VIDEO Cum funcţionează RO-ALERT şi ce mesaje vom primi în situaţii de urgenţă: „Există telefoane care nu pot recepţiona mesajele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) testează, în această perioadă, sistemul Ro-Alert, prin care populaţia urmează să fie avertizată, pe telefon, în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea îi este pusă în pericol. Adevărul a vorbit cu un reprezentant IGSU pentru a afla mai multe detalii despre cum funcţionează această aplicaţie.

Colonel Cristian Radu, şeful Centrului Operaţional IGSU, a explicat pentru Adevărul Video News că sistemul RO-ALERT este folosit în situaţii de fenomene meteo extreme, precum inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile. Oamenii care se află într-o zonă de risc vor primi un mesaj scurt în care se precizează tipul de eveniment şi o minimă măsură de autoprotecţie care trebuie luată foarte rapid.

“De exemplu, dacă avem un accident chimic cu o degajare masivă de substanţă toxică în atmosferă, prin aplicaţia Ro-Alert va fi transmis doar mesajul: Adăpostiţi-vă, rămâneţi în incinte!”, a explicat Colonel Radu.

Ro-alert este însă un sistem complementar altor canale prin care autorităţile transmit mesaje mai ample populaţiei sau prin care pun la dispoziţie ghiduri cu măsuri de autoprotecţie în situaţii de risc. Posturile de radio şi televiziune, site-urile DSU/IGSU, site-ul fiipregătit.ro, aplicaţia pentru smartphone DSU, paginile de Facebook DSU şi IGSU, pot fi utilizate ca surse de informare pentru asigurarea protecţiei în cazul producerii unor situaţii de urgenţă.

În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT NU va difuza notificări anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă).

Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicaţii mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcţionează în aria de acoperire a acestora. Numele şi numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, aşadar rămân necunoscute.

În urma testelor, s-a constat că nu toţi utilizatorii au primit mesajele, iar şeful Centrului Operaţional IGSU lămureşte că există şi tipuri de telefoane sau reţele mobile care nu permit recepţionarea mesajelor Ro-Alert. Pentru unele terminale mobile, serviciul este activat automat de producător, însă pentru celelalte este necesară o configurare manuală. Informaţii referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu Sistemul RO-ALERT sunt disponibile pe site-ul ro-alert.ro în secţiunea Configurare telefon. Telefoanele care sunt cumpărate din altă ţară sau cele care nu sunt achiziţionate de la operatorii de telefonie mobilă necesită setări suplimentare pentru a putea fi conectate la Sistemul RO-ALERT.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite