VIDEO Interviu difuzat în premieră după 30 de ani. Supărarea lui Victor Rebengiuc în decembrie 1989: „Cum vom putea noi stabili cine este oportunist şi cine nu?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Rebengiuc, în timpul interviului acordat cineastului Ljuba Becejski în decembrie '89 FOTO Pressone
Victor Rebengiuc, în timpul interviului acordat cineastului Ljuba Becejski în decembrie '89 FOTO Pressone

Cineastul Ljuba Becejski a realizat în decembrie 1989 interviuri cu mai mulţi oameni de cultură implicaţi în mişcarea revoluţionară care a condus la căderea regimului Ceauşescu.

Casetele beta filmate în decembrie 1989 de Ljuba Becejski, pe atunci angajat al televiziunii iugoslave din Novi Sad, au fost puse la dispoziţia jurnaliştilor de la publicaţia Pressone.

Cineastul Becejski şi-a propus să înţeleagă ce se va întâmpla cu România după ce tumultul Revoluţiei se va fi sfârşit. A intervievat numeroase personalităţi, precum actorii Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică şi Ion Caramitru, poetul Ioan Alexandru, părintele Galeriu şi o parte a reprezentanţilor viitoarei Opoziţii politice.

Interviurile editate de jurnaliştii de la Pressone sunt difuzate acum în premieră în România, în preajma împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989.

În primul episod al mini-seriei publicate de Pressone este înfăţişat actorul Victor Rebengiuc, care povesteşte că a decis să apară în acele zile la Televiziunea Române să le ceară să tacă celor care s-au îngrămădit în faţa camerelor de luat vederi. Actorul era deranjat că mulţi dintre ei vorbiseră şi în timpul regimului comunist.

Rebengiuc era frământat de întrebări care nu şi-au găsit răspuns nici acum. „Ştiu că trebuie libertate, dar cum se poate câştiga această libertate, nu ştiu. Cum vom putea noi să ne păstrăm puritatea, cum vom putea stabili cine este oportunist şi cine nu este? Pentru că şi acum se vor ivi foarte mulţi oameni, chiar şi dintre cei care au avut şi până acuma funcţii de răspundere şi avantaje dintr-astea, pentru că au fost nişte slugi, vor încerca din nou să fie în fruntea listelor. Ei, cum să-i dai pe ăştia la o parte, cum să poţi să…să?”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite