Încep emoţiile: astăzi româncele intră în prima finală la Europenele de gimnastică. Ce şanse au fetele la medalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Larisa Iordache
Larisa Iordache

Lotul feminin s-a prezentat la Campionatele Europene de la Montpellier fără vedeta ei, Larisa Iordache, însă, chiar şi aşa, avem trei finaliste care vor concura începând de astăzi.

Cu un lot format din două debutante la senioare, Laura Jurcă (15 ani) şi Andreea Iridon (15 ani), plus Andreea Munteanu (16 ani) şi Diana Bulimar (19 ani), ultima revenită de curând după o accidentare care a ţinut-o pe tuşă nouă luni, misiunea României se anunţa una extrem de dificilă la Campionatele Europene.

Iar rezultatele din calificări au confirmat aşteptările. Diana Bulimar şi Laura Jurcă au concurat la toate cele patru aparate, însă au ajuns doar în finala de la individual compus. În ceea ce o priveşte pe Bulimar, aceasta era creditată cu şanse la podium la bârnă, însă n-a prins nici măcar finala, terminând pe 14 în calificări.

Timişoreanca de 19 ani a avut o evoluţie sub aşteptări şi la individual compus, acolo unde a avut doar a 14-a notă în calificări. În aceste condiţii, ea va avea nevoie de o prestaţie mult îmbunătăţită pentru a ajunge pe podium în finală, ea fiind considerată printre favorite la medalii înainte de concurs. Cealaltă reprezentantă a României la individual compus va fi Laura Jurcă, însă gimnasta de 15 ani a avut un rezultat şi mai slab decât Bulimar în calificări, terminând abia pe locul 16.

Bârna, cea mai probabilă medalie

În condiţiile în care speranţele la medalii sunt mici la individual compus, dacă e să ne luăm după notele obţinute în calificări, în schimb, la bârnă situaţia e ceva mai bună.

Aici, Andreea Munteanu a prins finala cu a patra notă, ceea ce înseamnă că e îndreptăţită să spere la o urcare pe podium după finala de duminică. Gimnasta de 16 ani va fi şi în ultimul act, la sol, însă s-a calificat aici cu mari emoţii, prinzând ultimul loc, al 8-lea.

Cealaltă componentă a lotului feminin, Andreea Iridon, a concurat la paralele şi la bârnă, însă n-a prins nicio finală, având a 9-a notă la bârnă şi clasându-se pe locul 44 la paralele. 

Cea mai slabă participare

În aceste condiţii, toate indiciile duc spre o secetă de medalii la această ediţie a Campionatelor Europene. Iar asta în condiţiile în care, în ultimii ani, tricolorele s-au întors cu tolba plină după fiecare concurs.

În 2014, la Sofia, ne-am ales cu patru medalii la senioare: aur la concursul pe echipe şi în finala la sol (Larisa Iordache), argint la bârnă (Larisa Iordache) şi bronz la sărituri (Larisa Iordache). Numai că acum Iordache a fost lăsată acasă din motive medicale.

Şi în 2013, România a avut rezultate bune la Europenele care, la fel ca ediţia de acum, s-au disputat fără concursul pe echipe. Atunci, bilanţul a fost de şase medalii: aur la bârnă, argint la individual compus, sărituri şi sol (Larisa Iordache), plus argint la bârnă şi bronz la sol (Diana Bulimar).

În fine, în 2012, fetele pregătite de Bellu şi Bitang s-au ales tot cu şase medalii: aur cu echipa, la sărituri (Sandra Izbaşa), la bârnă (Cătălina Ponor) şi sol (Larisa Iordache), plus argint la bârnă (Larisa Iordache) şi la sol (Cătălina Ponor).

Program Campionatelor Europene de la Montpellier

Vineri - Finala la individual compus, feminin şi masculin (în direct, TVR1, de la ora 15.00)

Sâmbătă - Finalele pe aparate sol, cal cu mânere şi inele, masculin şi sărituri şi paralele, feminin (în direct, TVR1, de la ora 15.30)

Duminică - Finalele pe aparate sărituri, paralele, bară fixă, masculin şi bârnă şi sol, feminin (în direct, TVR1, de la ora 15.30)

La ediţia din acest an a Campionatelor Europene vor participa 167 de sportivi din 38 de ţări în concursul masculin şi 100 de gimnaste din 33 de ţări în competiţia feminină.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite