10.000 de euro pe minut! Cum a ajuns să câştige căpitanul naţionalei României această sumă în ultimul sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Chiriches
Vlad Chiriches

Căpitanul echipei naţionale, Vlad Chiricheş, a avut un sezon în care a încasat aceasă sumă pentru fiecare 60 de secunde petrecute pe teren la Napoli.

Deja nu mai e o noutate situaţia lui Vlad Chiricheş, fundaşul lui Napoli şi căpitan al echipei naţionale, a cărui carieră, cel puţin în ultimii ani, se împarte între banca de rezerve a formaţiei italiene şi cabinetele medicale. Chiricheş este fie accidentat, fie rezervă, dar totuşi rezistă la Napoli, formaţie care l-a adus de la Tottenham în 2015, mai întâi sub formă de împrumut, apoi definitiv.

Sezonul care se va încheia luna aceasta a fost însă, din punct de vedere al carierei, cel mai ghinionist pentru Chiricheş, care în noiembrie va împlini 30 de ani. În total, el a jucat în şase meciuri pentru Napoli, adunând 243 de minute pentru vice-campioana Italiei. Nu la fel de ghinionist se poate considera din punct de vedere financiar fundaşul român, care e plătit cu un salariu de 2,4 milioane de euro pe sezon. Un calcul simplu arată că el a încasat 10.041 euro pentru fiecare minut în care a fost pe teren în tricoul lui Napoli.

Cel mai puţin folosit jucător de la Napoli

Apariţiile lui Vlad Chiricheş au însemnat trei meciuri în campionat (cu Atalanta, Chievo şi Sasuolo) şi trei în cupele europene (cu Arsenal, Salzburg şi Zurich). Un total de şase partide: trei înfrângeri, un egal şi două victorii. Din lotul de 25 de fotbalişti pe care antrenorul Carlo Ancelotti îl are la dispoziţie, Chiricheş este jucătorul cu cele mai puţine apariţii, exceptându-l pe juniorul Gianluca Gaetano, care a evoluat doar într-un meci.

În ciuda acestor probleme, italienii nu au avut nicio problemă în a-i prelungi angajamentul fotbalistului român. Acesta are contract până în vara anului 2022 şi nu are nici cea mai mica intenţie de a părăsi echipa. Momentan, el este tot accidentat, mai precis, în refacere, după operaţia la umăr pe care a suferit-o în urma dislocării umărului stâng.

Două operaţii într-un sezon

Este a doua operaţie din acest sezon, prima datând din luna septembrie, când a avut o ruptură de ligamente încrucişate, la meciul echipei naţionale cu Muntenegru. Chiricheş a lipsit atunci 153 de zile, dar s-a accidentat din nou, în luna martie, de această dată în tricoul cu Napoli, la returul din Europa League cu Salzburg, iar apoi în luna mai, la meciul cu Atalanta.

Italienii au anunţat că se vor baza pe Chiricheş atunci când Napoli va reîncepe pregătirile, în luna iulie. În total, în cele patru sezoane pline pe care le-a petrecut sub tricoul lui Napoli, Chiricheş a adunat 52 de meciuri în campionat, Cupa Italiei şi cupele europene. Comparativ, în aceeaşi perioadă, el a strâns la echipa naţională 29 de selecţii, acolo fiind chemat în mod constant în ciuda faptului că a jucat foarte puţin la formaţia de club.

Ceea ce trăieşte acum Vlad Chiricheş poate părea  o surpriză pentru cei care nu cunosc cu adevărat cariera lui. Concret însă, de când a plecat de la Steaua, la începutul anului 2014, fotbalistul a jucat extrem de puţin. În Anglia, la Tottenham, Chiri a prins 41 de meciuri, în condiţiile în care în Albion competiţiile sunt mult mai stufoase decât în Italia, deci posibilul număr de meciuri ar fi putut fi şi mai mare.   

Naţionala e salvarea lui
Indiferent că joacă sau mai degrabă nu joacă la echipa de club, Vlad Chiricheş este nelipsit de la echipa naţională. Evident, exceptând perioadele în care este accidentat sau în refacere. Din 2014, de când a plecat din România şi a început această perioadă dificilă pentru el, toţi selecţionerii de la echipa naţională s-au bazat pe el, fie că a fost vorba despre Victor Piţurcă, Anghel Iordănescu, Christoph Daum sau Cosmin Contra. Aşa se face că fotbalistul a ajuns să totalizeze 54 de selecţii la naţională, depăşind în topul selecţiilor fotbalişti precum Ţicleanu, Radu Nunweiller, Crişan, Dumitrache, Iovan, Gabor, Răducioiu ori Dembrovschi. 

Vlad Chiricheş la Napoli

2018-2019  6 meciuri
2017-2018   11 meciuri
2016-2017 18 meciuri
2015-2016  17 meciuri
Partidele sunt în toate competiţiile (campionat, cupa Italiei, cupe europene)


9,5 milioane de euro a costat transferul lui Chiricheş de la Steaua la Tottenham, care l-a vândut apoi cu 5,2 milioane de euro la Napoli

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite