VIDEO Operaţiunea Containerul, sub înaltă protecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul general al Ministerului de Interne şi un senator PDL au fost aduşi la DNA, fiind acuzaţi de implicare într-o reţea de trafic cu produse petroliere şi mărfuri din China. Laurenţiu Mironescu şi senatorul Mircea Banias sunt bănuiţi de coordonarea unei reţele care controla Portul Constanţa, formată din cetăţeni chinezi şi turci.

Poliţiştii de frontieră şi procurorii anticorupţie au descins luni dimineaţa, la ora 6.00, în 40 de locuinţe şi sedii de firmă din Constanţa, pentru a strânge probe într‑un dosar de contrabandă şi evaziune fiscală. Capi de listă în acest caz au fost Laurenţiu Mironescu (43 de ani) - secretar general în cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor, şi Mircea Banias (45 de ani) - senator PDL de Constanţa. Doar locuinţa lui Mironescu, situată în Eforie Sud, a fost „vizitată" de mascaţi. Percheziţia a durat şapte ore. Mascaţii au ridicat documente şi un calculator. La final l-au preluat pe Mironescu pentru a-l duce la audieri la DNA Bucureşti.

Demnitarul Laurenţiu Mironescu a fost reţinut în dosarul „Containerul“

Locuinţa lui Mircea Banias nu a fost percheziţionată, acesta fiind protejat de imunitatea parlamentară, iar procurorii trebuie să ceară avizul Senatului. Surse oficiale au spus că percheziţiile de ieri au legătură cu o filieră care scotea marfă din Portul Constanţa fără să plătească taxe vamale.

Mironescu, demis de la Interne

Ancheta a început în luna octombrie 2010. În perioada supravegherii, peste 30 de TIR-uri încărcate cu marfă din China au ieşit din port fără să fie verificate. De asemenea, numeroase vase cu produse petroliere au fost aduse în Portul Constanţa, unde, ca urmare a unor intervenţii făcute de Mironescu şi Banias, nu ar mai fi fost verificate pentru a se evita plata accizelor. Laurenţiu Mironescu şi Mircea Banias au fost puşi sub acuzare pentru trafic de influenţă, după ce au fost monitorizaţi de SRI timp de mai multe luni. Ieri, ministrul de Interne, Traian Igaş, a decis destituirea lui Laurenţiu Mironescu din funcţia de secretar general, după ce a avut o întrevedere cu premierul Emil Boc la Palatul Victoria. Mironescu a fost înlocuit de adjunctul său, Alexandru Dumitrana.

Afacerişti chinezi şi arabi cercetaţi în dosarul contrabandei din Portul Constanţa


Laurenţiu Mironescu a fost adus la DNA în jurul orei 16.30, unde i s-au adus la cunoştinţă învinuirile. Până la închiderea ediţiei, procurorii nu luaseră nicio măsură preventivă împotriva fostului secretar de stat.  Printre cei citaţi la DNA s-au numărat Eugen Bogatu - fost director al Direcţiei Domenii Portuare, Sunai Cadâr - directorul Direcţiei Regionale Vamale Constanţa, Liviu Durbac -fost şef al Vămii Constanţa Sud Agigea şi comisarul şef Adrian Pătraşcu - adjunctul Grupului de Nave Constanţa.

Mircea Banias a omis să treacă trei terenuri în declarația de avere

În timp ce Laurenţiu Mironescu şi Mircea Banias erau aduşi sub escortă la Bucureşti, mascaţii culegeau probe din alte 25 de locuri, printre care birourile Administraţiei Portului Constanţa, Vama Agigea, Asociaţia pentru Promovarea Porturilor „Dunărea şi Marea Neagră", la fundaţia „Safe Haven", dar şi la locuinţele membrilor reţelei, cetăţeni români, chinezi şi turci. În această anchetă sunt vizate peste 35 de persoane, dintre care cel puţin cinci cetăţeni chinezi.

Laurenţiu Mironescu a fost demis/ Secretarul a fost ridicat de mascaţi

 
Banias: „Au sunat la uşă şi m-au invitat la DNA"

După trei ore de audieri la DNA, senatorul Mircea Banias era optimist. „Procurorii nu m-au lăsat să înţeleg că urmează să ia alte măsuri împotriva mea".De asemenea, parlamentarului nu i se comunicase dacă procurorii au cerut Senatului avizul pentru reţinerea sa. Parlamentarul a ţinut să precizeze că nu a fost reţinut de reprezentanţii DNA, ci doar însoţit, cu mandat de aducere, de la Constanţa, la sediul DNA din Bucureşti. „Nicio percheziţie nu e posibilă fără votul colegilor senatori. Nu a fost nicio percheziţie. Practic, au sunat la uşă şi m-au invitat la DNA", a spus Banias. Au contribuit Andrei Amza şi Roxana Glăvan

Mironescu, acționar în societatea lui Banias și proprietar de teren primit sub formă de donație

"Nicio percheziţie nu e posibilă fără votul colegilor senatori. Nu a fost nicio percheziţie. Practic, au sunat la uşă şi m-au invitat la DNA."
Mircea Banias
senator

"Aveam informaţii bune despre domnul Mironescu. Nu aveam niciun fel de semnal că domnia sa ar avea anumite probleme cu legea."
Traian Igaş
ministru de Interne

Laurenţiu Mironescu

Are 43 de ani. A absolvit Institutul de Marină Civilă „Mircea cel Bătrân" în anul 1991, iar la 29 de ani a devenit unul dintre cei mai tineri comandanţi de navă din ţară. În perioada 2000-2001 a fost director general al Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa. Din 2004 până în 2008 a fost deputat PDL de Constanţa, după care a revenit ca specialist la Centrul de Perfecţionare al Marinei Civile. La începutul anului 2011 a fost promovat ca secretar general al Ministerului de Interne.

image

Mircea Banias

Senatorul PDL Mircea Banias (45 de ani) s-a năs­­cut la Mangalia şi este absolvent al Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân" Constanţa. Este căsătorit şi are o fiică. În perioada 1999-2000 a fost director general al CNM Romline. În perioada 2005-2007 a fost director al Administraţiei Porturilor Constanţa. Şi-a început cariera politică în 1997, ca membru PNL, iar din 2002 a trecut în PDL. După o serie de controverse în rândul filialei locale, a devenit preşedinte interimar. În 2008, Banias a fost ales senator.

image

Afaceri dubioase, legături periculoase

Alex Nedea

Secretarul general al Ministerului de Interne Laurenţiu Mironescu (43 de ani) şi senatorul PDL Mircea Banias (45 de ani) şi-au format o adevărată reţea în domeniul comerţului  portuar, deţinând mai multe societăţi care operează la Marea Neagră.

În noiembrie 2007, Mircea Banias şi colegul său de partid Laurenţiu Mironescu au intrat în acţionariatul firmei Euro Shipping Services SRL, o companie din domeniul transporturilor comerciale maritime care înregistrase la ultimul bilanţ, din 2009, o cifră de afaceri de 1,5 milioane de euro. Cei doi au preluat acţiunile de la tatăl lui Mironescu, Corneliu, şi de la alţi doi apropiaţi. Tot atunci a intrat în societate un alt personaj-cheie în domeniul comerţului portuar: Ioan Bălan, proaspăt demis de Anca Boagiu de la conducerea Administraţiei Porturilor Maritime S.A. Constanţa, companie de stat unde toţi cei trei acţionari  şi-au făcut „ucenicia" direct din funcţia de director general.

Există asocieri şi între Banias, Mironescu şi Raluca Băsescu, fiica lui Mircea Băsescu şi nepoata preşedintelui. Raluca deţine 3% din acţiunile Interprest Trading SRL, o firmă care oferă servicii de depozitare în Portul Agigea. Tot aici este acţionar cu aceeaşi cotă parte Laurenţiu Mironescu, iar Mircea Banias a fost partenerul lor de afaceri până în noiembrie 2009, când s-a retras.

Nepoata preşedintelui mai deţine 50% din părţile sociale ale unei firme care activează în domeniul comerţului portuar: Europort Est, cu sediul în Zona Liberă din Portul Constanţa. Celălalt asociat este Sorin Traşcă, un nume care apare ca inculpat într-un dosar de înşelăciune deschis în 2006 şi rămas în 2008 la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Parte civilă în proces este Direcţia Regională pentru  Accize şi Operaţiuni Vamale  Constanţa.

Banias, într-un dosar al mafiei arabe

Senatorul Mircea Banias a fost cercetat penal într-un alt dosar penal, soldat cu trimiterea în judecată a omului de afaceri libanez Said Baaklini. Acesta a fost acuzat că a încercat prejudi­cierea statului solicitând returnarea ilegală de TVA în valoare de 60 de milioane de euro.

Baaklini cumpărase de la UCM Reşiţa nişte motoare aflate la fier vechi pe care le supraevaluase de o mie de ori, până la valoarea de 250 de milioane de euro, astfel încât să crească valoarea TVA-ului pe care statul trebuia să îl returneze.

În acelaşi dosar au fost trimişi în instanţă preşedintele Consiliului de Administraţie al UCM Reşiţa, Adrian Ghebuţiu, directorul executiv a întreprinderii, Adrian Preda, dar şi directorul Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa, Eugen Bogatu.  Banias a avut în acest dosar calitatea de „făptuitor" şi mai multe convorbiri telefonice ale acestuia au fost interceptate după ce procurorii l-au suspectat de favorizarea infractorului.

Una dintre interceptările aflate la dosar este o discuţie avută de senator cu Anca Boagiu, colegă de partid şi ministru al Transporturilor. Boagiu i-ar fi spus următoarele cuvinte: „M-am săturat de mizeriile omului tău din port. El, şeful ANAF Constanţa şi cel cu feribotul sunt toţi înţeleşi... cretinii dracului". Ulterior, senatorul PDL Mircea Banias a negat că discuţia ar fi avut legătură cu motoarele lui Baaklini, iar procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale în cazul său. 

60 de milioane de euro este prejudiciul pe care Baaklini l-ar fi cauzat statului român prin returnări ilegale de TVA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite