Virusul mortal din China. Ce măsuri ia Ministerul Sănătăţii împotriva coronavirusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusul mortal din China pune România în gardă. FOTO: Adevărul
Virusul mortal din China pune România în gardă. FOTO: Adevărul

Experţii de la Ministerul Sănătăţii anunţă că România va lua măsuri privind pericolul răspândirii virusului din China. Aceştia au precizat, miercuri, cum vor acţiona împotriva infecţiei, întrucât Organizaţia Mondială a Sănătăţii va declara astăzi alertă la nivel mondial.

Ministerul Sănătăţii anunţă demararea unor proceduri de prevenţie şi control împotriva coronavirusului. 

 „Dacă se declară urgenţă la nivel global şi sigur se va declara astăzi, noi am făcut deja grup de lucru şi totodată, nominalizarea spitalelor care să preia pacienţi: Spitalul de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală şi spitale de specialitate din Iaşi, Cluj şi Timişoara,care sa primeasca pacienţi”, a declarat preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.  

Acesta a mai precizat că s-a stabilit achiziţionarea de reactivi şi s-a instituit un set de măsuri de alertare a Direcţiilor de Sănătate Publică dar şi a medicilor de familie privind informarea despre cum se procedează cu persoanele suspecte de infecţia cu coronavirus

Măsuri la aeroport împotriva virusului din China 

Autorităţile anunţă măsuri la aeroport, pentru prevenirea cazurilor de coronavirus. Se vor oferi un set de informaţii tuturor călătorilor. Totodată, se vor achiziţiona  termoscanere pentru testarea persoanelor care intră în ţară. 

Medicul specialist Streinu-Cercel a declarat că  bolnavii vor fi izolaţi şi vor sta în rezerve. Ministerul Sănătăţii va lua măsuri pentru identificarea celor care intră în ţară şi au simptome de febră. „Dacă nu anul acesta, atunci sigur anul viitor, acest tip de control va deveni standard operaţional pe toate aeroporturile”, a precizat doctorul, care a amintit că noul virus are o altă structură genetică şi trebuie luate toate măsurile de siguranţă. Streinu-Cercel a mai precizat că primarii sunt puşi la dispoziţia de OMS şi e standardizat. 

Măsuri pentru coronavirus

Autorităţile au anunţat că vor crea un chestionar pentru persoanele care intră în ţară. Va exista un interval de 14 zile pentru a vedea perioada de incubaţie a virusului. Dacă persoanele au simptome de infecţie în acest interval, atunci vor fi direcţionate către spitale de boli infecţioase. 

„Azi va exista alertă la nivel global, instituită de OMS. Ne vom conforma”, a mai precizat Rafila, miercuri.

Posibilă alertă de coronavirus la nivel global

Luni, un călător din China a fost diagnosticat în oraşul american Seattle cu coronavirusul provenit din oraşul chinez Wuhan, a declarat marţi un oficial al Centrului pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor din Statele Unite, transmite Reuters. 

Ce este coronavirusul

Oamenii de ştiinţă chinezi care au analizat secvenţa genomului virusului au conchis că este vorba despre un nou tip de coronavirus, potrivit televiziunii publice CCTV, preluată de agerpres.ro. Acelaşi coronavirus a fost identificat la 15 pacienţi.

Aceste coronavirusuri pot provoca mai multe boli, de la răceli banale şi până la Sindromul respirator acut sever (SARS ) şi Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS).

Autorităţile medicale din Wuhan au informat duminică că 59 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu o formă misterioasă de pneumonie, dintre care şapte se aflau în stare critică.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), mai mulţi pacienţi au lucrat sau au vizitat aceeaşi piaţă de fructe de mare din Wuhan când s-au îmbolnăvit în luna decembrie. Simptomele clinice au inclus la unii pacienţi febră, dificultăţi respiratorii şi leziuni pulmonare. 

Situaţia vaccinului antigripal din România 

Experţii de la MS au făcut precizări şi privind gripa din România, miercuri, la sediul instituţie. 70.000 de doze există în ţară, la medicii de familie, a anunţat reprezentatul Ministerrului Sănătăţii. „Mâine este ziua de raportare a stocurilor şi vom vedea daca le putem redistribui în ţară. Nu putem vorbi de suplimentarea dozelor pentru că niciun producător nu mai are pe stoc”. Medicii recomandă populaţiei să îşi ia măsurile de precauţie necesare: să poarte mască dacă sunt bolnavi, să nu îşi trimită copiii bonlavi la şcoală şi să se îmbrace adecvat temperaturilor de afară. 

Mai mult, se intenţionează ca toate persoanele care vor să se vaccineze în sezonul următor, să anunţe la medicul de familie, pentru a pregăti stocurile din timp. Vaccinarea rămâne însă, cea mai potrivită soluţie de prevenţie şi îmbolnăvire, au mai declarat experţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite