Începe Mondialul Cluburilor. Cine sunt adversarele lui Bayern München, marea favorită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De astăzi până pe 21 decembrie, cele şase campioane continentale plus cea a ţării-gazdă, se luptă, în Maroc, pentru un nou trofeu. Bayern e marea favorită a competiţiei care începe debutează astăzi (21.30, Eurosport 2), cu meciul dintre Raja Casablanca şi Auckland City.

Din anul 2000, de la prima ediţie desfăşurată sub egida FIFA, Campionatul Mondial al Cluburilor a fost câştigat doar de echipe din Europa sau America de Sud.

Competiţia apărută în anul 2000, sub egida FIFA, şi considerată într-un fel o continuatoare a Cupei Intercontinentale, se pregăteşte de ediţia a 10-a. Asta pentru că, din diverse motive, mai ales a colapsului principalului partener de marketing al FIFA, turneul nu s-a disputat între 2001 şi 2004. 

De fiecare dată iau startul şase campioane continentale, plus cea a ţării-gazdă (au fost cele din Brazilia, Japonia, Emiratele Arabe, iar în acest an cea din Maroc). La final însă, trofeul aterizează invariabil în curtea campioanelor din Europa sau America de Sud. Le ajută şi programul, care evită surprizele, prin intrarea acestor coloşi în competiţie abia în semifinale. 

Şi acum, turneul debutează astăzi (ora 21.30), cu meciul dintre Raja Casablanca (deţinătoarea titlului în Maroc) şi Auckland (câştigătoarea Ligii Campionilor Oceaniei), dar Bayern München (câştigătoarea Ligii Campionilor din Europa) şi Atletico Mineiro (deţinătoarea Copei Libertadores, echivalentul sud-american) intră în joc abia pe 17, respectiv 18 decembrie. 

Ambele sunt debutante, la fel ca şi Guangzou Evergrande (câştigătoarea Ligii Campionilor Asiei), echipa lui Marcelo Lippi. Mexicanii de la Monterrey (câştigătorii din zona CONCACAF, America Centrală, de Nord şi zona Caraibelor) sau Al-Ahly, din Egipt (deţinătoarea Ligii Campionilor din Africa) au două, respectiv cinci participări, dar fără mari rezultate. 

De departe, Bayern e marea favorită. Guardiola e singurul antrenor cu două titluri în palmares, cu Barcelona, dar jucătorii vor să-i dedice un posibil succes în primul rând lui Jupp Heynckes, „dirijorul“ parcursului fabulos al bavarezilor, din sezonul 2013-2014 (campionat-cupă-Liga Campionilor). 

„Câştigarea acestei competiţii ar fi încoronarea <triplei> din sezonul trecut. Dacă vom câştiga, i s-ar datora enorm şi lui Jupp. Datorită lui am ajuns aici“, a spus atacantul Thomas Muller. 

Competiţia este transmisă de către Eurosport 2.

image

Vezi şi 

FOTO Cele mai frumoase imagini ale finalei Ligii Campionilor: bucuria lui Bayern şi drama suporterilor Borussiei

VIDEO Maxim n-a reuşit să oprească "tăvălugul" bavarez. Bayern, prima echipă germană care reuşeşte "tripla", după 3-2 cu Stuttgart, în finala Cupei

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite