Viorica Dăncilă, luată de proastă de subordonaţi! Lovitură sub centură dată PSD-ului de oamenii preşedintelui executiv

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceea ce fusese prezentat ca o măsură neutră, coplata la spitalele private, în urma dezbaterilor cerute de Viorica Dancilă, s-a developat brusc că un gest de servilism inept în favoarea furnizorilor de analize medicale, de servicii de imagistică, independenţi sau aparţinând marilor reţele medicale private. Marii pierzători ai acestei modificări legislative sunt pacienţii, care urmează a fi jupuiţi fără a primi absolut nimic în plus.

Uite aşa, peste noapte, toată politica unui partid de guvernământ, munca a mii de primari şi activişti de partid este aruncată în derizoriu. Cât de prost trebuie să fii să clamezi grijă pentru săraci şi apoi să semnezi o măsură care jupoaie pacienţii fără a oferi vreun beneficiu sau compensaţie?! Cred că Olguţa Vasilescu ar fi făcut apoplexie dacă ar mai fi fost membră a Guvernului care discută o asemenea OUG.

Despre coplata în ambulatoriul de specialitate

Acestă măsură va face că în scurt timp medicii din cabinetele individuale de specialitate să-şi închide activitate, într-un mod asemănător cu dispariţia farmaciilor farmaciştilor.

Să presupunem că medicii vor solicita coplăţi, pentru a ajunge la nivelul veniturilor personalului din spitale, aşa cum le cere preşedinta CNAS, Adriana Cotel. Dacă pacienţii nu vor să plătească, şi evident că nu vor, sunt îndemnaţi de Ministrul Sănătăţii, Sorin Pintea, să se adreseze policlinicilor spitalelor, unde medicii cu salarii duble provenite din bugetul de stat, nu vor avea dreptul să perceapă coplăţi.

mai presupunem că, înspăimântaţi de perspectiva falimentului prin pierderea pacienţilor, medicii privaţi din ambulator vor renunţa singuri la majorările de venituri, adică la coplăţi.

Însă noua lege îmbie practic reţelele medicale private, care au peste 1,5 milioane de abonamente, să-şi înregistreze cabinetele în sistemul de stat, acum fiind permis ca pentru aceeaşi consultaţie să fie încasaţi şi bani privaţi şi de la asigurări sociale. Odată intrate în relaţie cu CNAS noile cabinete vor determina scăderea valorii punctului, căci bugetul alocat ambulatoriului de specialitate este fix.

Exact ca în bancul prost cu radio Erevan cu bicicleta, nu numai că nu se cresc salariile, aşa cum sunt amăgiţi de mai bine de un an medicii din ambulatoriu, ci li se şi fura mijlocul de trăi prin diminuarea veniturilor.

Rezumând, este una din cele mai etatiste, nechibzuite şi antiliberale măsuri luate de vreun guvern în sănătate în ultimii 20 de ani. Au avut nevoie doar de 5 zile de gândire şi evaluări pentru a sări de la coplata în spitalele private la coplata în ambulatoriu, astfel distrugându-l.

Despre serviciile paraclinice

În aceeaşi dezbatere publică, oficialii MS şi CNAS, pe lângă reprezentantul unui patronat al furnizorilor de servicii paraclinice, au dat ca negociată şi în curând inclusă în contractul cadru o inovaţie. De miercuri, analizele se vor împărţi în două categorii. Analize banale, un pachet minimal de servicii garantat de stat, şi restul analizelor, mai scumpe, pentru care pacienţii vor plăti contribuţii personale!? În loc să se preocupe de cum să facă pentru că analizele să fie disponibile mai mult decât în primele 7 zile ale lunii, acum pacienţii vor plăti coplăţi pentru aceleaşi servicii! Cum bugetul de stat nu se schimbă nici în acest caz, rezultă că pacienţii vor plăti la greu ceea ce înainte era inclus în totalitate în pachetul de bază. Încă o piele jupuită de pe pacient, fără ca Guvernul să câştige ceva! Excepţională lovitură dată săracilor de către reţelele medicale şi furnizorii de analize de laborator, prin intermediul celor două doamne care conduc sănătatea romanilor!

Despre imagistică

Astăzi accesul la RMN a scăpat de sub control, existând cereri din ce în ce mai mari pentru astfel de investigaţii, care par a fi devenit la fel de banale că radiografiile, pe vremuri. Nu se aloca nici un fel de fonduri suplimentare pentru aceste investigaţii, nu se ia nicio măsură pentru eliminarea listelor de aşteptare, botezate programări, care au ajuns la 3 luni.

Măsura coplăţii pentru RMN-uri este cel puţin neinspirată temporal. Preşedinta CNAS tocmai ce l-a numit drept principal consilier pe Popescu Dumitru Iulian, el însuşi până de curând patron cu acte în regulă al unei firme care oferă servicii de imagistică. Neoficial, în urmă cu puţină vreme acţiunile sale se spune că ar fi fost înstrăinate soţiei. Poate că ar fi fost oportun să amâne această numire măcar până după semnarea OUG-ului de către premier.

Soluţia care va fi adoptată, ca şi în cazul analizelor de laborator, nu se schimbă nimic în favoarea bugetului sănătaţii cu excepţia faptului că pacienţii urmează a plăti coplăţi substanţiale!!! Încă o dată, Bravo!

Despre coplăţi în spitalele private

Gurile rele din presă spun că iniţiatorul schimbării ar fi fost Liviu Dragnea, în urma discuţiilor cu medicii curanţi. În scurta perioadă cât a fost internat într-un spital privat pentru probleme cu spatele (sau cu legea) i s-a explicat probabil că situaţia actuală este oarecum nedreaptă. Probabil că şi-a manifestat cum a putut recunoştinţa faţă de medic, dând ordin să se facă o OUG, că doar nu era să-I bage în buzunar un plic cu bani.

Atrăgeam atenţia săptămâna trecută că această măsură, coplata la spitalele private, trebuie să fie însoţită de altele, strict necesare. Acum mă văd nevoit să precizez la ce mă refer.

Guvernul PSD a introdus interdicţia care miercuri urmează a fi înlăturată pentru a domoli asaltul solicitărilor de contractare de paturi private în sistemul CNAS. Impunând practicarea aceloraşi tarife ca spitalele de stat, fără coplată, fenomenul a fost controlat, pentru scurt timp. Cererile privind noi paturi de spital decontate de CNAS tind către la 25% din total, chiar dacă acum procentul este mult mai mic. Totuşi, spitalele private reprezen o treime din totalul spitalelor din România!

În general concurenţa este benefică. În acest caz însă, există cel puţin două aspecte care trebuiesc avute în vedere. La fiecare pat privat intrat în sistemul de asigurări sociale, să zicem în Bucureşti, trebuie exclus un pat dintr-un spital din sistemul de stat, să zicem din Buhuşi. Problema este că de la un anumit număr mare de amputări de paturi multe din spitalele respective vor trebui închise deoarece cheltuielile fixe, utilităţi, personal etc., nu mai sunt contrabalansate de venituri. Atunci vor trebui fie luaţi bani de la alte capitole mari, de exemplu de la medicamente, fie de la primarii sau consilii judeţene.

Azi reducerea numărului de paturi din spitalele de stat pentru respectarea planului naţional de paturi  se face însă numai pe hârtie. Fiecare control în spitale a evidenţiat numărul excedentar celui aprobat. Aşa se face că unele unităţi sanitare ajung să raporteze un număr de internări peste cel fizic posibil. Aceste cazuri nu sunt decontate, însă tratamentele destinate pacienţilor internaţi în aceste paturi sunt rupte chiar din porţia pacienţilor decontaţi, trimişi aiurea să-şi cumpere cele necesare de la farmaciile din vecinătate.

În loc de concluzii

Revenind, mă întreb: Este gata PSD şi doamna prim-ministru Dăncilă elimine fizic paturile devenite excedentare şi să rămână în istoria politică recentă ca guvernul de lichidatori de spitale? Interesant, credeam că doresc să facă spitale noi!

Este posibil ca sub ipoteticul imbold onest al amintitului domn Dragnea, o serie de vulturi să fi găsit momentul prielnic de a jupui pacienţii, este drept încă vii!

Premierul are preşedinte la CNAS numit recent de ea (sau de Vilcov, cine mai ştie), are ministru la Sănătate, şi cel puţin un secretar de stat rutinat politic şi membru de bază al PSD (Nassar), are nu unul ci doi consilieri pe sănătate. Nimeni, dar nimeni să nu-I fi prezentat şi consecinţele actului pe care urmează să-şi pună semnătura? În opinia mea, fiind etichetată peiorativ de atâtea ori, deşi adesea pe nedrept, Viorica Dancilă a ajuns să fie luată de proastă de către proprii subordonaţi, băgându-i-se sub nas orice OUG pentru a-şi pune semnătura. Trist. Este totuşi premierul României!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite