Societate

articolul anterior articolul urmator

Viitorul ca lanţ al slăbiciunilor

3
9 Jun 2021 11:36:59
Ancelin Roseti

Nu poţi avea oameni autentici cu impostori (fie ei, cum adesea se întâmplă, şi numai la nivel papagalicesc, tocilari) erijaţi în profesori, mentori, maeştri. Societatea românească a încurajat şi încurajează impostura şi carierismul, de aceea învăţământul, nici pe vremuri, când era cu mult mai sever, nu a fost şi nu este funcţional. Învăţământul românesc a fost şi continuă încrâncenat să fie o simplă formalitate prin care, în multe, poţi parveni

― adică te ajută să ajungi să pari, nu să fii. Învăţământul îţi dă ”o patalama la mână”, acesta este scopul şi idealul suprem al imensei majorităţi româneşti, poate 99% dintre români: să parvii; să scapi de lopată; după caz, să iei şpăgi sau să pleci şi cu ceva acasă pe lângă salariu ş.a. Nu te învaţă, nu te formează (în cel mai fericit caz, în trecut, te informa, transformându-te în papagal, de aceea şi procentul mare, 53%, de analfabeţi funcţional, inculţi, cândva "de 10") ― şi nici nu are cine, fiindcă suntem deja intraţi adânc într-un adevărat lanţ al slăbiciunilor, greu de rupt, după cum se poate vedea, cu ochiul liber, în societate; iar acela care încearcă să-l rupă, sau numai propune ruperea sa, este imediat pus la zid de mulţimea "cunoscătoare", "competentă", "specialistă", "intelectuală", "doritoare de bine, dreptate şi adevăr" etc. Această puzderie de parveniţi şi de impostori a împământenit ideea că a fi intelectual e o meserie. (Când, de pildă, Andrei Pleşu, dar nu numai el, a spus că lucrurile nu stau chiar aşa, ci cu totul altfel, s-au supărat definitiv pe el, i-au sărit în cap şi l-au transformat în repetentul ţării.) Pentru români, reformarea oricărui domeniu înseamnă, în exclusivitate, mărirea salariilor, dacă se poate până la avere, şi nici atunci nu ar fi destul. Pe câţi ”doritori de reformă” i-aţi auzit că vor valoare, competenţă, probitate profesională etc.? Învăţământul, de-atâta "reformare", a ajuns doldora de analfabeţi, "intelectuali", care cică pregătesc "schimbul de mâine", adică viitorii analfabeţi.

Sătul de negrul prezentului, cum să-ţi mai pui "speranţa" în "rozul" atât de "promiţător" al viitorului...!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ploiesteanu Vasile
9.06.2021, 16:56:43

Bun, si acum? Nu cumva lipseste o parte din textul articolului, concluzia? Sau e numai partea 1-a?

+1 (1 vot)
Stanila Ion
9.06.2021, 21:01:34

Vorbe, vorbe, vorbe... Ceva concret, !?

Paun Al
9.06.2021, 21:19:26

Educatia ar trebui : - sa ne ajute sa intelegem cat mai bine lumea in care traim si pe noi insine -sa ne dezvolte o conduita morala, etica in societatea in care traim - sa ne dezvolte competente, in functie de talentele, de abilitatile noastre.. Cum ar putea fi motivati copiii sa invete intr-o societate care functioneaza clientelar, pe "cumetrii", clanuri, grupuri de interese, in care aranjamentele, pilele, apartenenta la partidul de la putere sunt mai importante, decat ceea ce sti sa faci, decat competentele reale? Unde diploma este doar un act formal, care se "cere", pentru a ocupa un post?

Modifică Setările