Societate

articolul anterior articolul urmator

Vocaţia ctitoriei

5
19 Nov 2021 07:03:29
Dinu Săraru

În sfârşit, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România a fost recunoscută cu toate drepturile ei meritate. Drept este, în primul rând, să ne îndreptăm gândul spre fiul de ţăran.

Profesorul, chirurgul cardiolog, omul de ştiinţă, generalul cu patru stele care, aşa cum ştim, a crezut până în ultima secundă a vieţii lui şi a ars cu toată fiinţa lui pentru idealul căruia i s-a consacrat o viaţă: existenţa în România a Academiei Oamenilor de Ştiinţă.

Nu vom putea uita niciodată meritele acestui bărbat de seamă, cel care a fost Vasile Cândea, model pentru generaţii întregi.

Să relevăm, de asemenea, alegerea pe care, inspirat, a făcut-o de a-l lăsa drept urmaş pe omul de ştiinţă şi de credinţă profesorul Adrian Badea, preşedintele de azi al înaltei instituţii, cu o existenţă de peste o jumătate de veac.

Am fost prieten de suflet cu marele om Vasile Cândea şi ştiu că, acolo, unde este el astăzi, va fi fericit.

Nu trebuie să ne uităm înaintaşii, cum a fost marele profesor şi om de ştiinţă Constantin Angelescu, el însuşi membru al Academiei Române, cel dintâi pe care gândul slujirii ştiinţei româneşti l-a făcut să conceapă acest for ştiinţific.

Ţara are astăzi nevoie de modele, de repere care să o reprezinte, poporul acesta are nevoie – de asemenea – de înainte-mergători care să se gândească la interesele lui adevărate şi nu la interesele unei clase politicianiste care să se îmbogăţească pe sine, în timp ce aceia pe care Iorga îi numea „cei mici”, să fie jertfiţi întotdeauna sărăciei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Stanila Ion
19.11.2021, 11:00:48

D-l Sararu a devenit tovaras cu impostorii .... Toata stima ptr. d-l Candea... Dar ptr. aceasta "Cacademie", din care fac parte aproape numai impostori, aduceti-va aminte numai de generalul poreclit "Izmana" !?...

-12 (20 voturi)
Radu Mircea
19.11.2021, 12:45:47

# Odata cu inmultirea fara socoteala a fabricilor de diplome universitare pe bani grei , a aparut nevoia posesorilor tomnatici de diplome si chiar doctorate de recunoastere academica , desi multi nici nu aveau Bacalaureatul , iar daca deschid gura prapastiile indrugate jignesc limba romana si zgiriie urechea . Si ce poate fi mai obscen decit parazitarea denumirii Academiei Romane . Astfel la o prima rememorare am gasit vreo 12 ''academii'' care mai de care mai pompoase . Nu ca Academia Romana ar fi un etalon de genii (absolut toti membrii sunt formati la scolile comuniste dinainte de '89) , dar cel putin isi rod banii (nu putini) in liniste .

+17 (17 voturi)
cartophil
19.11.2021, 16:58:56

AOSR este o latrina bolsevica. Uitati-va numai cine sunt membrii acolo si o sa va inspaimantati. Este un muzeu Antipa a lumii politice de la noi. Zero valoare de orice fel acolo. O adunatura de neispraviti care toaca banii romanilor.

+3 (3 voturi)
Stanila Ion
19.11.2021, 23:49:46

Se pare ca am multi "prieteni" care-mi pun cate un "minus" de cum imi vad numele...Vedeti ca mai toti comentatorii spun acelas lucru referitor la aceasta "pseudoacademie"...

-14 (16 voturi)
Ion Tamis
19.11.2021, 11:53:09

O sumara analiza a listei (aparuta fragmentar si comentata uneori in media) cu prea multi membri (asazisi oameni de stiinta) care paraziteaza aceasta academie, nascuta dintr-o idee generoasa, contrazice flagrant posibilitatea de urmare a indemnurilor si reflectiilor valoroase din paragraful care incheie acest articol eliptic, de amplitudine prea mica pentru o informare si stimulare adecvata a cititorului.

+18 (18 voturi)
Modifică Setările