Societate

articolul anterior articolul urmator

VIDEO BBC: Cum a ajuns România să importe gunoi din străinătate

2
15 Oct 2019 11:00:12
Autor: News.ro

Jumătate din gunoiul reciclat în România, în condiţiile în care ţara este „congestionată” de deşeuri, provine din import, se arată într-un material realizat de BBC.

„De ce o ţară care este deja congestionată de gunoi ar importa şi mai mult?”. Răspunsul oferit de Constantin Damov, CEO al Green Group, a fost că 50% din capacitatea firmei este asigurată de material local şi 50% din material provenit din Europa şi că, dacă nu ar importa, „ar trebui să închidem jumătate din companie”.
 
O problemă ridicată de jurnalistul Nick Thorpe este aceea a selectării gunoiului, care, cel puţin în Bucureşti, nu există. „Oamenii aruncă totul în acelaşi coş, ceea ce îngreunează munca celor care colectează gunoiul”.
 
El a întrebat câţiva locuitori despre selectarea gunoiului. Unii fac acest lucru, dar doar la locul de muncă, „pentru că trebuie”, nu şi acasă. „Nimeni nu ne-a învăţat să facem asta”, a spus o femeie.
 
Legat de legislaţia care ar trebui să aducă reciclarea la nivelul standardelor europene, BBC notează că „a înrăutăţit lucrurile”. Firme private colectau gunoiul, îl sortau şi îl vindeau companiilor de reciclare. Acum, decizia aparţine consiliilor, însă acestora le lipsesc resursele.
 
Aproximativ 90% din deşeurile din România sfârşesc în gropile de gunoi, „oficiale şi neoficiale”. În ceea ce le priveşte pe cele neoficiale, aici gunoiul este adus de consiliile locale, de companii private şi de localnici. Thorpe a văzut un astfel de loc, o mlaştină care ar trebui să fie arie protejată.
 
Niciun reprezentant al Ministerului Mediului nu a comentat pe marginea acestui subiect.
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

cloudvick
15.10.2019, 13:45:45

intrebati-l pe jurnalistul de la BBC cat gunoi exporta Marea Britanie in Romania! mii de containere pline cu gunoi pleaca din Dartford zilnic

+1 (1 vot)
Musceleanu
15.10.2019, 18:15:25

Si noi il avem gata pe al nostru pe plaje.... la Mamaia ....

-1 (1 vot)