Începe sezonul turismului medical! Ce operaţii vin să-şi facă străinii în România şi cât costă faţă de tarifele din Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul străinilor care vin în România este în creştere FOTO Adevărul
Numărul străinilor care vin în România este în creştere FOTO Adevărul

Costurile scăzute şi serviciile de calitate oferite de clinicile private româneşti îi atrag în continuare ca un magnet pe vest-europeni, dispuşi să scoată mii de euro din buzunar pentru a-şi pune implanturi dentare sau pentru a face operaţii estetice în România. În 2014, peste 8.000 de italieni, francezi şi spanioli au apelat la serviciile medicilor români, cheltuind în medie 3.200 de euro pentru un tratament medical.

Deşi cifrele se îmbunătăţesc de la an la an, vara fiind perioada în care străinii vin în România pentru a-şi rezolva problemele de sănătate, datorită perioadelor de concediu, ţara noastră atrage mai puţini pacienţi comparativ cu Ungaria, Bulgaria sau Polonia, în ciuda faptului că are dotări superioare şi practică preţuri mult mai mici.

„În unele cazuri, tratamentul în România poate fi mai ieftin şi cu 70% comparativ cu ţara de origine. Aceşti pacienţi vin în România pentru tratamente medicale care nu sunt acoperite de asigurările lor medicale standard. Principalele specializări pentru care vin au fost stomatologia, chirurgia estetică, oftalmologie, ortopedie, dermatologie şi chirurgia bariatrică”, a explicat, pentru „Adevărul”, Alexandru Constantin, preşedintele Asociaţiei Române pentru Turism Medical (ARTM), adăugând că piaţa a crescut faţă de anul trecut.

Ce costuri practică România comparativ cu alte ţări

De departe, cele mai solicitate servicii sunt cele de medicină dentară, costurile fiind complet diferite de cele din ţara de origine. Spre exemplu, dacă în România un implant dentar porneşte de la 300 de euro şi poate ajunge până la 1.500 de euro în funcţie de producător, în ţări precum Germania sau Franţa implantul porneşte de la 700 de euro şi ajunge până la 3.000 de euro.

„În medie, se face o economie de aproximativ 45% faţă de preţul din ţara de rezidenţă”, completează Alexandru Constantin. Preţuri diferite sunt şi în cazul operaţiilor de mărire de sân, care la noi variază între 2.500 şi 4.000 de euro, în timp ce în ţările vest europene preţul de pornire este de 4.500 de euro.

Clinicile private de oftalmologie au început şi ele să aibă pacienţi străini. De pildă, corecţia dioptriilor prin procedura laser costă cel mult 1.500 de euro în România, însă în ţările vest europene pacienţii sunt nevoiţi să scoată din buzunar chiar şi 3.500 de euro pentru o astfel de intervenţie.

Şi românii stabiliţi în diaspora revin pentru tratamente

Un alt palier care prezintă tot mai mare interes pentru străini este chirurgia bariatrică, adică procedurile de micşorare ale stomacului, indicate nu doar pacienţilor cu obezitate morbidă ci şi celor care au probleme de greutate ce nu pot fi soluţionate cu ajutorul unui nutriţionist. Clinicile specializate din România arată că, cel puţin pe nişa de chirurgie modernă, turismul medical este încă la început în România. Prin urmare, numărul pacienţilor străini este încă unul nesemnificativ.

„Am avut puţini pacienţi străini veniţi pentru chirurgie metabolică (micşorare de stomac, n.red.), iar dintre cei veniţi, majoritatea sunt români stabiliţi în străinătate, care se întorc în ţară pentru tratamente specializate. Cei care au venit la noi au vrut, pe lângă serviciile de chirurgie metabolică, şi servicii de chirurgie generală laparoscopică, chirurgie urologică sau pediatrică sau alte intervenţii care se fac doar la noi în spital. Am avut un pacient afgan care a venit la noi pentru eliminarea pietrelor la rinichi pentru că spre deosebire de alte spitale private din Europa, preţul la noi este la jumătate”, a declarat, pentru „Adevărul”, doctorul Cătălin Copăescu, managerul unui spital privat din Capitală.

Acesta a explicat că inclusiv costurile pentru chirurgia metabolică sunt cu 30% mai mici faţă de alte state europene. „Spre exemplu, aceleaşi operaţii costă în Anglia de două ori mai mult”, a completat Copăescu, adăugând că se observă o tendinţă de expansiune a agenţiilor de turism medical. „Din acest motiv, ne aşteptăm la o dezvoltare vizibilă a acestei pieţe, care creşte de la an la an”, a mai spus chirurgul.

„Fenomenul de outgoing este şi mai accentuat”

În România se manifestă însă şi fenomenul invers, arată specialiştii. Mai exact, chiar dacă numărul străinilor care vin să se trateze în cabinetele şi clinicile private de la noi din ţară e în creştere, românii cu posibilităţi financiare, dar şi cei care au patologii grave preferă asistenţa medicală din statele vest europene.

„Fenomenul de outgoing este şi mai accentuat”, precizează Alexandru Constantin. „Nu suntem o destinaţie pentru străini din cauză că nu suntem promovaţi suficienţi, iar România are o imagine şifonată în strainătate, asta şi datorită faptului că se mediatizează excesiv cazurile de malpraxis. Şi în ţările vest-europene există malpraxis, dar nu se vorbeşte despre el aşa mult ca la noi. Acesta e un alt motiv pentru care sunt foarte mulţi români care se tratează afară. Deci avem şi fenomenul invers”, a completat preşedintele ARTM.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite