Societate

articolul anterior articolul urmator

Vinovaţii fără vină cer să se facă lumină

5
7 Mar 2019 10:14:20
Paul Stan

Este o realitate ce nu poate fi negată şi care duce la stări de incertitudine, decredibilizare şi afectare gravă a imaginii justiţiei româneşti. Protestele tinerilor magistraţi pentru o justiţie liberă şi independentă par că au frâna trasă, frână ţinută de unii colegi de-ai lor mai în vârstă, cu experienţă, influenţă şi funcţii în sistem, care, la rândul lor, sunt supuşi suspiciunilor de a fi controlaţi de factorul politic!

De-a lungul deceniilor scurse de la căderea regimului comunist au fost an de an, proteste şi revendicări diverse ale românilor în stradă, începând de la revendicări sindicale şi ajungând până la drepturi şi libertăţi fundamentale, democratice. Dar ca în ultimii ani, culminând cu anul 2018, n-au fost niciodată atâtea proteste şi manifestări pro justiţie liberă şi independentă, în toată istoria de 100 de ani a României!

În primele luni ale anului în curs, pe lângă o mare parte a românilor din ţară şi diaspora, o majoritate educată a opiniei publice, pe lângă o parte a studenţilor, a universităţilor, o parte a artiştilor, pe lângă organizaţii civice, neguvernamentale şi simpli cetăţeni, au ieşit în stradă, în premieră, o parte reprezentativă a magistraţilor! Ei însuşi lucrează în sistemul de justiţie. Procurori, judecători şi alte categorii de angajaţi din domeniu, au ieşit în faţa instituţiilor în care lucrează pentru a protesta vehement faţă de doptarea legilor strâmbe şi, în acelaşi timp, manifestând pentru o justiţie liberă şi independentă, care să nu fie afectată de nici o influenţă sau control politic ori de altă natură.

S-a ajuns la aceste manifestări fără precedent din cauza legiferărilor proaste, cu dedicaţie, atât ale majorităţii parlamentare, cât şi a guvernării ultimilor ani, care încearcă subordonarea totală a justiţiei şi instaurarea dictaturii penalilor! Astfel, reacţiile societăţii civile şi ale unei părţi a specialiştilor în domeniu sunt fireşti faţă de conducerea politică a României actuale.

Dar, nu putem să nu remarcăm şi este vizibil cu ochiul liber de către oricine, din rândul magistraţilor care protestează, mulţi sunt tineri, în contradicţie cu majoritatea celor trecuţi de 50 de ani, care se situează de cealaltă parte a baricadei. Aceştia din urmă, nu doar că nu protestează faţă de încercările de subordonare  totală a justiţiei, ci chiar consideră că lucrurile actuale, modificarea legislaţiei în domeniu este pe calea cea bună!!! Mai mult, unii dintre aceşti magistraţi afişează şi acţionează făţiş pro puterea politică actuală şi îi ameninţă pe colegii lor mai tineri care sunt împotrivă şi ies în stradă, cu repercursiuni şi consecinţe!!!

Privind tabloul protestelor magistraţilor, observăm că în comparaţie cu manifestările pro justiţie liberă şi independentă, există mai puţine mesaje privind curăţarea justiţiei de corupţie! Am văzut mai puţine mesaje explicite privind eliminarea mafiei din justiţie, precum „Afară cu mafia din Justiţie!“ Dar acest lucru nu înseamnă că protestatarii nu doresc o justiţie curată, ci ne transmite faptul că încă sunt intimidaţi, încă se fac presiuni asupra lor! Este extrem de evident acest lucru şi se vede şi din cum merg cercetările în zona procurorilor şi cum se derulează procesele în sălile de judecată, încercându-se, în multe dosare de corupţie şi nu numai, să se tergiverseze, să se amâne, să se spele, să se ajungă la termene de prescripţie sau chiar de achitări şi închideri de dosare!!!

Este o realitate evidentă, care nu poate fi negată şi care duce la stări de incertitudine şi mai ales decredibilizare şi afectare gravă a imaginii justiţiei româneşti. S-a ajuns aici şi pe fondul nesoluţionării unor chestiuni mai vechi dar importante, cum ar fi arhiva SIPA. Există încă suspiciuni mari că în zona justiţiei există „acoperiţi“, sunt percepţii că unii magistraţi, fie procurori sau judecători, sunt controlaţi, păpuşaţi, manipulaţi şi chiar şantajaţi din diverse zone, în special din zonele de „intelligence“ şi din spectrul puterii politice.

Tocmai această situaţie face ca protestele tinerilor magistraţi pentru o justiţie liberă şi independentă par că au frâna trasă, frână ţinută de unii colegi de-ai lor mai în vârstă, cu experienţă, influenţă şi funcţii în sistem, care, la rândul lor, sunt supuşi suspiciunilor de a fi controlaţi de forţe ostile unei justiţii curate.

Cu toate acestea, sunt tot mai mulţi magistraţi ce îşi asumă riscurile de a suferi consecinţe şi ies disperaţi în stradă, nu doar tineri, în ciuda ameninţărilor şi presiunilor la care sunt supuşi. Aceştia au înţeles că pasivitatea este la fel de gravă ca şi corupţia, iar mersul lucrurilor i-a împins şi îi determină să ia atitudine şi să apeleze la proteste tot mai radicale pentru ca lucrurile să intre pe făgaşul normal al unui stat de drept. S-a ajuns atât de departe cu subordonarea justiţiei, încât starea de fapt nu mai poate fi suportată de o mare parte a românilor, simplii cetăţeni, dar şi o majoritate a unor categorii socio profesionale chiar din domeniu.

Astfel, scindarea nu este doar în rândul opiniei publice, ci şi în alte domenii de activitate, în special în rândul magistraţilor care sunt pro şi contra justiţiei libere şi independente!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Sorin Barbul
7.03.2019, 12:47:13

Un enorm respect pentru cei care sunt pentru justiția independentă și au ieșit în stradă. Și un profund dezgust pentru cei vânduți, mai puțini, sper - și o parte din ei în curând pensionabili.

+1 (1 vot)
Sorin Ionascu
7.03.2019, 20:46:34

"repercursiuni"???????????? Rusinica, d-le jurnalist!!!

-1 (1 vot)
Sorin Ionascu
7.03.2019, 20:49:36

Si ca sa se incadreze bine in "trendul" jurnalizdico-spirizdic mai baga si o repetitio in integrum copy/paste. Cu astfel de texte incepe sa devina nefrecventabil.

-2 (2 voturi)
Markus Roman
8.03.2019, 09:53:54

Confuzie de interpretare. ,,Protestele" procurorilor in frunte cu celebrul jud Cristi Danilet [numele spune totul] sunt tocmai in favoarea mentinerii mafiei din justitie. Cea mai apriga cerinta a acestora este desfiintarea Comisiei de Investigare a Infractiunilor Magistratilor, o adevarata sperietoare ptr cei care au facut ilegalitati din ordinul mafiei Kukuvelei si care nu vor sa se afle abuzurile lor si nici sa raspunda ptr aceste abuzuri. La fel de vehement au protestat si impotiva legii raspunderii magistratilor. Este deci clar ce vor d-nii ,,magistrati":Jos legea, sus mafia!

-2 (2 voturi)
Sorin Barbul
8.03.2019, 13:02:52

Ia scrii imbecilități toxice și ticăloase, toavarășe Markus?

+1 (1 vot)