VIDEO Imagini impresionante din cosmos făcute publice după două decenii de cercetare asupra stelelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în prezent, gazele dense emise de stelele din spaţiu au fost imortalizate doar în imagini statice, adunate timp de peste două decenii. Abia acum, o echipă de cercetători a reuşit să conceapă mai multe filmuleţe care surprind mişcarea în cosmos a acestor substanţe.

"Este prima oară când putem observa exact cum interacţionează aceste jeturi cu mediul înconjurător privind înregistrarea în filmare de tipul time lapse", a declarat Patrick Hartigan, coordonatorul echipei de la Universitatea Rice din Texas care a creat filmele , potrivit National Geographic.

Un nor dens de jeturi de gaze se mişcă în cosmos în urma unui val puternic emis de polii unei noi stele, abia născute. Aceste jeturi de mare viteză sunt cunoscute ca obiecte Herbig-Haro, surprinse de telescopul spaţial Hubble.

În baza mai multor fotografii surprinse în 1994, 1999 şi în 2008, cercetătorii NASA au realizat un video care arată jetul de gaze emise de o stea abia formată din constelaţia Vella. Formaţiunea gazoasă care călătoreşte cu mare viteză în spaţiu poartă de numirea de Herbig-Haro 47 (HH 47), fiind o nebuloasă formată gaze răspândite de o stea nouă şi norii de praf şi alte substante. Deşi filmuleţul prezintă o mişcare lentă a norului, acesta călătoreşte în cosmis cu 700.000 de kilometri pe oră.

Telescopul spaţial Hubble a surprins jeturi luminoase de gaz emise de o stea din constelaţia Orion. Oamenii de ştiinţă au constatat că substanţele au rămas strălucitoare chiar şi la peste 14 miliarde de kilometri distanţă de steaua care le-a răspândit în cosmos.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite