Ziua Pământului 2021: Lupta împotriva schimbărilor climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Ziua Pământului, sărbătorită pe 22 aprilie, a ajuns la al 51-lea an şi este celebrată de peste un miliard de oameni din 192 de ţări. Anul acesta se pune accent pe lupta împotriva schimbărilor climatice.

Earth Day (Ziua Pământului) a fost proclamată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, pentru a stârni interesul clasei politice cu privire la mediu şi protejarea lui. Ziua a fost declarată sărbătoare oficială în 2009, de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU).

După două decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de persoane din 141 de ţări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorinţa de a milita pentru un viitor mai bun al planetei.

Ziua Pământului a avut un rol important în popularizarea problemelor de mediu. De altfel, a fost înfiinţată şi o organizaţie - Earth Day Organization, care are în prezent filiale în peste 192 de ţări.

Joe Biden sărbătoreşte Ziua Pământului printr-un summit virtual

Preşedintele SUA, Joe Biden organizează un summit virtual, unde vor participa 40 de lideri politici şi vor dezbate teme de mediu.

Un raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie estimează că emisiile de carbon generate de consumul de energie sunt pe cale să crească cu 1,5 miliarde de tone în 2021, întrucât consumul masiv de cărbune din Asia şi, în special, din China, depăşeşte creşterea rapidă a energiei din surse regenerabile. Aceasta ar fi a doua cea mai mare creştere anuală a emisiilor de carbon legate de consumul de energie din istorie, conform Digi24.

Liderii UE şi negociatorii din Parlamentul European au ajuns, miercuri, 21 aprilie, cu o zi înainte de Ziua Pământului, la un acord care stabileşte ca blocul comunitar să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050 şi de a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% faţă de nivelul anilor 1990.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite