Societate

articolul anterior articolul urmator

Vremea se schimbă radical. În ce zone se va încălzi în următoarea perioadă

1
7 May 2019 20:19:00
Autor: Simona Chirciu
FOTO: Casa Nikita
FOTO: Casa Nikita

Vremea rece şi tomnatică ne lasă în pace începând de miercuri. Meteorologii de la Autoritate Naţională de Meteorologie anunţă că se va încălzi treptat în mai multe zone ale ţării. În perioada 8-19 mai, temperaturile vor urca în termometre spre 18-20 de grade Celsius în Moldova şi Dobrogea şi între 20-23 de grade în Banat, Crişana, Muntenia şi Oltenia. Şi pentru iubitorii de munte vremea se anunţă frumoasă, între 6 şi 10 grade Celsius.

În Banat, începând de miercuri, vremea începe să se încălzească.  Va urma o nouă răcire a vremii în intervalul 12-14 mai, când media maximelor va scădea spre 14-15 grade, apoi aceasta va fi în creştere treptată spre 20-22 de grade, în zilele de 18 şi 19 mai. Temperaturile medii nocturne se vor situa în general între 7 şi 9 grade, exceptând nopţile din perioada 7-9 mai, când media lor va fi de 4-6 grade. Temporar va ploua în cea mai mare parte a intervalului, însă ploi local însemnate cantitativ se vor semnala cu o probabilitate mai mare în perioada 12-15 mai.

În Crişana, în perioada 8-11 mai, valorile termice diurne vor creşte spre medii de 17-20 de grade. În intervalul 12-15 mai va urma o nouă răcire uşoară a vremii, astfel încât când media maximelor va scădea până în jurul valorii de 16 grade, apoi aceasta va fi în creştere treptată spre 20-22 de grade, în zilele de 18 şi 19 mai. Temperaturile medii nocturne se vor situa în general între 6 şi 8 grade, exceptând nopţile din perioada 7-9 mai, când media lor va tinde spre 4 grade. Temporar va ploua în cea mai mare parte a intervalului, însă ploi local însemnate cantitativ se vor semnala cu o probabilitate mai mare în perioada 12-15 mai.

În Transilvania, valorile termice diurne vor fi în creştere, începând de miercuri, astfel încât în perioada 9-18 mai vor oscila în medie între 15 şi 18 grade, iar în ultima zi a intervalului, în data de 19 mai, vor tinde spre 20 de grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse în medie între 5 şi 7 grade, exceptând nopţile din 8 şi 9 mai, când media acestora se va situa în jurul valorii de 2 grade.  Temporar va ploua în cea mai mare a intervalului, iar în cursul zilei de 6 mai şi în noaptea de 6/7 mai cantităţile de apă vor fi însemnate. Local, averse, în general moderate cantitativ se vor semnala şi în perioada 12-14 mai.

În Maramureş, începând de miercuri, valorile termice diurne vor fi în creştere, astfel încât în perioada 9-18 mai vor oscila în medie între 15 şi 18 grade, iar în ultima zi a intervalului, în data de 19 mai, vor tinde spre 20 de grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse în medie între 6 şi 8 grade, exceptând nopţile din perioada 7-9 mai, când media acestora se va situa la 3-4 grade. Temporar va ploua în cea mai mare parte a intervalului, însă în data de 6 mai şi în perioada 12-14 mai, local ploile vor fi în general moderate cantitativ.

În Moldova, vremea se va încălzi în medie cu 8 grade, apoi mediile maximelor termice vor oscila în general între 18 şi 20 de grade. În scădere semnificativă vor fi şi temperaturile minime, astfel încât în dimineaţa zilei de joi (9 mai), media va fi de 4 grade. În 10 mai, dimineaţa, media minimelor termice va fi de 8 grade, apoi, până la finalul intervalului de prognoză, nu vor mai fi variaţii termice semnificative. Vor fi averse pe arii mai extinse în zilele de 6 şi de 7 mai şi din nou după data de 9 mai.

În Dobrogea, valorile termice maxime vor fi în general în creştere, astfel încât la sfârşitul intervalului de prognoză media lor va atinge din nou 20 de grade. Vor scădea şi temperaturile minime, până în 8 şi 9 mai dimineaţa, când media lor va fi de 7-8 grade. În 10 mai dimineaţa vor fi cu 3-4 grade mai mult, apoi variaţia termică va fi nesemnificativă. Vor fi averse aproape în fiecare zi, dar mai ales în data de 6 mai şi între 10 şi 19 mai.

În Muntenia, vremea începe să se încălzească treptat, până pe 12 mai, astfel încât media maximelor va atinge 21 de grade, pentru ca în ziua imediat următoare săm se se răcească cu aproximativ 3 grade. Din 14 şi până în 19 mai se va încălzi din nou treptat, iar în ultima zi de prognoză media maximelor va fi de 21-22 de grade. Minimele termice vor fi în scădere până în dimineaţa zilei de 9 mai, când media lor va atinge 5-6 grade, în 10 mai dimineaţa vor fi în medie 9 grade, apoi nu vor mai avea modificări importante. Vor fi averse pe arii extinse aproape în fiecare zi. Excepţie va face ziua de 8 mai şi prima parte a zilei de 9 mai, când acestea vor fi posibile doar izolat.

În Oltenia, se va încalzi treptat până în data de 11 mai când maximele termice vor atinge în medie 21 de grade. În următoarele două zile se va răci cu 4-5 grade, iar din 14 procesul de încălzire al vremii se va relua. Temperaturile minime vor scădea până în dimineaţa zilei de 9 mai, când media lor va fi de 5 grade, în 10 mai se vor atinge în medie 9 grade, iar până la finalul intervalului de prognoză nu se vor mai înregistra variaţii semnificative. Vor fi averse aproape în fiecare zi, mai frecvente în prima zi şi din data de 9 mai.

La munte, începând de miercuri, valorile termice diurne vor fi în creştere, astfel încât în perioada 9-18 mai vor oscila în medie între 6 şi 10 grade, iar în ultima zi a intervalului, în data de 19 mai, vor tinde spre 12 grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse în medie între 1 şi 3 grade, exceptând nopţile din perioada 7-9 mai, când media acestora se va situa sub pragul de îngheţ spre -3 şi -1 grad. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Galeriu Crestinu
8.05.2019, 01:36:06

dupa 2-3 zile de tornade devastatoare..... vine in sfarsit canicula de vara cu +45 de grade....urmata apoi de o saptamana de viscol cu -50 de grade direct de la Polul Nord...ca sa combata iar "incalzirea asta globala"....

-1 (1 vot)
Modifică Setările