VIDEO Cum își folosește mama un baiat destept din energie pentru a cumpara energie ieftina de la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Descoperită de „Adevărul“ în 2009 ca paravan al fiului său, unul dintre „băieţii deştepţi“ din energie, Ileana Olah (76 de ani) continuă să fie folosită în afacerile cu bani publici. Firma în care Iosif Brăzdău îşi foloseşte mama a vândut în ultimii doi ani energie de 12 milioane de euro. Cumpără ieftin de la stat şi vinde scump tot la stat.

Septuagenara Ileana Olah locuieşte în orăşelul Şimleu Silvaniei (Sălaj), la 550 de kilometri de Capitală, unde fiul său derulează, în numele ei, afaceri de milioane de euro. Chiar luna aceasta, Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) a cumpărat curent de la Transenergo Com, firma băieţilor deştepţi în care Ileana Olah este acţionară, în valoare de 2,1 milioane de euro. Ileana Olah, „Bunicuţa Kilowatt", îşi trăieşte în continuare bătrâneţile într-o căsuţă modestă, construită în anii '30, cum declara fiul său reporterilor „Adevărul", în urmă cu doi ani, din uşa apartamentului său luxos din zona Unirii.

Citiţi şi :

Fiica lui „Micky Şpagă“, pe urmele tatălui

Tatăl Andreei Marin dă energie cu forţa unui spital

RATB preferă o singură sursă

Din iunie 2008 şi până acum, RATB a semnat zece contracte de achiziţie de energie electrică pentru tramvaiele şi troleibuzele din Capitală. Din cele zece contracte, opt au fost câştigate de Transenergo Com SA, o firmă cu 15 angajaţii. În total, în ultimii doi ani şi jumătate, Transenergo Com  a obţinut de la RATB contracte în valoare totală de 48 de milioane de lei (11 milioane de euro).

Energia electrică este cumpărată ieftin de la companii publice şi este vândută scump altor companii publice. Cu alte cuvinte, speculă. „Noi am câştigat contractele cu RATB pentru că am avut preţul cel mai mic. Asta şi pentru că ceea ce face o companie mare cu mii de angajaţi, sute de angajaţi, eu pot face cu 30 de angajaţi", oferă o explicaţie a succesului continuu Nelu Coman, director general la Transenergo.

Contract câştigat la secundă

Din 2008, de când RATB a început să cumpere energie electrică de la Bursa Română de Mărfuri, şi până în iulie 2010, singurii furnizori erau „băieţii deştepţi" de laTransenergo. În vara anului trecut  însă, surprinzător, firma a pierdut pentru prima dată licitaţia cu regia de transport din Capitală, în favoarea furnizorului Petprod SRL, o firmă de garsonieră, cu trei angajaţi şi cu încasări uluitoare în 2009: 180 de milioane de lei (40 de milioane de euro). 

SC Petprod SRL participase şi în trecut la licitaţiile RATB, dar fără succes. În ianuarie anul acesta, Transenergo a reintrat în joc câştigând un contract cu regia, cel de 2,1 milioane de euro, după o pauză de o jumătate de an. Conform datelor de la RATB, la ultima licitaţie, firma a avut doar un singur contraconcurent: E.ON Moldova Furnizare. Preţul s-a adjudecat cu doar cinci secunde înainte de ora încheierii licitaţiei. Transenergo a oferit un preţ de 244,87 de lei pentru un MWh furnizat, cu 0,12 lei mai puţin decât compania concurentă. Acţionară în Transenergo  cu 41%  din acţiuni este Ileana Olah, o bătrână de 76 de ani din la Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj.

În urmă cu doi ani, ziarul „Adevărul" arăta că septuagenara nici măcar nu ştia că participă la tranzacţii de zeci de milioane de euro cu energie. „Mă confundaţi. Poate ar trebui să mergeţi să vorbiţi cu alţii mai tineri", recomanda bătrâna reporterilor care îi spuseseră că e acţionară în Transenergo.  " Bineînţeles că doamna ştia că este acţionar în firmă.  E o limită de vârstă peste care nu poţi fi acţionar? Interzice legea?", întreabă retoric directorul general al firmei, Nelu Coman. 

Iosif Brazdău (54 de eni), fiul Ilenei Olah (76 de ani), este un om de afaceri care coduce compania Transenergo din umbră. La înfiinţare, în Transenergo figura ca acţionar majoritar G.T.A. Business Group, firmă deţinută şi acum de Brazdău şi care are aceeaşi adresă ca şi compania furnizoare de energie electrică.

Legături cu gruparea Necolaiciuc

În urmă cu câţiva ani, mai mulţi oameni cu rădăcini adânci în CFR au cumpărat acţiuni la Transenergo: George Buruiană, fost director CFR Marfă, Ovidiu Bobeică, membru în Consiliul de Administraţie, şi Octavian Costea, fost consilier juridic al companiei de căi ferate. Cei de la Transenergo au intenţionat să cumpere creanţele pe care CFR le avea la  Electrica. Unul dintre foştii angajaţi ai CFR şi ulterior asociat în Transenergo, Octavian Costea, a fost trimis în judecată în dosarul în care a fost cercetat  şi fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române, Mihai Necolaiciuc. Costea a fost acuzat de procurori că în perioada 2001-2004, când a fost angajatul companiei de stat, a fost complice la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice.

În acte, Octavian Costea a ieşit din Transenergo încă  din 2006, dar a rămas un apropiat al companiei. Dovadă stă faptul că în 2009 Costea apare ca fiind împuternicit de conducerea Transenergo să reprezinte societatea la Registrul Comerţului. Iosif Brazdău declara în 2009 reporterilor "Adevărul" că mama sa nu ştie exact cu ce se ocupă firma, fiindcă el a trecut-o în acte printr-o procură pe care ea i-a dat-o. De asemenea, Brazdău mai declara că nu a vorbit niciodată cu Mihai Necolaiciuc.

Statul vinde, statul cumpără

Potrivit datelor de la Ministerul Economiei, Transenergo a cumpărat energie electrică în 2008 de la compania de stat Complexul Energetic Turceni  la un preţ  de 196,32 de lei MWh. Preţul de achiziţie de la Turceni este unul preferenţial, dacă este să-l comparăm cu cel practicat la două săptămâni mai apoi pentru un alt client, Electromagnetica. Conform informaţiilor primite de la Opcom, operatorul pieţei de energie electrică din România. Electromagnetica a achiziţionat la exact două săptămâni după Turceni, aceeaşi cantitate de energie (438.000 MWh) cu 870 de mii de lei mai mult (200.000 de euro).

Mai departe, Transenergo a vândut un MWh cu preţuri care se învârt în general în jurul sumei de 250 de lei, dar ajung uneori şi la 458 de lei, după cum arată unele informaţii publicate de companie în „Monitorul Oficial". „Dumneavoastră comparaţi mere cu oricare alt produs, să nu zic pere că sunt apropiate. Aţi folosit două preţuri. Un preţ bază, cel la care se oganizează licitaţii în sistemul românesc, şi un preţ de vânzare retail, ca să zic aşa, care conţine toate celelalte taxe", menţionează directorul general Nelu Coman.

"Preţul din energie pentru un consumator, altul decât consumatorul casnic, se compune din preţul de producţie, deci cel pe care l-am avut la Turceni, preţul  serviciului de distribuţie şi preţul de transport. Toate cele trei tarife însumate dau cei 240 de lei de la RATB, deci profitabilitatea pe care dumneavoastră amintiţi cam dispare", ţine să precizeze şi directorul de furnizare al Transenergo, Mircea Diaconu. În 2009, firma figurează cu încasări de 230 de milioane de lei (53 de milioane de euro) şi un profit net de 3,2 milioane de lei
(700.000 de euro).

"Noi am câştigat contractele cu RATB pentru că am avut preţul cel mai mic. Ceea ce face o companie mare cu mii de angajaţi, eu pot face cu 30 de angajaţi."
Nelu Coman director general Transenergo

Partenerii  strategici din alte firme

image

Iosif Brazdău, fiul Ilenei Olah, surprins de fotoreporterii „Adevărul“ în ianuarie 2009 Foto: „Adevărul“

Rada Oprica, partenera de încredere a lui Iosif Brazdău, omul din umbră al Transenergo, a înfiinţat în 2004 firma G.T.A. Invest care are acum aceeaşi adresă cu cea a firmei lui Brazdău. Omul lui Brazdău a cumpărat acţiuni la o firmă producătoare de substanţe chimice, S.C. Amochim International  S.A. În aceeaşi zi, alături de Rada Oprica, a intrat în afacere şi Marian Măgureanu, fiul fostului director al S.R.I Virgil Măgureanu, dar şi ginerele acestuia Ioan Andrei Biriş. Tot atunci s-a alăturat în business şi fostul şef al S.P.P., generalul Gabriel Naghi.

Acţionari ştiuţi, dar necunoscuţi

„Cu domnul general Naghi nu am nicio relaţie de prietenie şi nu l-am cunoscut decât în calitate de acţionar. Nu îl cunosc nici pe domnul Măgureanu, nici pe domnul Biriş. Sunt de acord cu dumneavoastră că am intrat în aceeaşi zi în firmă. Şi dacă am de exemplu acţiuni în Transgaz, şi în Transgaz mai sunt o sută de generali, ce faceţi, mă întrebaţi şi de ei?", se întreabă directorul general Nelu Coman.
S.C. Amochim International, unde acum acţionar majoritar e o companie elveţiană, este o firmă ce a prosperat folosindu-se de infrastructura Amonil S.A., fostă societate de stat deţinută de 22 de acţionari. Cele mai multe acţiuni (29%) aparţin Romferchim S.A, societate băgată de curând în faliment. 

Contractele pe bani publici ale Transenergo

- Regia Autonomă de Transport Bucureşti- 11 milioane euro
- Jandarmeria Română- 600.000 de euro (împreună cu o altă firmă câştigătoare)
- Regia Autonomă de Transport Craiova - 240.000 de euro
- Consiliul Local Eforie - 130.000 de euro

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite