80 de ani pentru o finală. Astra, în faţa celei mai mari performanţe din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astra s-a înfiinţat în 1934, dar calificarea în ultimul act al Cupei României este cea mai importantă performanţă pentru echipa mutată de la Ploieşti la Giurgiu.

Astra Giurgiu s-a calificat dramatic în finala Cupei României, reuşind să învingă Petrolul, cu 2-1, după 0-0 în tur, printr-un gol înscris în ultimul minut de prelungiri. Victoria adusă de Paul Papp, fotbalist împrumutat de la Chievo, îi aduce pe giurgiuveni în faţa celui mai important meci din istoria clubului. Un club, care aniversează anul acesta 80 de ani de existenţă, dar a cărui cea mai importantă performanţă este clasarea pe locul 4, la finele sezonului trecut, şi participarea în tururile preliminare ale Ligii Europa.
Cunoscută în ţară în special după ce a fost preluată de Ioan Niculae, socotit cel mai bogat român, Astra a fost înfiinţată la Ploieşti, în 1934, ca un club sportiv, de un grup de funcţionari americani, englezi, olandezi şi români. S-a numit Clubul Sportiv Astra Română şi în afară de fotbal mai cuprindea secţii de tir, şah şi echitaţie.  De-a lungul timpului, echipa şi-a schimbat de câteva ori numele, în Colombia sau Rafinorul, dar asocierea cu rafinăria Astra, din Ploieşti, a rămas. De altfel, Niculae ajuns patronul echipei, cumpărând fosta rafinărie, la mijlocul sezonului 1997- 1998, când echipa avea să promoveze în Liga I, sub comanda antrenorului Gabi Stan (foto jos).


Până atunci Astra nu mai jucase niciodată în prima divizie, navigând prin ligile inferioare ale judeţului Prahova, sau cel mult în Divizia C. „Astralii” făceau notă discordantă în acel peisaj, deoarece deţineau nocturnă. Echipa juca la lumina reflectoarelor chiar în Divizia D. Chiar şi patronată de Niculae, echipa a avut un parcurs sinuos, retrogradând şi promovând, fuzionând cu Petrolul şi desfiinţându-se apoi, reinventându-se şi revenind în Liga I. Adevărata ascensiune a Astrei a început sezonul trecut, după ce echipa s-a mutat cu numele la Giurgiu, când echipa a terminat pe locul 4 şi a ajuns în semifinalele Cupei României. Eliminarea Petrolului şi calificarea în finala Cupei României reprezintă cea mai mare performanţă a clubului, ţinând cont că „astralii” au şansa câştigării unui trofeu, primul din istoria grupării patronate de Niculae.
Acesta a avut ambiţia de a schimba numele echipei din Astra Ploieşti în Astra Giurgiu, deoarece primăria din „oraşul aurului negru”a sprijinit întotdeauna numai Petrolul, dar şi pentru că din punct de vedere al suporterilor, „lupii”au o majoritate covârşitoare pe plan local. Chiar dacă echipa se numeşte Astra Giurgiu, mare parte din activitatea ei se desfăşoară tot la Ploieşti. Jucătorii locuiesc acolo, se antrenează acolo, sediul clubului este tot acolo şi doar cu o zi înaintea meciurilor de acasă, echipa se deplasează la Giurgiu.
Din punct de vedere al lotului, structura acestuia s-a schimbat semnificativ în ultimul an. Astra nu mai mizează masiv pe străini, ci s-a orientat mai degrabă către români. Anul trecut erau 19 fotbalişti de alte naţionalităţi, iar în acest au rămas numai nouă. Între ei, este şi japonezul Seto Takayuki, care alături de Cadu este cel mai vechi străin din România, aflat la al optulea sezon în ţara noastră.
 
Finala Cupei României este programată pe 23 mai, pe Arena Naţională

image

15.000 de euro va primi fiecare fotbalist al Astrei dacă echipa câştigă trofeul
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite