VIDEO Trenul spre litoral - şi scump, şi leneş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reabilitarea căii ferate Bucureşti-Constanţa a durat cinci ani, la preţuri duble faţă de standarde. Din 2006 până în prezent, am cheltuit cu linia CFR Bucureşti-Constanţa mai mult de o jumătate de miliard de euro, pentru ca trenurile să meargă ca acum zece ani.

Ministerul Transporturilor a demarat lucrările de reabilitare a liniei de cale ferată Bucureşti-Constanţa, parte din Coridorul IV paneuropean, în luna aprilie 2006. Pe atunci, se estima că valoarea proiectului se ridică la 665 de milioane de euro. Adică 2,9 milioane de euro pe kilometru, având în vedere că lungimea totală a acestei rute este de 225 de kilometri. Lucrările trebuiau încheiate acum doi ani, astfel încât trenurile să poată atinge viteza de 160 de kilometri pe oră, dar - după cum bine ştim cu toţii - nu sunt gata nici acum.

Citiţi şi:

Slobozia: Cel mai convenabil drum spre mare

Între timp, au apărut şi standardele de cost pentru astfel de lucrări (reabilitarea căii ferate pe un coridor paneuropean), în care este prevăzut un maximum de 2,18 milioane de euro/kilometru. Ultimele date centralizate la Ministerul Transporturilor arată, însă, că totalul costurilor pentru CFR Bucureşti-Constanţa a fost de 913 milioane de euro, adică puţin peste 4 milioane de euro/kilometru. Practic, de două ori mai scump decât era prevăzut în standarde şi cu 248 de milioane de euro mai mult decât era estimat oficial în urmă cu cinci ani.

Se încadrează în timp dacă nu opreşte

Principala promisiune a autorităţilor pentru această vară este aceea că trenurile vor face două ore şi jumătate de la Bucureşti până la Constanţa. Într-adevăr, aşa va fi, dar numai trenurile directe (patru rapide care nu vor opri în niciuna dintre staţiile intermediare) vor face două ore şi jumătate. Celelalte (două accelerate şi două rapide) vor face două ore şi 50 de minute, pentru că vor opri - după caz - la Lehliu, Feteşti şi/sau Medgidia. Cât despre ruta Constanţa-Mangalia, aceasta va fi parcursă tot în aproximativ o oră şi jumătate, pentru că aici există un singur fir, iar trenurile sunt tractate cu locomotive diesel. Pe această rută, indiferent de rangul trenului, acesta va avea statutul de personal.

Construcţia de la zero ar costa mai puţin

Specialiştii din domeniul construcţiilor de căi ferate consultaţi de „Adevărul" estimează că amenajarea de la zero a tronsonului feroviar Bucureşti-Constanţa ar costa până la 4 milioane de euro/km.

"Este o ruşine ce au făcut constructorii pe linia ferată Bucureşti-Constanţa."
Anca Boagiu
ministrul Transporturilor

"Am ajuns foarte repede la Constanţa şi am oprit într-o singură staţie. În anii anteriori făceam chiar şi mai mult de patru ore. "
Sabian Petre
turist

Alternative pentru drumul către litoral

Cei care au evitat trenurile din cauza duratei incerte a călătoriei, au îngroşat numărul celor care aglomerează în fiecare weekend Autostrada Soarelui. Cu microbuzul, distanţa dintre Capitală şi litoral este parcursă în cel puţin 3 ore şi 30 de minute, iar preţul unei călătorii este de 55 de lei. Cu autoturismul personal, călătoria durează în medie trei ore şi costă în medie 120 de lei, incluzând taxa de pod de la Feteşti - 11 lei trecerea. Totuşi, în timp ce modernizarea căii ferate Bucureşti - Constanţa se apropie de final, şi lucrările la Autostrada Soarelui sunt în toi. Potrivit autorităţilor, 21 de kilometri din tronsonul şoselei de centură Medgidia - Constanţa vor fi terminaţi la sfârşitul lui iulie.

7.000 de turişti merg la mare cu trenul

Roxana Glăvan

Până vinerea trecută, distanţa Bucureşti - Constanţa era parcursă în minimum patru ore, dacă aveai noroc. De weekendul trecut, drumul se face în două ore şi 50 de minute, dar numai dacă ai inspiraţia să-ţi iei bilet la un tren rapid. Sabian (54 de ani) şi Jana (47 de ani) Petre din Bucureşti au ales trenul pentru a veni la mare şi au ajuns ieri dimineaţă în Gara Constanţa, fără întârziere. „Am rămas uimiţi. Am ajuns foarte repede şi am oprit într-o singură staţie. În anii anteriori făceam chiar şi mai mult de patru ore", au spus soţii Petre.

Încă două trenuri rapid de la 15 iulie

Studentă la ASE, Andreea Ionescu (19 de ani) coboară din tren încărcată de bagaje. „Întotdeauna am venit cu trenul, urăsc microbuzele, sunt murdare, înghesuite şi nesigure. Acum este perfect, trenul face mai puţin decât microbuzul cu care ajungi în trei ore şi jumătate", a spus tânăra.

Deocamdată, pe ruta Bucureşti-Constanţa şi retur circulă câte două trenuri rapid, urmând ca de la 15 iulie să mai fie introduse alte două. În fiecare weekend, aproximativ 20% din turiştii care se află pe litoralul românesc vin la mare cu trenul.

„În sezonul estival avem în circulaţie 54 de trenuri rapid, accelerat şi personal care vin din toată ţara spre litoral. Cele patru trenuri rapid care parcurg ruta Bucureşti-Constanţa au o capacitate minimă totală de 350 de locuri. În funcţie de ziua de circulaţie, trenurile se pot suplimenta, astfel că numărul călătorilor creşte până la 1.400", a explicat Adrian Vlaicu, director marketing în cadrul CFR Călători. În weekendul trecut, la mare s-au aflat peste 30.000 de turişti, dintre care aproximativ 7.000 au sosit pe litoral cu trenul.

Timpul călătoriei ar trebui să mai scadă cu 20 de minute de la 15 iulie, când vor fi finalizate lucrările pe tronsonul Bucureşti - Constanţa. De atunci, distanţa de 225 de kilometri va fi parcursă în două ore şi 30 de minute. Trenurile accelerat parcurg aceeaşi distanţă în aproape patru ore, în funcţie de numărul de staţii.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite