Societate

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cum ar fi arătat blogul lui Caragiale? Campania „Tu pe cine vrei blogger pe adevarul.ro?” continuă

1
6 Mar 2013 07:37:19
Autor: adevarul
Caragiale în versiunea 2.0 pe blogurile adevarul.ro.
Caragiale în versiunea 2.0 pe blogurile adevarul.ro.

În campania “Tu pe cine vrei blogger pe adevarul.ro” ne-aţi făcut peste o sută de propuneri de români celebri, dar şi de persoane specializate în diverse domenii, în care voi aveţi încredere, pentru a se alătura platformei de bloguri adevarul.ro. Vă aşteptăm în continuare ideile, comentariile şi sugestiile pentru a încerca să-i scoatem la suprafaţă pe cei care fac parte din România Tăcută.

Între timp, însă, ne-am permis să visăm împreună cu Andrei Pleşu şi cu unii dintre voi şi ne-am imaginat cum ar arăta blogul celui care a devenit o emblemă naţională: Ion Luca Caragiale, dacă ar fi trăit într-o lume 2.0.

Ce subiecte ar fi dezbătut pe blogul său, dacă ar fi corespondat cu Mateiu Caragiale sau s-ar fi certat cu Mihai Eminescu prin comentarii, pe cine ar fi citit din blogosfera secolului XIX sau dacă ar fi colaborat de la Berlin pentru ziarul “Adevărul” publicând pe blog?

Contextul politic şi economic în care se află România aproape că ne-a obligat să-i deschidem lui I.L. Caragiale un blog pe adevarul.ro şi să-i selectăm câteva texte care ar fi făcut probabil sute de mii de afişări. Să fi trăit oare Caragiale prea devreme?

Dacă ar trăi acum, Caragiale s-ar sinucide! Pentru că nici el n-a crezut că românul pe care îl pune el în piesele lui este chiar aşa", spunea Mihai Mălaimare, actor şi director al Teatrului Masca, într-un interviu acordat în 2012 pentru "Weekend Adevărul."

Cum ar arăta blogul lui Socrate, al lui Caragiale sau al lui Chesterton - campania „Tu pe cine vrei blogger pe adevarul.ro?“

Aflat în exil, la Berlin, bloggerul I.L. Caragiale ar fi publicat în secţiunea "Români în străinătate" un text care să înceapă aşa:

„M-am exilat şi atâta tot. Aerul aici îmi prieşte, sunt mulţumit cu ai mei şi nu am ce căuta acolo, unde linguşirea şi hoţia sunt virtuţi, iar munca şi talentul vieţii demne de compătimit." [fragment din Despre lume, artă şi neamul românesc, de I.L. Caragiale,  antologie de Dan C. Mihăilescu. Copyright Editura Humanitas.]

Sau şi-ar fi exprimat îngrijorarea, în stilul său sarcastic, cu privire la piţipoance. 

Moftangioaica română vorbeşte româneşte numai avec les domestiques, încolo franţuzeşte — acu ia lecţii de limba engleză. În fiece zi, moftangioaica răstoarnă prăvălii întregi, de la raftul de sus până la cel de jos, căutând eşantioane şi negăsind malheuresement niciodată ce-i trebuie. Bogată ca şi săracă, adeseori i se-ntâmplă din distracţie, când se uită negustorul în altă parte, să-i scape ceva în manşon sau sub rotondă. [Moftul român, nr. 5, 11 februarie 1893]

În contextul scandalurilor în care România a fost implicată pe plan european, în ultimele săptămâni, de la carnea de cal şi steagul secuiesc până la homofobie şi respingerea de la spaţiul Schengen, blogul lui Caragiale ar fi găzduit probabil şi un astfel de text:

                  “Un dezastru mare ne pândeşte – un dezastru incalculabil; şi nu văd în toată Europa astăzi pe nimeni care să ne compătimească măcar daco-macedo-românismul în faliment, darmite să ne deie o mână de ajutor. Ce am făcut, ce am dres, nu ştiu; ştiu că lumea întreagă nu ne poate suferi. 

                 Am abuzat, prin spirit de parade şi de bravadură, de închipuit prestigiu; am profesat cu furoare insolent grandomania; am tot aruncat praf în ochii lumii – până când am ajuns în sfârşit să dispunem lumea întreagă a face astăzi haz de nenorocirile noastre.” [Op., VII, p.554., fragment din Despre lume, artă şi neamul românesc, de I.L. Caragiale, antologie de Dan C. Mihăilescu. Copyright Editura Humanitas.]

Cât despre disputa româno-maghiară ar fi putut scrie pe blog:

              "Un guvern român astăzi nu poate dori, atât în interesul ţării cât şi în interesul partidului său propriu, decât o aplanare cât mai reală şi cât mai durabilă a diferendului româno-maghiar de peste munţi. Situaţiunea noastră internaţională impune într-un chip imperios această judecată." [Op., V, p.52fragment din Despre lume, artă şi neamul românesc, de I.L. Caragiale, antologie de Dan C. Mihăilescu. Copyright Editura Humanitas.]

O scurtă analiză a partidelor politice:

Partidele politice în înţelesul european al cuvântului, adică întemeiate pe tradiţiune, pe interese vechi sau nouă de clasă şi, prin urmare, pe programe de principii şi idei, nu există în România.” [Op., 5, p.171, fragment din Despre lume, artă şi neamul românesc, de I.L. Caragiale, antologie de Dan C. Mihăilescu. Copyright Editura Humanitas.]

Revoltat de situaţia politică din ţară, Caragiale le dedică politicienilor, pe blogul său, "Jalba hoţilor din închisori":

Daţi-ne drumul, căci, cum se poate
Noi în catene,
Pe când în pene
Dânşii se umflă, şi peste gloate
Pun pungăşeala
Şi târnuiala?...
Noi stăm la umbră pentru nimica
Şi... dânşii fură
Fără măsură
Şi, ei sunt liberi!... Nu cunosc frica,

Nu e nimica!...  

Societatea (actuală) a lui Caragiale

De câte ori şi la câţi dintre noi nu ne pare societatea noastră, când o privim în complexul ei de activitate, ca un ciudat teatru! Piesa nu se mai ştie deloc: o cârcâleală ca vai de capul ei şi al nostru, al privitorilor; tragedie, te face să râzi; comedie, să plângi.” [Op., 4, p.426, fragment din Despre lume, artă şi neamul românesc, de I.L. Caragiale, antologie de Dan C. Mihăilescu. Copyright Editura Humanitas.]

Şi o situaţie frecvent întâlnită în mediul politic românesc:

Între masa poporului şi clasele stăpânitoare este (cine ar putea tăgădui?) o prăpastie de interese şi de sentimente pe care aceste clase n-au ştiut-o umple încetul cu încetul, ba chiar şi-au dat toată osteneala s-o sape cât mai adânc.” [Op., V, p.179, fragment din Despre lume, artă şi neamul românesc, de I.L. Caragiale, antologie de Dan C. Mihăilescu. Copyright Editura Humanitas.]

 


Cu peste 200 de bloggeri, platforma de pe adevarul.ro continuă să caute oameni de valoare, din toate domeniile, indiferent de orientările politice, religioase, sexuale sau de orice alt tip.

Chiar dacă ai uitat cum arată site-urile de ştiri din România, noi te vrem înapoi. Hai să facem primul pas. Citeşte-l pe adevarul.ro pe omul pe care-l respecţi, iar apoi hotărăşte dacă vrei să rămâi cu noi.

Tu pe cine vrei blogger pe www.adevarul.ro? 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

paradoxal
6.03.2013, 16:04:50

Daca s-ar putea la rubrica stil de viata, ori dragoste si sex,,Bianca Dragusanu,ori Adriana Bahmuteanca. La rubrica cultura ar fi ideal Capatos,la educatie ar fi potrivit Becali, La rubrica enonomie cei mai indicati ar fi Dan Voiculescu,Dragnea,Severin,Fenechiu. Sunt niste sugestii pertinente, si sper ca toate aceste propuneri sa fie luate in consideratie.

Modifică Setările