articolul anterior articolul urmator

Vinovăţia ca drept al omului

100
25 Jul 2016 09:56:22
Andrei Pleşu

100 Comentarii

Vanatorul/d.c.
25.07.2016, 10:05:21

Toleranta excesiva e irationala prin faptul ca pune in primejdie tocmai valorile pe care pretinde ca le apara..! Sute de ani crestinii europeni s-au opus islamismului, uneori folosind chiar cruzimea si fanatismul acestuia pentru a-l stopa, pentru a-l invinge. Trebuiau s-o faca, trebuiau sa sa le folosesca daca nu voiau ca Europa, viata lor, nevestele lor, copiii lor, sa ajunga sa traiasca ca in ..nordul Africii. Practic, ceea ce nu inteleg generatiile actuale de europeni, au inteles cele din urma cu sute de ani: nu poti avea prea multa mila si intelegere, nu poti primi cu paine si sare niste indivizi care nu dau doi bani nici pe viata lor si nici pe viata altora..! Niste indivizi care, in timp ce-ti zambesc, se gandesc cum sa profite de ..slabiciunile si neatentia ta pentru a-ti taia beregata, convinsi fiind ca astfel fac o fapta buna si ca laudele si aplauzele coreligionarilor lor nu vor intarzia sa apara..! In realiate, nu vorbim de religii. Religiile au fost, sunt si vor mai fi doar..pretextul, falsa motivatie. Vorbim de doua tipuri de mentalitati total diferite si ireconciliabile, de doua feluri de a gandi, de doua feluri de a intelege viata, societatea, munca, educatia, progresul omenirii si viitorul ei.

+21 (33 voturi)
aurel aurel
25.07.2016, 10:17:21

domnule Plesu,omenirea in general ,occidentalii in special,au inceput sa gandeasca prea mult...chiar sa filosofeze ca in cazul dumneavoastra asupra unor porniri naturale ale omenirii.Lupta intre membrii aceleiasi specii nu este un atribut uman,se manifesta la intregul regn animal,deci a incerca sa cream o societate perfecta in care toti indivizii sa se iubeasca si sa se imbratiseze cu zambetul pe buze este cea mai pura utopie. Cei ce se comporta...se afla, cat mai aproape de stadiul primar,de animale,au un atu suplimentar in lupta pentru supravietuire,de impunere chiar a propriilor valori.

+2 (6 voturi)
Paun Al
25.07.2016, 10:28:16

Exista ideologii ,exista religii care pun scopul lor "superior " , sau dogma lor mai presus decat viata omului ,mai presus decat drepturile si libertatile fundamentale ale omului . Ori acele ideologii , sau religii ar trebui declarate ostile civilizatiei in general , europene in cazul nostru . Civilizatie europeana care are la baza drepturile si libertatile fundamentale ale omului . Ideologiile , religiile care accepta, sau promoveaza eliminarea celor ce nu se incadreaza in ideologia , sau dogma respectiva , ar trebui interzise. Islamul , asa cum se manifesta este o ideologie de expansiune, opusa democratiei , drepturilor omului . Pe de alta parte mijloace ale tehnicii , tehnologiei ,armele de tot felul au devenit niste unelte foarte periculoase la care are acces apropape oricine . Si de aici realitatea ca vom trai si cu acest pericol ... ca oricand un frustrat , bolnav , nemultumit , un habotnic religios ... poate avea usor acces la un mijloc prin care sa omoare o multime de oameni . Fenomenul poate doar fi limitat . Vom trai mult timp de aici in colo cu aceasta amenintare .

+7 (9 voturi)
Stefanescu Marian
25.07.2016, 10:30:04

Foarte interesant ca idee.Dar asumarea individuală a propriei vinovăţii trebuie făcută într-un sistem de norme(morale,legale,etc) care depinde de individ,de cultura,religia lui şi educaţia lui.Aici intervine politica oficială care prin norme absurde(corectitudine politică,chiar multiculturalismul,etc) fac ca individul să fie(aproape forţat...) să se pervertească în sens a-social.Altfel spus,societatea/statul democratic strică individul."Omul este născut bun,dar societatea îl corupe."-această veche maximă a lui Rousseau(?!) poate trebuie reactualizată la nivel de instituţii.Deşi,ca părere,tocmai statul face asta premeditat pentru a inocula frica şi a-şi controla mai uşor cetăţenii.

+1 (5 voturi)
marius cristian
25.07.2016, 10:40:39

Pseudo-religia aberanta a corectitudinii politice este vinovata nu numai pentru colonizarea islamica a Occidentului , ci si pentru exacerbarea dementiala a supra-drepturilor minoritatilor sexuale , pana acolo incat doleantele lor legislative au ajuns la batjocorirea majoritatii normale.... Din fericire membrii vocalei minoritati LGBTQ inca se mai folosesc de lobby , nu au trecut inca la varianta hard-core = centura exploziva + mitraliera.

+3 (7 voturi)