Societate

articolul anterior articolul urmator

Vrăjeala din spatele unei iniţiative cu nume de maşină: i74

23
28 Oct 2015 22:25:48
Cristian Ghingheş
CAESAR, iniţiatorul i74
CAESAR, iniţiatorul i74

Roşie din punct de vedere vizual ca partidul unuia dintre patronii spirituali ai CAESAR (organizaţia iniţiatoare) şi promovată cu mulţi dolari în motoarele de căutare şi pe reţelele de socializare de către copiii unor personaje cu legături în anumite structuri mai mult sau mai puţin oculte, i74 nu este un nou model de autovehicul, ci o iniţiativă care la prima vedere sună foarte bine.

Căţăraţi pe ideea că încrederea cetăţenilor în Parlamentul României e scăzută, tinerii de la CAESAR, susţinuţi de actuali şi foşti ambasadori, secretari de stat şi mulţi alţi exponenţi ai sistemului, s-au gândit să câştige nişte legitimitate cu o iniţiativă cetăţenească ce nu ar schimba mare lucru.

Membrii CAESAR nu ne spun exact ce lege sau regulament vor să iniţieze/modifice, însă propun 3 principii traduse în tot atâtea prevederi care sună foarte bine şi care, ghiciţi ce, există deja adoptate la nivelul Parlamentului. Să le luăm pe rând:

1. vot la vedere, accesibil tuturor cetăţenilor

La nivelul Parlamentului României există deja o procedură de vot electronică, iar rezultatele apar, pentru fiecare punct de pe ordinea de zi şi pentru fiecare reprezentant al neamului în parte, pe site-ul Camerei Deputaţilor. La fel şi la Senat.

2. fiecare absenţă nemotivată a parlamentarilor să fie sancţionată cu 1% din salariu

Există deja şi apare în Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului (art. 33, alin. 4):

Neparticiparea la cel puţin o activitate parlamentară desfăşurată în sediul Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz, se consideră absenţă nemotivată şi are drept consecinţă reţinerea a 1% din indemnizaţia lunară brută a deputatului sau a senatorului, cu excepţia motivării absenţelor în conformitate cu prevederile Regulamentului Camerei Deputaţilor şi ale Regulamentului Senatului.

3. Decontările pe baza declaraţiilor pe proprie răspundere nu vor mai fi permise. Pentru a se deconta cheltuieli, va fi nevoie de documente justificative. Pentru că banul public e banul tău şi nu poate fi cheltuit oricum.

Genul acesta de cheltuieli sunt deja transparente, drept dovadă atât indemnizaţia, cât şi cheltuielile cu bunurile şi serviciile (cele privind cabinetele parlamentare) sunt afişate pe site şi pot fi consultate în detaliu printr-o simplă solicitare conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile publice.

Să nu credeţi vreo secundă că apăr parlamentarii şi că am ceva cu tinerii care încearcă să schimbe ceva. Dimpotrivă! Mă doare însă când văd că pe zi ce trece copiii lor, ai şmecherilor care au condus sau devalizat până astăzi ţara şi care şi-au trimis odraslele la studii în străinătate cu o notă de plată de sute de mii de euro, preiau acum frâiele de la mentorii lor bătrâni. E un fenomen extrem de periculos şi o capcană întinsă tinerilor de bună credinţă.

Alexandru Bajdechi, student la drept şi reprezentant al societăţii civile:

Sunt alte lucruri pe care trebuie să le schimbăm în Parlament: lipsa de comunicare între comisii şi societatea civilă, subminarea Parlamentului de către Guvern, întârzierea cu care miniştrii răspund la întrebările şi interpelările parlamentarilor, absenţa miniştrilor de la comisii, faptul că biserica controlează parlamentarii, iar lista poate continua.

Aşadar, "ce aduce nou i74"? Nimic. CAESAR este de fapt o versiune secundă a LSRS (Liga Studenţilor Români din Străinătate), creată special pentru a urca fii de ambasadori, copii de şmecheri şi tineri obedienţi sistemului pe funcţii înalte în statul român. Totuşi, pentru asta au nevoie de legitimitate. Şi ce poate fi mai legitim decât o petiţie cu 100.000 de semnături, prin care dau "generaţiei Facebook" impresia că revoluţionează Parlamentul?

Bună încercare, dar pe mine nu m-aţi convins.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Iulian Arion
29.10.2015, 07:14:43

Ca formă de manifestare a democraţiei directe vom supune aprobarii cetaţenilor prin referendum electronic: - O persoană poate deţine maxim doua mandate pe aceeaşi funcţie, - Persoana condamnată penal nu va avea dreptul de a fi aleasă ăntr-o funcţie de demnitate publică, timp de 20 de ani de la pronunţarea sentinţei, - În sistemul public, plata muncii este salariul. Orice alt privilegiu este interzis. - Aplicarea principiului impozitării: orice venit este impozabil, orice cheltuiala care concura la realizarea acelui venit este deductibilă.

+6 (8 voturi)
Andrei Lucian
29.10.2015, 11:31:05

Poate inveti ca se scrie 'intr-o" nu ăntr-o...s-a umplut tara de agramati cu fumuri de politicieni.

-2 (6 voturi)
Bunea Alin
29.10.2015, 08:54:40

Tinere Ghinghes, spune-mi mai bine, te rog, cum era in organizatia municipala a PSD Bacau? Acolo nu erau interese oculte, nu? Daca citesc articolul in cheia anului 1990, a luptei de clasa si a intereselor oculte din afara, zau ca imi dau seama ca tinerii psd-isti au ramas la fel de fesenisti ca si inaintasii lor. Cat despre toata demonstratia ta, despre cum se suprapune i74 cu ceea ce avem deja, o sa-ti arat doar 2 vicii de logica, ca sa nu le zic judecata voit stramba: 1. votul la vedere, accesibil tuturor cetatenilor este deja, asa-i? Pai atunci, te rog, arata-mi cum au votat alesii nostri ieri in cazul arestarii lui Udrea. 2. tu spui ca "Neparticiparea la cel puţin o activitate parlamentară desfăşurată în sediul Camerei Deputaţilor sau Senatului, după caz, se consideră absenţă nemotivată şi are drept consecinţă reţinerea a 1% din indemnizaţia lunară brută a deputatului sau a senatorului" e acelasi lucru cu "fiecare absenţă nemotivată a parlamentarilor să fie sancţionată cu 1% din salariu". Stii termenul cheie "fiecare"? Un parlamentar care acum absenteaza de 30 de ori intr-o luna e sanctionat acum cu 1% din salariu (a lipsit la cel putin o activitate parlamentara). Conform i74 ar fi sanctionat insa cu 30% (fiecare absenta inseamna 1%). Deci, cum spui tu ca e acelasi lucru? Stiu ca e la moda sa carcotim, sa huiduim si sa claxonam, dar, te rog, macar da dovada de aparenta de onestitate. Pana sa te convinga pe tine cineva, convinge-ne pe noi ca judecata ta e cinstita si corecta. Si inca ceva. Atunci cand spui "partidul unuia dintre patronii spirituali ai CAESAR" ai grija macar sa dai si numele acelui patron spiritual, asta daca ai curaj si argumente. Tot inainte, tovarase!

+12 (16 voturi)
gogu58
29.10.2015, 10:00:17

Sunt totusi niste diferente. La pct. 2 de exemplu art.33 spune "Neparticiparea la CEL PUTIN o activitate parlamentară" fara a preciza durata pentru care este valabila neparticiparea. De exemplu daca intro luna un parlamentar participa DOAR la o activitate probabil nu va fi sanctionat. Pe de alta parte propunerea spune "FIECARE absenţă nemotivată" insemna 1% care se poate cumula

+4 (6 voturi)
k naz
29.10.2015, 12:02:49

Nenea Ghingheș, eu sugerez sa te mai uiti odata peste documentele de pe site-ul i74.ro. E foarte clar scris acolo exact ce lege se vrea schimbata, cu ce se vrea schimbata si de ce se vrea schimbata. Dar inteleg directiva primita de tine pentru a scrie acest articol. Cred ca stii la ce ma refer.

+7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (23)