10 lucruri de ştiut despre Artemon Apostu-Efremov, noua achiziţie din staff-ul Simonei Halep

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artemon Apostu-Efremov s-a alăturat echipei Simonei Halep în această pauză competiţională, aflându-se în aceste zile alături de constănţeancă, de Darren Cahill şi de Teo Cercel la Dubai, acolo unde campioana de la Wimbledon pregăteşte noul sezon. Bucureşteanul face parte din generaţia tânără de antrenori români, însă este deja o figură familiară iubitorilor sportului alb din România.

Cele mai notabile rezultate de până acum ale celui poreclit „Arti“ în lumea tenisului se leagă de numele Irinei Begu. Prin mâna sa au mai trecut însă şi Elena Bogdan, Alexandra Cadanţu, Raluca Olaru, Cristina Ene, Elena Ruse, Ioana Ducu şi Mihaela Buzărnescu.

Cine este, mai exact, cel mai nou membru din staff-ul Simonei Halep? Iată zece lucruri interesante de ştiut despre Artemon Apostu-Efremov:

1. Artemon Apostu-Efremov s-a născut la Bucureşti, pe data de 19 iunie 1979.

2. V-a pus vreodată probleme numele său? Aflaţi că este de origine rusă, „Arti“ trăgându-se, pe linie paternă, dintr-un neam de lipoveni din zona Jurilovca – Babadag, aşa cum mărturisea într-un interviu pentru ProSport, în urmă cu patru ani. „La căsătorie, părinţii mei au luat ambele nume. Apostu era al mamei, Efremov - al tatălui. Aşa a ajuns Apostu-Efremov numele complet, dificil pentru multă lume şi tot timpul ies confuzii. La mine s-a încheiat însă o tradiţie: până la tatăl meu vorbeau rusa, eu nu“.

3. „Arti“ a început tenisul la clubul Dinamo, în 1986, devenind jucător profesionist la 20 de ani. Ar fi preferat să meargă la fotbal, sport pe care îl îndrăgea mai mult - aşa cum i s-a întâmplat şi lui Nadal sau Murray, însă părinţii au ales sportul alb, un mediu mai curat şi mai educat.

4. Intră în staff-ul Simonei Halep ca în familie. Şi asta pentru că Artemon Apostu-Efremov a fost coleg de grupă la facultate cu Teo Cercel (preparatorul fizic al Simonei), dar şi cu Alina Tecşor (fost căpitan-nejucător al echipei de Fed Cup a României, actualmente antrenoare a echipei). Artie a absolvit în 2002 cursurile ANEFS (Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport).

5. Artemon Apostu-Efremov a făcut lin tranziţia spre antrenorat, dându-le o mână de ajutor pe finalul carierei sale de jucător unor colegi de generaţie, cu câţiva ani mai tineri: Adrian Cruciat, Andrei Săvulescu, Adi Gavrilă, Gabi Moraru şi Radu Albot.

6. Printre jucătorii cu nume pe care i-a înfruntat în carieră se numără: Marc Lopez (campion olimpic la dublu alături de Rafael Nadal), Jan Hajek, Pablo Cuevas (fost număr 45 mondial, pe care l-a învins de două ori în carieră), John Millmam (sfertfinalist în 2018 la US Open) şi Malek Jaziri (locul 42 ATP la început de 2019).

7. Artemon Apostu-Efremov şi-a încheiat cariera de jucător cu patru titluri ITF la simplu şi 8 la dublu. Cea mai bună clasare ATP a carierei a fost locul 310.

8. A preferat să pună bazele unui sistem de lucru în echipă, alături de Adrian Cruciat şi Adi Gavrilă, nu unei Academii de tenis, pentru a nu sacrifica nimic din caracterul personalizat şi individualizat al relaţiei antrenor-jucător.

9. Alături de Irina Begu, forma o echipă aproape invincibilă la fotbal-tenis. Dezvăluirea îi aparţine Alexandrei Dulgheru. Este de aşteptat ca „Arti“ să o provoace şi pe Simona Halep, având în vedere faptul că Darren Cahill este un adept al diversificării exerciţiilor, iar campioana de la Wimbledon şi-a demonstrat de mai multe ori abilităţile la jocul cu piciorul, dar şi la ţinut mingea pe picior.

10. Care este filosofia antrenorului Artemon Apostu-Efremov? „Nu aş minţi niciodată un jucător sau o jucătoare legat de ceea ce face. Este foarte important să oferi un feedback cât mai realist asupra procesului de antrenament şi al meciului. Cu toate că sunt un fan al stilului pozitiv al jucătorilor americani, cum reuşesc ei să se încurajeze – sunt foarte încrezători – nu-mi place vorbăraia în exces şi felul acela extrem de a trage de un jucător. Nu pot să îl mint dacă a avut un meci prost, sau pe care nu l-a tratat corespunzător – o să îi spun 'astăzi nu ai jucat suficient de bine, trebuie să mergem pe teren, să lucrăm mai mult, pentru că vreau săptămâna viitoare să ne prezentăm mai bine', sau 'nu ai avut o atitudine de învingător'. Nu îi voi spune, să îl păcălesc: 'ai avut ghinion', sau 'a avut celălalt noroc'. Consider că astea sunt lucruri care nu ajută sportivul să se dezvolte mai departe ca profesionist“, puncta Artemon Apostu-Efremov pentru ProSport.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite