Societate

articolul anterior articolul urmator

Prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi scoasă anul acesta, anunţă ministrul Energiei

2
22 Feb 2021 23:05:40
Autor: News.ro
FOTO Gov.ro
FOTO Gov.ro

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că în cursul acestui an va începe exploatarea gazului din Marea Neagră, el susţinând că "prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră" va fi scoasă din perimetrul Aurora, de către compania Black Sea Oil & Gas.

În ceea ce priveşte perimetrul Neptun Deep, unde sunt cele mai bogate zăcăminte de gaz, ministrul susţine intrarea Romgaz în acest proiect, în locul americanilor de la ExxonMobil care vor să renunţe la exploatarea gazului din Marea Neagră.

"Eu cred că vom scoate din Marea Neagră mai mult decât putem consuma noi. Dar avem răgaz, până în 2025 probabil, când ar putea să iasă prima moleculă din Neptun Deep... şi aici aş face o paranteză: primul gaz românesc, prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră va fi anul acesta. Va fi scoasă de către compania Black Sea Oil&Gas din alt perimetru, Aurora, în zona de nord a litoralului, şi vom scoate primul gaz românesc. Este un perimetru mai mic decât Neptun Deep, dar va ieşi primul gaz românesc din Marea Neagă, deci vom avea anul acesta primul gaz scos din Marea Neagră”, a declarat ministrul Energiei, luni seară, într-o emisiune la B1 Tv. 
 
Virgil Popescu a subliniat că susţine preluarea de către Romgaz a drepturilor pe care le are ExxonMobil în proiectul Neptun Deep, în situaţia în care compania americană va ieşi din proiect, aşa cum şi-a exprimat opţiunea.
 
"Se discută între companii, se va ajunge la o ofertă, se va ajunge la o negociere şi eu sunt convins că în cel mai scurt timp vom avea Romgaz ca şi acţionar, sau să deţină o parte de 50% din zăcământul Neptun Deep împreună cu compania (...) OMV-Petrom”, a adăugat ministrul. 
 
El a arătat că anul acesta va fi rediscutată legea care reglementează exploatarea offshore, precizând că îşi doreşte nu doar o majoritate guvernamentală, ci o majoritate "mai largă” pe acest proiect, pe care l-a catalogat drept unul "major”.
 
"Eu cred că vom avea majoritate mai mare decât majoritatea guvernamentală la modificarea acestei legi offshore şi o să vedeţi cât de curând discuţiile în Parlament”, a adăugat Virgil Popescu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

LAMURITORUL
23.02.2021, 02:14:21

"Virgil Popescu a subliniat că susţine preluarea de către Romgaz a drepturilor pe care le are ExxonMobil în proiectul Neptun Deep, în situaţia în care compania americană va ieşi din proiect, aşa cum şi-a exprimat opţiunea. "Se discută între companii, se va ajunge la o ofertă, se va ajunge la o negociere şi eu sunt convins că în cel mai scurt timp vom avea Romgaz ca şi acţionar, sau să deţină o parte de 50% din zăcământul Neptun Deep împreună cu compania (...) OMV-Petrom”, a adăugat ministrul." FOARTE BINE. STATUL ROMAN SA DETINA EL O PARTE DIN PRODUCTIE. ASTA INSEAMNA DEZVOLTARE DUPA AIA, cat mai putem, pentru ca se va trece la energii nepoluante peste vreo 20 de ani. FAC PARIU CA, DACA RAMANEAU BOLSEVICII LA GUVERNARE, ACUM NE INDOPAM CU GAZ RUSESC EN GROS SI NICI NU NE GANDEAM SA PRODUCEM SI NOI. Pentru tara asta, daca partidul social decacat ar veni la guvernare iar, ar fi O TRAGEDIE.

Conductoru'
23.02.2021, 09:10:55

Daca e vorba de prima molecula de gaz ar trebui ca autoritatile romane sa se asigure ca nu e si ultima! Putea sa zica si el primul milion de metri cubi ca sa intelegem ca treaba e serioasa, daca o luam cu moleculele atunci e grav. Asa putem sa ducem cu barca o butelie in larg si extragem mai mult de o molecula ca s aindeplinim ce a zis ministrul energiei.

Modifică Setările