Societate

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Interviu difuzat în premieră după 30 de ani. Supărarea lui Victor Rebengiuc în decembrie 1989: „Cum vom putea noi stabili cine este oportunist şi cine nu?“

10
9 Dec 2019 21:16:13
Autor: Cezar Pădurariu
Victor Rebengiuc, în timpul interviului acordat cineastului Ljuba Becejski în decembrie '89 FOTO Pressone
Victor Rebengiuc, în timpul interviului acordat cineastului Ljuba Becejski în decembrie '89 FOTO Pressone

Cineastul Ljuba Becejski a realizat în decembrie 1989 interviuri cu mai mulţi oameni de cultură implicaţi în mişcarea revoluţionară care a condus la căderea regimului Ceauşescu.

Casetele beta filmate în decembrie 1989 de Ljuba Becejski, pe atunci angajat al televiziunii iugoslave din Novi Sad, au fost puse la dispoziţia jurnaliştilor de la publicaţia Pressone.

Cineastul Becejski şi-a propus să înţeleagă ce se va întâmpla cu România după ce tumultul Revoluţiei se va fi sfârşit. A intervievat numeroase personalităţi, precum actorii Victor Rebengiuc, Gheorghe Dinică şi Ion Caramitru, poetul Ioan Alexandru, părintele Galeriu şi o parte a reprezentanţilor viitoarei Opoziţii politice.

Interviurile editate de jurnaliştii de la Pressone sunt difuzate acum în premieră în România, în preajma împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989.

În primul episod al mini-seriei publicate de Pressone este înfăţişat actorul Victor Rebengiuc, care povesteşte că a decis să apară în acele zile la Televiziunea Române să le ceară să tacă celor care s-au îngrămădit în faţa camerelor de luat vederi. Actorul era deranjat că mulţi dintre ei vorbiseră şi în timpul regimului comunist.

Rebengiuc era frământat de întrebări care nu şi-au găsit răspuns nici acum. „Ştiu că trebuie libertate, dar cum se poate câştiga această libertate, nu ştiu. Cum vom putea noi să ne păstrăm puritatea, cum vom putea stabili cine este oportunist şi cine nu este? Pentru că şi acum se vor ivi foarte mulţi oameni, chiar şi dintre cei care au avut şi până acuma funcţii de răspundere şi avantaje dintr-astea, pentru că au fost nişte slugi, vor încerca din nou să fie în fruntea listelor. Ei, cum să-i dai pe ăştia la o parte, cum să poţi să…să?”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Manole Scarlat
9.12.2019, 22:17:12

Atunci când a apărut la TV cu sulul de hârtie igienică a făcut rolul carierei. Alexandru Arşinel a declarat că Victor Rebengiuc este un mitocan după ce Rebengiuc a spus că actriţa nu merita steaua primită pe Aleea Celebrităţilor înaintea nevesti-si, Mariana Mihuţ. Rebengiuc: "Păi, are stea actriţa Stela Popescu înaintea Marianei Mihuţ? Cum adică? Păi, cine e Stela Popescu, care spune aceleaşi bancuri de 50 de ani şi cine este Mariana Mihuţ, care are un repertoriu de roluri extraordinare făcute până acum". Arşinel: "Ce are Stela Popescu, care este o doamnă şi o actriţă foarte iubită, nu-i poate lua nimeni, nici Rebengiuc. El e cunoscut în lumea artiştilor ca un mitocan". http://www.ziare.com/vedete/actori/alexandru-arsinel-viorel-rebengiuc-este-un-mitocan-1146282 Victor Rebengiuc a divorțat de actriţa Anca Vereşti ca s-o ia pe Mariana Mihuţ, al cărei tată vitreg, colonel de securitate, îi tortura pe partizanii anticomunişti din munţi: Cornel Dinu,în cartea autobiografică „Zâmbind din iarbă”: „Până prin 1964, preşedintele clubului Dinamo era colonelul Mihuţ, tatăl actriţei cu acelaşi nume, Mariana, căsătorită cu Rebengiuc! Nu l-am cunoscut. Mai bine. Am auzit că se lăuda, adesea, că a stârpit „bandiţii“ din Munţii Făgăraşului, după război. De fapt a participat la distrugerea sângeroasă a rezistenţei naţionale din munţi. Un criminal. Bine că nu ne-am intersectat”. Papil Panduru: "Rebengiuc se baza pe socră-su, colonel de Securitate, şi spunea toată ziua bancuri. Faţă de mine, faţă de tine. Dacă îl ascultai, te trezeai că veneau «băieţii» peste tine: ,,Dar tu de ce-ai ascultat?!“. Numai de intrigi s-a ţinut!" (...) Parcă-i castrat, n-ai văzut că nici nu ştie să râdă?! Poţi să-l pui lângă Cozorici, lângă Amza Pellea, colegii lui de generaţie?! https://adevarul.ro/news/sport/socrul-victor-rebengiuc-tortionar-profesie-condus-clubul-dinamo-un-criminal-nu-ne-am-intersectat-1_58e29d8c5ab6550cb8eec13c/index.html

-1 (7 voturi)
Stan Patitu
10.12.2019, 00:02:49

Ce documentat esti agent Manole.... ai fise pentru toti cei care deranjeaza?

+1 (5 voturi)
Manole Scarlat
10.12.2019, 00:23:36

Stan Patitu: Cam aşa ceva... E mai uşor, nu trebuie să caut de fiecare dată pe internet.

-1 (3 voturi)
Basarab Peruca
10.12.2019, 01:00:24

Pentru rezistentul (pe buda probabil) Rebenciuc exista un raspuns la intrebarea "Ei, cum să-i dai pe ăştia la o parte, cum să poţi să…să?" Anume introducerea in textul Constitutiei Romaniei a Punctului 8 din Proclamatia de la Timisoara care propunea: "propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate" Dar nu au introdus-o, ca sa ne poata conduce mai departe aceeasi oameni care baleau prin spatele lui Ceausescu. Ei, prietenii lor, rudele lor, progeniturile lor, progetinurile progeniturilor lor s.a.m.d Asta e Romania de azi. Si Rebenciuc asta e un altfel de Sora. Lupul moralist care in loc sa-si vada de batranetile lui se screme prin reclame si aparitii publice sa para un luptator pentru democratie. Nu a inteles ca rolul facut in Morometii a fost atat de exceptional (desi exceptional nu are grad de comparatie) incat daca nu se baga sa faca politica era perfect.

0 (2 voturi)
Basarab Peruca
10.12.2019, 01:04:17

Stan Patitu daca ai fire de par alb in cap, afisezi o mecla serioasa, belesti ochii si tuni si fulgeri despre coruptie si democratie nu inseamna neaparat ca esti un model. Cam asta e cu Rebenciuc, Sora, etc.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările