de foame, mey. Ca padurile le-ai vandut si altceva nu aveti. Noroc ca au venit moldovenii sa va ridice natalitatea, ca mureau Ildico si Ilonco de ......lipsa!

-3 (15 voturi)
Constantin Sura
19.01.2014, 18:39:23

Eu mi-am redobandit pasaportul ro - dar atentie - VREAU REUNIRE ! " Herr Hoher"

+2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (100)

Modifică Setările