Societate

articolul anterior articolul urmator

Vitamina D, crucială în lupta cu noul coronavirus

6
28 Sep 2020 07:19:44
Autor: Valentin Bolocan
În studiul realizat de specialiştii din Boston au fost monitorizaţi 235 de pacienţi COVID-19
În studiul realizat de specialiştii din Boston au fost monitorizaţi 235 de pacienţi COVID-19

Un nivel suficient de vitamina D în organism poate preveni deteriorarea stării pacienţilor cu COVID-19, arată un studiu al Universităţii din Boston. „Doar 9,7% din pacienţii cu vârsta peste 40 de ani, care aveau suficientă vitamina D în corp, au cedat infecţiei şi au avut nevoie de suport cu oxigen sau îngrijire la ATI”, au declarat cercetătorii de la Universitatea din Boston.

„Acest studiu oferă dovezi directe că suficienţa vitaminei D poate reduce complicaţiile, inclusiv furtuna de citokine şi, în cele din urmă, poate evita moartea din cauza COVID-19”, a spus Michael F. Holick, profesor de medicină, fiziologie şi biofizică la Facultatea de Medicină a Universităţii din Boston.

Conform experţilor americani, vitamina D modulează sistemul imunitar pentru a avea un răspuns adecvat la invazia agenţilor patogeni bacterieni şi virali. „Acest efect benefic asupra sistemului imunitar poate reduce riscul de a dobândi o infecţie virală, inclusiv gripa sezonieră sau COVID-19 care poate pune în pericol viaţa pacienţilor. (...) Persoanele care nu au suficiente depozite de vitamina D au mult mai mari şanse de a se îmbolnăvi grav. Aceşti pacienţi pot dezvolta septicemie sau pot ajunge chiar şi la deces dacă au contractat noul coronavirus. Deoarece deficienţa de vitamina D este frecventă la persoanele cu alte boli care cresc riscul în cazul unei infecţii cu coronavirus, este imposibil de spus cu exactitate câte vieţi ar fi salvate dacă toţi am primi doza zilnică de vitamina D”, au precizat cercetătorii de la Universitatea din Boston.

În timpul studiului au fost măsurate nivelurile de vitamina D la 235 de pacienţi COVID-19 spitalizaţi. Aceştia au fost monitorizaţi pentru a vedea cât de severă a devenit infecţia, dacă au dificultăţi de respiraţie şi dacă au reuşit în cele din urmă să depăşească boala. 

Este cel de-al doilea studiu care demonstrează eficacitatea vitaminei D în combaterea COVID-19. Cu ceva timp în urmă a fost publicată cercetarea realizată de Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie, care a scos la iveală legătura dintre un nivel scăzut de vitamina D în corp şi o rată mai mare a mortalităţii în urma infectării cu coronavirus.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Alfa Omega
28.09.2020, 07:52:30

Nu va chinuiti acum sa papati foarte multa vitamina D sau sa dati repede fuga la farmacie , aceasta vitamina este vitamina soarelui si a luminii si organismul o produce cand stati la soare sau in lumina cel putin o jumatate de ora iarna si cam 15 vara ! Sportul si lumina impotriva coronavirus , nu uitati totusi vitaminele din legume si fructe !

+2 (4 voturi)
Constantine Constantine
28.09.2020, 08:16:07

E adevarat ce spui pentru ca vitamina D se metabolizeaza doar la lumina soarelui.Insa articolul nu spune tot. E vorba de imunitatea partiala pe care o poate da vitamina D.Insa o imunitate foarte puternica in lupta cu coronavirusul si care reduce spre zero nevoia de oxigen si cazare la ATI este data in conditiile in care alaturi de vitamina D apare zincul si Vitamina C. Cred ca si medicii de la noi cunosc acest aspect insa, mai ales medicii de familie, sint foarte ocupati sa-si numere banii, pacientul in sine neprezentind decit o mina de furnizat parale.Ce se intimpla acum in sistemul medical e tragic si daca adaugam ca ne indreptam spre 5000 de decese cauzate de coronavinus tragedia se va amplifica.

+2 (2 voturi)
Ionel Marcu
28.09.2020, 09:04:39

A naibii D, nici Ca nu se asimilează fără ea!

Ionel Marcu
28.09.2020, 09:07:58

Vitamina/vitaminele D nu vine/vin din soare, apare din provitamina D sub acțiunea razelor solare. Dar provitamina D de unde provine?

dcac acdc
28.09.2020, 09:42:38

„Doar 9,7% din pacienţii cu vârsta peste 40 de ani, care aveau suficientă vitamina D în corp, au cedat infecţiei şi au avut nevoie de suport cu oxigen sau îngrijire la ATI”, au declarat cercetătorii. 9.7% din ce populatie ? ce procent pt cei cu insuficienta vitamina D ? ca alta e sa zici , 9.7% din decedati aveau suficienta D ...

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările