Ziua Mondială Antifumat. Peste jumătate dintre fumătorii români spun că vor să renunţe la acest obicei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Motivaţia este cheia succesului unui episod de sevraj nicotinic FOTO Adevarul
Motivaţia este cheia succesului unui episod de sevraj nicotinic FOTO Adevarul

Peste 50% dintre românii care fumează vor să renunţe la acest obicei, arată un studiu al Comisiei Europene, care celebrează astăzi Ziua Mondială Antifumat. Potrivit datelor, majoritatea fumătorilor consumă 10 – 20 de ţigări pe zi, şi sunt de acord că voinţa şi motivarea sunt cele mai importante elemente în lupta contra fumatului.

Astfel, cea mai mare parte a fumătorilor care au răspuns la chestionar au declarat că fumează săptămânal între 70 şi 140 de ţigări (10-20 de ţigări pe zi). 

„Peste jumătate (56,3%) dintre românii care fumează au declarat că şi-au propus să renunţe la acest obicei în anul următor. 80% dintre români consideră voinţa elementul principal care i-ar ajuta să renunţe la fumat, în timp ce 43% au spus că motivarea poate avea o contribuţie decisivă în acest proces. Aceste cifre arată realităţile vieţii de fumător, dar şi o direcţie ascendentă în ceea ce priveşte intenţia de a renunţa”, a declarat Florin Mihălţan preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

În opinia doctorului Ioana Munteanu, motivaţia este cheia succesului unui episod de sevraj nicotinic. 

„În ceea ce priveşte procesul de renunţare la fumat, este foarte important să cunoaştem atât factorii intrinseci, cât şi cei extrinseci care facilitează renunţarea. Este interesant faptul că o parte foarte mare dintre respondenţi consideră că secretul renunţării stă în ei înşişi”, a declarat Munteanu.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere interzicerea publicităţii la ţigări

Aproximativ 28% dintre fumătorii români întâmpină dificultăţi în a rezista impulsului de a fuma atunci când savurează ceai sau cafea. 27% consideră dificilă socializarea cu alţi fumători dacă vor să renunţe, iar 22% sunt cel mai tentaţi de „ţigara de dimineaţă”. Întrebaţi cum s-ar simţi dacă ar reuşi să nu mai fumeze, 42% dintre români au declarat că ar fi mândri. Tot 42% dintre respondenţi consideră că s-ar simţi mai sănătoşi şi ar fi mai atenţi la starea lor de sănătate.

Peste jumătate dintre cei 1.011 români intervievaţi sunt de părere că fumatul influenţează negativ desfăşurarea anumitor activităţi. Peste 20% dintre respondenţi consideră că fumatul afectează performanţele sportive, iar jumătate evită călătoriile cu avionul din cauza acestui obicei.

Cu ocazia Zilei Mondiale Antifumat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) lansează o campanie cu tema „Interziceţi publicitatea, finanţarea şi promovarea tutunului!”. Printre altele, campania îndeamnă statele membre ale Uniunii Europene să interzică publicitatea, sponsorizarea şi promovarea tutunului, astfel încât cetăţenii să nu mai fie tentaţi să fumeze, prin adoptarea unui articol din Convenţia Cadru de Control a Tutunului, instrumentul cel mai puternic de control al consumului de tutun, fiind singurul tratat negociat şi adoptat sub auspiciile OMS. 

Agenţia Naţională Antidrog atrage atenţia asupra efectelor nocive ale fumatului

La nivel naţional, Agenţia Naţională Antidrog (ANA) va marca această zi prin organizarea de evenimente specifice de informare, educare şi sensibilizare a populaţiei privind beneficiile unui stil de viaţă sănătos, atât în mediul şcolar, cât şi în comunitate. 

Ultimul studiu realizat de ANA în 2010, referitor la prevalenţa consumului de droguri la nivel naţional, a arătat că fumatul produselor din tutun înregistrează cel de-al doilea nivel al prevalenţei consumului de droguri în populaţia României. 

Din acelaşi studiu a reieşit că a scăzut vârsta la care tinerii experimentează prima ţigară, în timp ce barbaţii fumează de două ori mai mult decât femeile. De asemenea, în ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, persoanele din urban fumează mai mult decât cei din mediul rural. 

De asemenea, studiul a mai arătat că: 

- 56,9% dintre respondenţi au fumat cel puţin o dată de-a lungul vieţii, 

- În ultimele 30 de zile, au declarat că fumează o treime dintre subiecţi (30,3% - în scădere faţă de studiile anterioare: 36,5%, respectiv 33,7%), iar unul din patru (24,7%) că a fumat zilnic.

- Pentru grupa de vârstă 15 - 24 de ani, continuă scăderea prevalenţei celor care au fumat cel puţin o dată de-a lungul vieţii, iar pentru 25 - 34 de ani se înregistrează, ca şi în studiile din 2004 şi 2007, cele mai mari valori pentru consumul recent (35,8%) şi consumul actual (35,5%).

- Raportul între populaţia fumătoare de sex masculin şi cea de sex feminin rămâne de aproximativ 2:1.

- Pentru respondenţii care au declarat că au fumat în ultimele 30 de zile nu se observă diferenţe majore. 

- Între rezultatele celor trei studii în privinţa numărului de ţigări fumate zilnic media vârstei de debut pentru consumul de tutun are aceeaşi tendinţă: o scădere a pragului mediu de debut pentru generaţia tânără (15 - 34 ani), în raport cu generaţia adultă (35 - 64 ani) şi cu valoare mai mică pentru persoanele de sex masculin (în 2010 - 17 ani), faţă de cele de sex feminin (în 2010 -19 ani).

Totodată, rezultatele programului de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, derulat în perioada 2007 - 2008, au arătat că fenomenul tabagismului îi îngrijorează pe specialiştii de sănătate publică, mai ales că vârsta medie de debut la consumul de tutun a coborât până la 14 - 15 ani. 

Măsuri stricte în privinţa produselor din tutun

Ziua Mondială Antifumat are ca scop şi încurajarea factorilor de decizie de a lua măsuri stricte în privinţa produselor din tutun şi conştientizarea riscurilor la care se expun fumătorii.

Spre exemplu, mai multe ONG-uri din România au cerut Guvernului să interzică ţigările slim şi cele cu arome, urmare a unei directive europene care a fost votată recent şi de cele două Camere ale Parlamentului. Reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale susţin că reglementările actuale prevăzute de legislaţia consumului de tutun nu sunt suficiente.

„S-a demonstrat că numai prin revizuirea şi actualizarea în mod regulat a politicilor de control al tutunului se pot sprijini guvernele să reducă prevalenţa fumatului şi prejudiciile pe care acesta le provoacă. În Europa, dar şi în România, scăderea consumului de tutun este prea lentă”, se arată în documentul înaintat autorităţilor. 

Tabagismul, principala cauză a deceselor

La nivel global, consumul de tutun omoară anual aproape 6 milioane de oameni, din care 600 de mii sunt nefumători, expuşi fumatului pasiv. Este important ca acest fenomen să fie combătut, deoarece se estimează că, până în anul 2030, se va ajunge la o creştere a mortalităţii, de la 6 milioane, la 8 milioane de oameni în fiecare an, în special din ţările cu venituri mici şi medii.

Tabagismul reprezintă principala cauză a deceselor, în ordinea importanţei. Pe scară mondială, decesele cauzate de fumat sunt în număr mai mare decât cele cauzate de SIDA, TBC şi malaria împreună. 

Conform OMS, anual, în lume, sunt fumate aproape 5,5 triliarde de ţigări, obiceiul nociv fiind, în pofida avertismentelor de pe pachetele de ţigări, în creştere semnificativă. OMS apreciază că numărul actual de fumători, care este de aproximativ 1,4 miliarde, va creşte, urmând să ajungă în 2020 până la 1,8 miliarde.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a instituit  Ziua Mondială fără Tutun în anul 1987 pentru a atrage atenţia asupra riscurilor consumului de tutun şi a efectelor sale letale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite