Vremea rea scumpeşte legumele şi fructele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile foarte scăzute din această perioadă au consecinţe asupra producţiei de fructe şi legume, care va scădea considerabil, motiv pentru care la vară românii vor scoate bani mai mulţi din buzunar pentru acestea.

Vremea rea din aceste zile are efecte dezastruoase asupra producţiei de fructe şi legume, atrag atenţia specialiştii. Potrivit acestora, efectele se vor vedea în producţia scăzută din această vară, motiv pentru care românii vor fi puşi în situaţia de a scoate bani mai mulţi din buzunar pentru astfel de produse, atrage atenţia Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (InfoCons). În schimb, ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că este prematur să facă estimări referitoare la pagubele pe care le produc temperaturile scăzute şi vremea nefavorabilă. 

„Urmărim cu îngrijorare şi preocupare fenomenele meteo din ultimele zile. Ne bucură faptul că ploile au cuprins toată ţara pentru că solul şi plantele au nevoie de apă, dar ne întristează aceste fenomene extreme”, a declarat Petre Daea, şeful de la Agricultură.

Semnalele de alarmă sunt deja trase de legumicultori, ale căror planuri de a ieşi cu produse româneşti pe piaţă într-un timp foarte scurt au fost date peste cap de vremea rea. Mai precis, aceştia spun că legumele şi fructele nu mai cresc, variaţiile de temperatură afectând inclusiv culturile de primăvară din zona de munte. 

Producţia va fi crescută artificial

„Va fi o producţie mai scăzută. Şi aşa cantitatea de legume şi fructe româneşti este scăzută, vremea va face ca ea să fie şi mai redusă în acest an. Probabil că, fiind o ofertă mai mică, şi cerere mare, inclusiv preţurile vor creşte, ne putem aştepta la aşa ceva. Chiar dacă preţul va creşte, e de preferat, totuşi, să achiziţionăm produse româneşti, pentru că ele sunt cele mai apropiate de ceea ce ne dorim”, a explicat, pentru „Adevărul”, Sorin Mierlea, preşedintele InfoCons. 

Producţia redusă de fructe şi legume vine şi cu anumite riscuri, completează specialistul. „Sunt şanse ca micii producători să utilizeze mai multe pesticide decât în mod obişnuit pentru a porni producţia care stagnează acum pentru a ieşi la timp cu fructe şi legume. Sfatul meu este să nu cumpărăm acele trufandale. Dacă se folosesc în normativele permise, nu ar fi o problemă, însă aceşti mici producători nu sunt foarte bine controlaţi. Orice substanţă într-o anumită cantitată e aliment, dar într-o cantitate depăşită poate deveni medicament sau chiar otravă”, a completat Mierlea, făcând apel la responsabilitate. 

Circulaţie în condiţii de iarnă 

Vremea din ultimele zile a dat peste cap inclusiv traficul de pe mai multe drumuri judeţene şi naţionale din ţară. Ninsorile, care nu se vor opri până la sfârşitul acestei săptămâni, au îngreunat traficul în unele situaţii şi l-au blocat complet în altele. 

De pildă, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), joi se circula în condiţii de iarnă în 11 judeţe din ţară: Argeş, Braşov, Buzău, Cluj Napoca, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Prahova, Neamţ, Vrancea şi Vâlcea. Din acest motiv, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a acţionat cu 26 de utilaje, folosind 146 tone de material antiderapant (sare şi nisip) şi 0,6 tone de clorură de calciu pentru a uşura misiunea şoferilor.

Stratul de zăpadă pe carosabil a atins chiar şi cinci centimetri în Covasna, în Pasul Oituz, iar la Rânca zapada are şi jumătate de metru. Iar autorităţile intenţionează să suplimenteze numărul de utilaje de deszăpezire în condiţiile în care Administraţia Naţională de Meteorologie atrage atenţia că vremea rea va continua şi în următoarele zile. 

Cât mai ninge

Potrivit avertizării meteo, si vineri va continua să ningă abundent, în special în Moldova şi în Transilvania, în timp ce în Muntenia şi în Dobrogea vor fi precipitaţii mixte. Şi vântul va avea intensificări temporare, în special în regiunile estice, unde viteza va atinge şi 65 de kilometri pe oră.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite