VIDEO Senatorul Ioan Ghişe la videochatul adevarul.ro: "Dumneavoatră, jurnaliştii, câte minciuni nu spuneţi despre oricine?!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiatorul "Legii Jurnalistului", senatorul liberal Ioan Ghişe, a fost prezent la videchatul adevarul.ro. Potrivit acestuia, mai marii PNL i-au cerut retragerea proiectului de lege.

Senatorul PNL Ioan Ghişe a depus la Senat, iniţiativa legislativă intitulată "Legea jurnalistului" care propune, printre altele, instituirea unui organism pentru supravegherea şi sancţionarea presei, atestarea jurnaliştilor o dată la trei ani şi examinarea psihologică anuală

Principalele declaraţii:

"Acest proiect nu este unul nou, a fost iniţiat de Asociaţia Jurnaliştilor Generaţia 90. El a fost despus şi susţinut în Senat în 2000 de 79 de senatori. El a fost retras după venirea la putere a Guvernului Năstase", a declarat Ghişe la videochatul "Adevărul".

Acesta a precizat că a avut o întâlnire cu Puiu Haşotti şi i s-a cerut să retragă proiectul.

Potrivit acestuia, Colegiul Naţional al Jurnaliştilor are rolul de a lua, în primă instanţă, în interiorul legii, măsuri de ordin administrativ, în cazul în care este încălcată deontologia breslei.

"Dacă magistratul,poliţistul sau profesorul este trimis la un control psiholog o dată pe an, prin nişte legi speciale, de ce nu ar exista şi pentru jurnalişti, care au o asemenea importanţă socială, o astfel de lege?", a declarat acesta.

Acesta a precizat că a avut probleme cu presa, însă, nu se consideră o victimă a presei. "Dumneavoatră jurnaliştii, câte minciuni nu spuneţi despre oricine?!", a declarat acesta ca replică la remarca unui cititor privind calitatea slabă a parlamentarilor."Vrem să crească profesionalismul şi al jurnaliştilor în România?", a declarat acesta retoric.

"Cred că m-aş putea să fiu un jurnalist foarte bun pentru că experienţa politică din ultimii 20 de ani m-au făcut să cunosc cum funcţionează statul în măruntaiele sale. Cred că aş fi foarte util într-o redacţie", a declarat acesta la videochatul "Adevărul".

Ghişe s-a arătat deranjat că "mulţi dintre redactorii şefi din România sunt ingineri".

Legea lui Ghişe, pe scurt:

- se înfiinţează un organism, denumit Ombusman-ul Mass-Media, care are rolul principal în supravegherea şi sancţionarea delictelor de presă

- Ombusman-ul ar urma să reprezinte patronatelor de presă (scrisă, audio, tv), fiind alcătuit şi din câte un reprezentant al societăţii civile şi al cadrelor universitare din domeniul comunicării.

- obligaţiile Ombusman-ului: monitorizează sesizările privind săvârşirea delictelor de presă, le evaluează în grile, poate suspenda din profesie jurnaliştii, în cazul săvârşirii de către aceştia a unor infracţiuni penale

- profesia de jurnalist se poate exercita numai de persoane care realizează producţii jurnalistice şi care posedă "Cartea de jurnalist"

- pentru a putea fi jurnalist este necesară atestarea, o dată la trei ani, examinarea psihologică anuală, precum şi confirmarea aptitudinilor de jurnalist printr-o practică de cel puţin doi ani

Citeşte aici mai multe despre proiectul de lege propus de Ghişe.

Ghişe şi presa

Fost primar al Braşovului între 1996 şi 2004, Ioan Ghişe este membru al Partidului Naţional Liberal. Acesta a fost exclus din PNL în septembre 1996 şi reprimit în partid o lună mai târziu, după ce s-a constata că nu a colaborat cu Securitatea.

Ioan Ghişe a fost şi unul dintre iniţiatorii prevederii care obliga presa audiovizuală să difuzeze un număr egal de ştiri pozitive şi negative. Legea, respinsă şi în luna aprilie a anului 2008 de deputaţi, a ajuns din nou pe ordinea de zi a Camerei după ce a fost adoptată de Senat, ca for decizional, iar ulterior CCR a decis, în iunie 2009, că prevederile sunt neconstituţionale, deoarece partajarea ştirilor în "pozitive" şi "negative" poate duce la "manipularea populaţiei prin selectarea subiectivă a informaţiilor sau prin neinformare.

Ghişe declara, însă, la începutul acestui an, că nu renunţă la proiectul de lege iniţiat în legislatura trecută de el şi Gherorghe Funar, deşi Comisia juridică a Senatului a constatat neconstituţionalitatea, în concordanţă cu decizia CCR.

"O să reiau această iniţiativă legislativă în care o să introduc şi criteriile care stabilesc teme pozitive şi cele negative, pentru că miza este mult mai mare decât ne imaginăm. Există studii care demonstrează caracterul nociv al bombardamentului cu ştiri negative", declara senatorul Ioan Ghişe, în luna februarie.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite