Zeci de mii de beneficiari riscă să-şi piardă ajutoarele sociale, întrucât nu şi-au plătit taxele locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 10,21% din totalul beneficiarilor de alocaţie pentru sprijinul familiei, venit minim garantat şi indemnizaţia pentru creşterea copilului nu şi-au plătit taxele locale şi, potrivit utlimelor schimbări legislative în domeniu, riscă să nu mai primească respective prestaţii şi ajutoare sociale.

Situaţia restanţierilor a fost transmisă de primării către Ministerul Muncii şi, acolo unde tabelele nu respectă realitatea, edilii pot fi amendaţi cu sume ce merg până la maximum 5.000 de lei.

Nu ştim exact numărul beneficiarilor aflaţi în situaţia de a pierde respectivele prestaţii, deoarece există familii care au şi alocaţie pentru susţinerea familiei şi VMG.

Probabil, numărul nu este cu mult mai mic decât înseamnă 10,21% restanţieri din totalul de 715.536 de beneficiari, adică de 73.000 de familii.

Judeţele cu cei mai mulţi rău platnici sunt Mureş (unde 23,4% din beneficiari nu şi-au plătit taxele şi impozitele locale), Dolj (17,12%, Bacău – 16,9%, Sălaj – 16,4%), Giurgiu (18,18%).

În Bucureşti, procentul restanţierilor este de aproape 8%.

Procentul cel mai mare de restanţiari se constată în rândul familiilor care primesc alocaţie pentru susţinerea familiei, unde 11,65% din cei 347.469 de beneficiari nu şi-au plătit impozitele locale.

În ceea ce priveşte Venitul Minim Garantat (VMG), 10,84% dintre cei 190.490 de beneficiari, sunt întârziaţi la plata impozitelor locale.

Restanţierii din rândul beneficiarilor de indemnizaţie pentru creşterea copilului reprezintă 6,71% din cei 177.577 de beneficiari.

Potrivit noilor reglementări, ajutoarele şi prestaţiile se suspendă până când beneficiarii îşi plătesc impozitele, iar dacă acest lucru nu se întâmplă în cinci luni, adică până la sfârşitul lui iunie, dosarul se închide.

Dacă datoriile către administraţiiole locale sunt plătite în intervalul de cinci luni, beneficiile sunt reluate iemdiat, cu tot cu sumele din urmă.

Dacă dosarul se închide, beneficiarul prestaţiei va fi nevoit să reia toate procedurile pentru a primi din nou ajutoarele suspendate, după ce şi-a achitat impozitele.


Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite