VIDEO Petiţie pentru salvarea ciocârliei. Ornitologii avertizează că parlamentarii au votat măcelărirea păsărilor cântătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciocârlia de Bărăgan FOTO Daniel Petrescu
Ciocârlia de Bărăgan FOTO Daniel Petrescu

Păsările cântătoare din România sunt în pericol, după ce deputaţii au votat un proiect de modificare a Legii vânătorii care încalcă Constituţia şi legiferează măcelul faunei locale, avertizează Societatea Ornitologică Română. Organizaţia a lansat o petiţie online care le cere parlamentarilor să respingă proiectul întors de Klaus Iohannis în Parlament, pentru reexaminare. Senatul însă a votat astăzi pentru menţinerea proiectului în forma actuală.

Asociaţia Ornitologică Română (SOR) a lansat o campanie de informare şi o petiţie online pentru salvarea ciocârliei şi a celorlalte păsări cântătoare din România, periclitate de o lege votată de deputaţi.

“La momentul la care sunt scrise aceste rânduri, 1.643 de ciocârlii sunt doborâte la pământ şi oprite din cânt de vânătorii străini, pentru a fi gătite sofisticat. Din momentul în care ciocârlia l-a inspirat pe George Enescu, specia  s-a redus la jumătate. Dacă vânătorile vor continua în acelaşi ritm, peste câteva generaţii, celebrul cântec "Lie, ciocârlie" va rămâne fără obiectul de referinţă, la propriu”, sunt argumentele semnatarilor petiţiei online intitulată „Opreşte barbaria, salvează ciocârlia!”.

Clipul video al campaniei care o prezintă pe soprana Filarmonicii Banatului, Andreea Ilie,  a fost realizat pro bono, în colaborare cu agenţii de publicitate şi artişti.

O lege care cântă a pagubă

Deşi respins de Senat anul trecut, proiectul de lege pentru modificarea Legii vânătorii a fost adoptat de Camera Deputaţilor la finalul lunii februarie, în ciuda avertisementelor specialiştilor în domeniu.

Proiectul încalcă dreptul constituţional la proprietate privată, deoarece permite vânătoarea pe terenurile aflate în proprietate privată fără acordul proprietarilor şi acordă drept de servitute vânătorilor, susţine raportul Preşedinţiei. De asemenea, proiectul obligă proprietarii să accepte instalarea unor instalaţii vânătoreşti temporare.

În plus, legea prelungeşte cu până la trei luni perioada de vânătoare pentru 18 specii de păsări, precum gâsca de vară, graurul, lişiţa, şitarul de pădure sau mai multe specii de raţă sălbatică. Deoarece vânătoarea se va suprapune peste perioada de împerechere a păsărilor, supravieţuirea acestor specii este periclitată, mai avertizează SOR.

“Numărul de exemplare care pot fi vânate va fi stabilit prin Ordin de ministru fără consultarea custozilor ariilor protejate şi a altor organizaţii interesate de conservarea faunei. Ultima mare prolemă este că legea deschide vânătoarea păsărilor cântătoare în rândul străinilor, care, după cum ştim din experienţă, fac adevărate băi de sânge. Prin campania ‘Opreşte barbaria, Salvează ciocârlia!’, ne dorim să transmitem un mesaj clar românilor şi parlamentarilor că legea în forma propusă este periculoasă pentru tot ce înseamnă natură în România şi că ea trebuie respinsă”, a declarat Luminiţa Tănasie, din partea Federaţiei Coaliţia Natura2000 România.

Klaus Iohannis retrimite, Senatul respinge

Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge proiectul de lege, o parte din neregulile semnalate de specialiştii în domeniu fiind subliniate şi de cererea de reexaminare a Legii, trimisă la Parlament la sfârşitul lunii martie.

Totuşi, Senatul a votat miercuri cu 58 de voturi pentru şi 27 împotrivă raportul Comisiei de agricultură, silvicultură şi dezvoltare urbană din Senat, care respinge cererea de reexaminare a Legii vânătorii. Mai exact, legea rămâne aşa cum este deocamdată. Responsabilitatea revine acum Comisiilor pentru mediu şi pentru agricultura din Camera Deputaţilor.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de parlamentarii Florin Iordache, Ion Mocioalcă, Florin Pâslaru, Angel Tîlvăr, Petru Gabriel Vlase, Aurel Vlădoiu, Ioan Chelaru, Ion Rotaru (PSD), Kelemen Atilla-Béla-László (UDMR),Bogdan Ciucă (PC) şi a fost adoptată de Camera Deputaţilor în 25 februarie, cu 303 voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi 16 abţineri.

Ciocârlia de câmp se mai vânează doar în şase ţări din UE

Ciocârlia de câmp

Ciocârlia de câmp, una dintre cele mai iubite păsări din România şi inspiraţie pentru mari muzicieni ai lumii, printre care şi George Enescu prin Rapsodia Română nr. 1, este alături de graur, sturzul cântător, piţigoi, privighetoare, gâsca cu gât roşu şi alte 18 specii, pe lista păsărilor care ar putea fi puternic afectate de noile prevederi ale legii.

În Uniunea Europeană ciocârlia de câmp se mai vânează doar în şase ţări – Grecia, Italia, Franţa, Cipru, Malta şi România, în restul ţărilor fiind interzisă vânarea speciei din cauza declinului puternic generat de intensificarea agriculturii din ultimii 25 ani, numărul acestor păsări reducându-se cu 50%, conform BBC Nature. Un alt motiv pentru declinul speciei este braconajul în scopuri comerciale, limbile acestor păsări fiind considerate delicatese şi vândute astfel restaurantelor din Europa.


 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite