Societate

articolul anterior articolul urmator

Virusul ucigaş Covid-19 se transmite prin folosirea linguriţei şi a vasului de la împărtăşanie. Institutul de Sănătate Publică

100
21 Mar 2020 21:47:58
Emil Moise

Folosirea unui obiect de mai multe persoane, consecutiv, este mijlocul cel mai rapid, mai direct şi mai eficient de a transmite virusul ucigaş Covid-19.

Avem acum poziţia oficială a Institutului de Sănătate Publică, că linguriţa prin care se transmite o cantitate de vin la mai multe persoane, din acelaşi vas şi prosopul cu care aceste persoane sunt şterse apoi la gură, folosite în această perioadă în ritualul împărtăşirii practicat de preoţii şi episcopii Bisericii Ortodoxe Române -- deşi am cerut cu insistenţă să se oprească această practică ce pune în pericol vieţile oamenilor – transmite virusul Covid-19 ca oricare alte obiecte.

Vă amintesc că duminica trecută arhiepiscopul Macedon (Teodosiue) Petrescu, al Tomisului, a împărtăşit peste 100 de persoane folosind procedurile descrise mai sus. Amintesc, de asemenea, că, deşi sesizată, Biserica Ortodoxă Română a încurajat preoţii să continue săvărşirea acestui ritual. Purtătoreul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu şi purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, preotul Vasile Bănescu, au transmis informaţia falsă conform căreia linguriţa, vasul şi prosopul folosite în acest ritual nu transmit virusul Covid-19. Imediat am depus un denunţ penal împotriva arhiepiscopului Tomisului şi am sesizat Ministerul Afacerilor Interne şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă solicitând ca, de îndată, să dispună intrezicerea, în această perioadă, a ritualului care pune în pericol viaţa oamenilor, inclusiv a preoţilor şi a dascălilor.

Deşi a început cercetarea penală, iar Ministerul Afacerilor Interne a înregistrat petiţia noastră, încă nu au fost luate măsuri în acest sens. Azi, la Catedrala Mântuirii Neamului, mai mult de 200 de persoane au participat la ritualul de împărtăşire, în aceleaşi condiţii. Am sunat la serviciul de urgenţă şi la Catedrală s-a deplasat un echipaj al Poliţiei. Din imaginile pe care le deţinem rezultă că au fost împărtăşiţi şi copii (unii chiar cu vârste foarte mici).

În conformitate cu prevederile art. 54, alin (2) din Decretul Prezidenţial privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, „în situaţia propagării unor informaţii false în mass-media şi în mediul on-line cu privire la evoluţia COVID-19 şi la măsurile de protecţie şi prevenire, instituţiile şi autorităţile publice întreprind măsurile necesare pentru a informa în mod corect şi obiectiv populaţia în acest context”. Instituţia publică autorizată şi totodată competentă să informeze în mod corect şi obiectiv populaţia este Institutul de Sănătate Publică.

La ora 19:33 m-am adresat serviciului Tel Verde al Institutului de Sănătate Publică din România. Convorbirea a fost înregistrată oficial, iar răspunsul primit este, de asemenea, oficial. Numărul pe care oricine îl poate folosi pentru a obţine informaţii cu privire la răspândirea viruusului Covid-19 şi la măsurile de prevenire este 0800800358.

Răspunsul Institutului de Sănătate publică, unul clar şi fără echivoc, a fost cel pe care îl aşteptam, căci îl ştiam: ritualul pe care îl practică în aceste zile de pandemie Biserica Ortodoxă Română, de folosire a unei linguriţe pentru transmiterea vinului la mai multe persoane, din acelaşi vas, transmite virusul Covid-19.

Această informaţie este oficială, autentică, are autoritate, iar instituţiile şi autorităţile publice din România trebuie să ţină cont de ea şi să dispună imediat interzicerea acestui ritual. Biserica Ortodoxă, la rândul ei, are obligaţia să ţină cont de această informaţie publică pe care o transmitem publicului larg. Pentru că trăim într-un stat de drept, persoanele din conducerea Bisericii Ortodoxe Române trebuie să răspundă penal pentru îndemnul la nerespectarea legii prin încurajarea practicii respective în contextul descris, cu consecinţe deosebit de grave. Oamenii care doresc să se împărtăşească trebuie să înţeleagă că se expun riscului de a contacta covirusul ucigaş şi riscului de a transmite virusul şi persoanelor care au înţeles deja că acest ritual trebuie evitat în această perioadă. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

100 Comentarii

Iulian Arion
21.03.2020, 21:53:30

Emile, Articolul nu mai are obiect. S-a interzis participarea la serviciile religioase.

-13 (19 voturi)
grongobar
21.03.2020, 22:02:56

Ba are obiect si anume expunerea iresponsabilitatii "inaltilor ierarhi" ai BOR care se situeaza in afara societatii prin deciziile luate.Sa nu uitam ca avem exemple din alte tari unde liderii religiosi au inteles situatia in care e lumea si s-au alaturat autoritatilor in combaterea epidemiei.

+5 (25 voturi)
Iulian Arion
21.03.2020, 22:07:28

Am ascultat citirea ordonantei de catre Ministrul Administratiei si Internelor. Este interzisa participarea la manifestari de orice natura cu mai mult de 3 persoane. Atata vreme cat in biserica se afla doar popa si dascalul, nu au pe cine servi cu lingurita.

-6 (16 voturi)
Mironov George
21.03.2020, 22:04:41

Lapusneanu a zis: :Prosti, dar multi".

+3 (7 voturi)
Iulian Arion
21.03.2020, 22:04:43

Este usor sa se impuna restrictii de circulatie. Seful statului, prim ministrul au uitat ce au jurat la preluarea mandatului. Ei sunt in serviciul cetatenilor. Ordonanta cetateneasca Art. 1 Prim ministrul va coordona prin intermediul prefectilor spalarea strazilor cu dezinfectant in toate localitatile. Art. 2.Prim ministrul va avea aparitii zilnice in mass media raportand cetatenilor stadiul indeplinirii actiunii. Art. 3 Prim ministrul va emite actele normative prin care toate carucioarele de cumparaturi vor fi dezinfectate de catre proprietarul unitatii economice, prin imbaiere in dezinfectatnt certificat COVID-19. Sanctiuni Neindeplinirea actiunilor de la Art. 1 si Art. 3 constituie infractiune de zadarnicire a combaterii reaspandirii COVID-19 si se sanctioneaza conforma legii penale. Organul constatator este DSP.

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (100)