Violurile – o practică mult mai răspândită decât ne închipuim

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„(Sunt de vină) şi reminiscenţele unor tradiţii ierarhice patriarhale, care tratează femeia ca pe o categorie inferioară în raport cu bărbaţii, alteori ca pe un obiect sexual”
„(Sunt de vină) şi reminiscenţele unor tradiţii ierarhice patriarhale, care tratează femeia ca pe o categorie inferioară în raport cu bărbaţii, alteori ca pe un obiect sexual”

Procentajul bărbaţilor care agresează sexual femeile, din propria comunitate sau din afară, este neaşteptat de mare. Unele populaţii bat un record ruşinos la acest capitol. În Papua Noua Guinee, de exemplu, violenţa e practicată aproape în fiecare familie. Între 50 şi 70% dintre femeile din această ţară riscă să fie violate, iar 60% dintre bărbaţi au recunoscut că au recurs la forţă pentru a întreţine acte sexuale.

În rândul numeroaselor bande de tineri de acolo se practică un ritual de iniţiere care constă în violarea unei femei; cel care nu trece prin acest ritual nu este considerat bărbat adevărat şi nu poate fi membru al grupului.

În Etiopia, aproape 60% dintre femei sunt supuse violenţelor sexuale; măritişul în această ţară este de obicei forţat, prin răpire. Cu toate că în alte regiuni situaţia nu e într-atât de gravă, oricum, violenţa sexuală e un fenomen obişnuit în mai toată lumea, inclusiv în aşa ţări ca Suedia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada, Statele Unite.

Un studiu de amploare, care a implicat şase ţări din Asia de Sud-Est şi a avut peste 10 000 de respondenţi, a arătat că 11% dintre bărbaţi au violat cel puţin o dată în viaţa lor. Dacă e să adăugăm aici violurile partenerilor conjugali, atunci tocmai 24% dintre bărbaţi sunt violatori, iar dintre aceştia 45% au recunoscut că au violat mai multe femei. Cercetătorii au specificat că procentele variază de la o regiune la alta, însă, per ansamblu, procentajul mediu al violenţelor sexuale poate fi extrapolat la scara întregii lumi.

Agresiunile sexuale sunt comise de la o vârstă foarte timpurie. În Republica Moldova, potrivit datelor statistice din 2012, dintre minorii deţinuţi în penitenciare, 21,2% îşi ispăşeau pedeapsa pentru viol. Alte date sociologice, acumulate în SUA, arată că şi în această ţară aproape fiecare al zecelea minor a săvârşit cel puţin o agresiune sexuală, inclusiv violuri. Iar fiecare al treilea student din colegiile americane ar forţa sexual o femeie, dacă fapta sa ar rămâne necunoscută şi nepedepsită.

În fond, statistica generală a violurilor în Statele Unite este de-a dreptul dezolantă. Bunăoară, în statul Alaska (numit şi „capitala violurilor din SUA”) procentajul femeilor care au suportat atacuri sexuale se ridică la 59 la sută (!); multe dintre ele sunt violate încă din copilărie. Riscul unei eleve dintr-un colegiu american de a fi violentată sexual este de 20-25%. Între 10% şi 26% dintre femei sunt violate de către soţii lor.

Un studiu din 2014, înfăptuit la Universitatea din Oregon, a dezvăluit nişte realităţi uluitoare – 19% dintre cele 1.000 de studente supuse chestionării au declarat că au fost violate sau supuse atacurilor sexuale în anii de învăţământ. În alte universităţi există probleme similare. Rata agresiunilor sexuale este considerabilă şi în ţările europene (deşi variază mult de la o ţară la alta şi între regiunile din interiorul ţărilor).

În mod cumva paradoxal, în ţările înalt dezvoltate femeile sunt mai supuse riscurilor de a fi agresate sexual şi fizic de către bărbaţi străini, deoarece, datorită libertăţii de a se deplasa oriunde doresc, ele se pot afla în zone şi localuri unde sunt neprotejate. Chiar şi în mediul academic, în domeniul cercetărilor ştiinţifice, există o rată îngrijorător de înaltă a cazurilor de hărţuire sexuală a femeilor de către bărbaţi (în special a studentelor de către profesori).

Femeile care se află în situaţie de vulnerabilitate şi nu sunt protejate de vreo lege suferă cel mai mult de pe urma agresiunilor sexuale, mai ales dacă sunt percepute ca fiind străine. Este de neînchipuit, dar tocmai 80% dintre femeile originare din America Centrală care tranzitează teritoriul Mexicului spre SUA sunt violate. Aceasta e soarta a zeci de mii de femei, care în fiecare an iau calea emigrării în Statele Unite (conform celor mai aproximative calcule). Femeile fie sunt agresate, fie sunt somate să accepte acte sexuale contra permisiunii de a trece frontiera; în cazul lor, a face sex e ca şi cum ar da mită.

Acestea sunt efectele adverse ale instinctelor agresivităţii şi sexual dezlănţuite într-un context lipsit de cuceriri şi războaie, precum şi reminiscenţele unor tradiţii ierarhice patriarhale, care tratează femeia ca pe o categorie inferioară în raport cu bărbaţii, alteori ca pe un obiect sexual. De vină sunt şi modelele comportamentale promovate în filme.

Este curios că şi în cazul jafurilor comise de tineri, victimele sunt preponderent femei în vârstă de la 15 la 29 de ani, în perioada de fertilitate maximă. E probabil să existe la bărbaţii violenţi o predispoziţie de asaltare anume a persoanelor tinere de sex feminin, chiar dacă e vorba nu de agresiune sexuală, ci de un jaf ordinar. Instinctul sexual este omniprezent în activitatea umană şi, în unele cazuri, nu puţine la număr, afectează negativ viaţa socială şi integritatea morală a comunităţilor.

(Fragment din cartea „Homo aggressivus” facebook.com/).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite